CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  
Autor: Zoltan Terner         Ediţia nr. 2222 din 30 ianuarie 2017        Toate Articolele Autorului

Zoltan TERNER - MINTEA CEA DE PE URMĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Frumoasa zicală „Dă-i, Doamne, românului mintea cea de pe urmă”, nu specifică timpul când să-i dea Dumnezeu darul cerut, adică înţelepciunea.. Dacă i-o dă în anii cei de pe urmă te poţi întreba la ce-i mai foloseşte. Viaţa şi-a trăit-o deja. Trecutul nu-l mai poate schimba. Îl poate ajuta cel mult să conştientizeze faptul că şi-a nenorocit el însuşi viaţa. Îl poate face să sufere regrete şi reproşuri post-factum.  
 
Din păcate, chiar înarmat cu experienţa unei întregi vieţi, degeaba judeci şi regândeşti o decizie luată în pripă, cu mintea cea dintâi, adică aia care te făcea să crezi că tot ce zboară se mănâncă, aia care te împingea să confunzi aparenţa cu realitatea şi să intri cu oiştea-n gard.  
 
Degeaba te întrebi cu mintea înţelepciunii bătrâneşti: „Cum am putut? Ce mi-a venit? Unde mi-a stat capul?” Degeaba te căinezi: „Dacă eram atent, dacă aş fi stat să cântăresc, dacă aş fi ştiut... Dacă, dacă... Dacă aş putea acum să schimb ceva!”  
 
Dar nu se poate. Din greşelile trecutului tău nu mai poţi drege nimic. Ai căzut în capcana unei superbe diavoliţe, şi ai suferit o viaţă întreagă, te-ai lăsat cucerit de o idee fals-inocentă şi te-ai nenorocit. Nu ştiai ce se ascunde în spatele unei promisiuni, al unei tentaţii, al unei ispite. Din prostiile unei tinereţi zvăpăiate, cu mintea încă buimacă, nu mai poţi repara niciuna. Povara lor o duci până la capăt. Abia cu mintea cea de pe urmă, privind înapoi, poţi înţelege că într-o singură clipă de întunecare a minţii, se poate întâmpla să-ţi faci viaţa praf şi pulbere. Cu alte cuvinte, să cunoşti eşecuri, căderi, pierderi, derapaje în urma unui singur moment de neatenţie, de prostie, laşitate, lăcomie sau inconştienţă. Şi ar mai fi de adăugat o întrebare referitoare la zicala cu care am început: „Ce te faci dacă darul vine cu un noroc spart în fund şi mintea cea de pe urmă e cu găuri negre şi te duce hăisa, pe arătură?”  
 
Răspuns la această întrebare nu e decât unul singur, cel al împăcării cu situaţia: „Ăsta-ţi fu jocul şi ăsta norocul. Şi gata. Altă viaţă nu-ţi dă tata”.  
----------------------  
Zoltan TERNER  
Israel, 28 ianuarie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Zoltan TERNER - MINTEA CEA DE PE URMĂ / Zoltan Terner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2222, Anul VII, 30 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Zoltan Terner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Zoltan Terner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!