CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Strofe > Valori >  
Autor: Zoltan Terner         Ediţia nr. 1880 din 23 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Zoltan TERNER - PREZENTARE DE CARTE LA I.C.R. TEL-AVIV: BIANCA MARCOVICI „MUNTELE MEU CARMEL”

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Muntele meu Carmel” o carte bună, chiar foarte bună. Poate pentru că e o culegere antologică. Este Bianca Marcovici be meitava*? Mă refer aici la poezie. Poeta e cum o ştim cu toţii, un puternic, viguros şi neastâmpărat temperament liric. O egocentrică dezmărginită totuşi din eul ei puternic, deschisă către lume cu o anumită generozitate dominatoare şi capricioasă. Ştie că este dotată şi îşi expune harul în văzul lumii, să se ştie despre ea că este Poeta. Să ştie o lume că ea există. Şi că e muziciană, ingineră la hevrat hahaşmal**, şi bunică, şi are kviut***, şi că este „Ana Blandiana a Israelului”!  
 
Iat-o definindu-se într-un Autoportret-monolog: „În zodia mea: /racul e un mediocru, autodidact,/ mamă perfectă, soţie ideală, prietenă sinceră,/ urăşte din suflet când e cazul şi definitiv, se răzbună!/ Reuşeşte în viaţă foarte greu dar, ajunge sus în piramidă,/ prin muncă!/ Dăruieşte nimicuri, talentele apar târziu şi le pune în valoare/ Părăseşte tot la un simplu gest când se simte nedorit./ Preferă apele tulburi!”  
 
Şi încă un autoportret liric, completându-l parcă pe primul: „Păstrându-mi apartenenţa/ la izvorul inimoşilor/ la filonul stării de a fi cuvânt/ răscolind în omul pământ/ în lutul care se mulează pe mine/ îmi ia forma/ neînghiţindu-mă totuşi/ revelaţia cuvântului, vederea.../ .../ radiază starea de aşteptare/ acordul, armonia, visul/ clipoceala simţită a apei/ resemnarea poemului,/ de a mă cunoaşte vocea a secat/ renunţarea sofisticată a poetului fără punct”.  
 
Poate tot un autoportret, reprezintă şi aceste versuri, cu adresare spre sine: „Eşti ca un paratrăznet/ Culegi fulgerul/ Şi mi-l transformi/ În artificii-curcubeu/ Peste podul meu de vise/ Înger din jumătate de Zeu” Iar despre lirica sa, citez: „Scările mele poetice/ care urcă pe faianţa peretelui/ mereu din faţa mea/ ca din pământ/ odată am să ajung acolo/ unde zăpada mi se va lipi de pleoape/ iar tu mi-ai văzut visul din somn!” De sub sterilul cotidianului, din zgura vieţii monotone, extrage minereul preţios şi cizelează bijuterii din cuvinte simple, naive, candide, bătăioase. Luptătoare însă cu garda mereu deschisă, îşi asumă riscul rănilor.  
 
Iat-o aproape de pamflet: „Unii te folosesc ca un fel de paravan/ pentru lipsa lor de discernământ, pentru răfuielile lor personale,/ şantajul, îi eşti dator.../ Amestecă zece nume celebre în şapte rânduri,/ insinuări de pe Dunăre, apoi uită, uită.../ îţi intră pe fereastră, în blog pentru nu ştiu ce semnal de carte apatic/ expediat la alte zeci de reviste.../ urcându-se pe umerii tăi!/ Tu rămâi „ţap ispăşitor”, nu poţi să-i eviţi,/ îţi pierzi personalitatea/ libertatea, te sufocă/ pe toate undele, te sterilizează.” Cu cine se răfuieşte? Sunt „bastarzii cuvintelor închişi în colivie”.  
 
Scrie despre ei, în continuare: „Sunt masochiştii virtualului/ care-şi pun poze cât mai mari,/ „tineri bătrâni” de 70 de ani, care se autoflagelează,/ îşi pipăie cuvintele prin oglinda spartă./ Sinceritatea lor vulgară... de insomnie previzibilă./ Pentru că nu-şi iau medicamentele,/ tratamentul... drogul fufelor!” „cârtiţe, cârtiţe.”  
 
E o pătimaşă dar prin contrast, e în stare de sensibilităţi de mare fineţe. Îşi dovedeşte rafinamentul poetic şi subtilitatea sofisticată a îmbinării sensului cu emoţia în „Lumina lui Nichita Stănescu”: „După Nichita/ a rămas un mormânt alb/ şi-n el a fost îngropat un singur cuvânt,/ poate o literă, poate o silabă./... /Doar un glas răscolitor pe un marş funebru/ şi ritmul, paşii... care se pierd undeva într-o văgăună/ neumblată, doar o fantă.../ dar cum v-am spus/doar un singur cuvânt a fost îngropat:/ „PUNCTUL”  
 
Iată un splendid distih, ca un micro-poem în sine: „Am strâns muntele Carmel în braţe/ până s-au făcut scrum amintirile”. Iată şi această sugestivă declaraţie lirică a vârstei: „Neconstrâns legământ de toamnă./ Flori căzânde./ Uscături plimbate pe caldarâmuri./ Vârsta mea alerga înapoi/ să prindă mărul neputred./ Nici o competiţie./ Întoarcerea se întrerupe semeaţă.”  
 
Bianca Marcovici e o prezenţă nu foarte comodă, dar, foarte interesantă, incitantă, pasionantă chiar, şi prin toate acestea, necesară şi valoaroasă. Inconfundabilă ca orice poet adevărat.  
-------------------------------------  
*be meitava - într-o formă bună (ebraică)  
**hevrat haşmal – compania de electricitate (ebr)  
***kviut – permanent (în ebraică)  
----------------------------------------------  
Sursa: „RevIsta Mea” (Israel)  
Referinţă Bibliografică:
Zoltan TERNER - PREZENTARE DE CARTE LA I.C.R. TEL-AVIV: BIANCA MARCOVICI „MUNTELE MEU CARMEL” / Zoltan Terner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1880, Anul VI, 23 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Zoltan Terner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Zoltan Terner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!