CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 2156 din 25 noiembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Seara poeziei la Liga Scriitorilor Români, Filiala Cluj
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 24 noiembrie, la Cercul Militar Cluj, a avut loc întâlnirea lunară a membrilor LSR din Filiala Cluj și a Cenaclului literar-artistic „Artur Silvestriˮ, patronat de această Filială. 
  
Cuvântul de bun-venit l-a rostit prof. Antonia Bodea, președinta cenaclului, care a anunțat programul de activități. 
  
A preluat ștafeta Al. Florin Țene, președintele național al LSR, pentru a înmâna legitimația de membru LSR prof. Elena Valeria Ciura din Dej, despre opera căreia a vorbit Iulian Patca. Comitetul Director al LSR i-a conferit dr. Mihai Ganea din Baia Mare „Virtutea literarăˮ, „pentru întreaga creație literară și pentru crearea Imnului Ligiiˮ. 
  
Al. Florin Țene le-a felicitat pe Antonia Bodea pentru cea mai recentă carte a sa, „Gravuri pe obrazul clipeiˮ, și pentru Voichița Pălăcean-Vereș, pentru apariția celei Antologia Napoca Nova Nr. 12. Cu bucurie, a anunțat că în prezent, prin înființarea Filialei Buzău, conduse de Dumitru K. Negoiță, și a Filialei Drăgănești-Olt, conduse de Liliana Ghiță-Boian, numărul filialelor LSR se ridică la 37. 
  
Președintele național al Ligii și președintele filialei clujene, Iulian Patca, au prezentat cele mai noi publicații – „Revista UZPˮ, nr. 4/2016, apărută în condiții grafice excepționale, și „Semănătorulˮ de la Tismana – și și cărți ale membrilor LSR: Nicoleta Cristea-Ifrim, „Revolta animalelorˮ, „Lemuriiˮ, „Scenete școlare. Teatruˮ și „Metodologia și tehnologia instruiriiˮ, Ștefania Kory Calomfirescu, „Despre savantul Gh. Marinescu și colaboratorii săiˮ, Elena Angheluță-Buzatu (SUA), „Spre țara de dincolo de dorˮ și „Save the Butterfly / Salva la mariposa / Salvați flutureleˮ, Elisabeta Lușcan, „Vărsător în Carul Mareˮ și „Mugur de gândˮ, Ioana Precup, „Fata păduriiˮ, Violeta Sârbu, „Cu ochii închișiˮ, Ana-Cristina Popescu, „Sinusoideˮ, Alensis de Nobilis, „Bețiile cosmiceˮ, Cornel Diaconu, „Drumul spre nicăieriˮ, „Între două iubiriˮ, „Desculț prin cerˮ și „Aripi de cearăˮ, Gh. Oncioiu, „Extracții fără anestezieˮ și „Sic transitˮ, Ioan Nemeș, „Vifor în nimicuriˮ. Vasile Cristea din Câmpia Turzii a venit cu două volume mai speciale: „Descîntece de la jocˮ (semnată V. Umbreanu), în care adună strigăturile bunicii sale Teodora Racolța, și „Daltonistul Cris Virginiuˮ, în care își povestește (și ilustrează) experiența de pictor daltonist. 
  
A urmat lansarea Antologiei Napoca Nova „Frumoasă toamnă bogatăˮ, despre care a vorbit editorul Voichița Pălăcean-Vereș, căreia i s-a alăturat prof. Lucia-Elena Locusteanu, cu o poezie închinată antologiei și antologatorilor, Eugen Coța, cu o parodie de sezon alunecată în politic, și Vasile B. Gădălin, care a răsplătit cu un grupaj de epigrame noul consistent volum. 
  
Pușa-Lia Popan a venit de la Gherla cu cele mai recente cărți ale sale: „Mai plouă floare din castanˮ și „Rotiri în timp pe frunză arsăˮ. Iulian Patca a caracterizat succint creația lirică a poetei ajunse la al 13-lea volum de poezie, dintre care două sunt închinate copiilor, cea mai nouă primind în Vrancea o Diplomă de Excelență. I. Patca a subliniat că în urma unei „miraculoase combustii interneˮ, doamna Popan a căpătat „profil de scriitor autenticˮ. Luciana Vlad a vorbit despre conștiința filosofică a artei, subliniind că poeziile Pușei-Lia Popan sunt „cosmice sclipiriˮ și, spre ilustrare, recită o poezie. Antonia Bodea evidențiază că autoarea scrie o „poezie modernă, ușor de înțelesˮ, iar Al. Florin Țene oferă clarificări legate de postmodernism și globmodernism, susținând că din nevoia de „exprimare liberă a sentimentelorˮ, azi se scrie „o poezie clasică prin mijloace moderneˮ. Momentul s-a încheiat cu un recital al poetei. 
  
În continuare, poetul Teofil Mândruțiu și-a lansat cărțile „Pui de țărânăˮ (poezie creștină) și „Rădăcini de ploiˮ (poezie de dragoste și filosofică). Iulian Patca a vorbit despre „bijuteriile liriceˮ ale autorului, laureatul de anul trecut cu Premiul „Laudatio” al Revistei „Agora Literară”, care „este egal cu sine și se depășește pe sineˮ, creând prin poezie „un mirajˮ, multe creații ale sale fiind „adevărate izvoare de înțelepciuneˮ. Gavril Moisa, secretarul general al LSR, a remarcat că „TM ne-a convins că o poezie creștină bună se scrie nu numai cu evlavie, trebuie să ai ceva divin în sufletˮ. Ion Constantinescu, vicepreședintele LSR, a afirmat că „poezia sa înseamnă metaforă, muzicalitate, profunzime și multă sensibilitateˮ. A intervenit Voichița Pălăcean-Vereș, editorul cărților, care a dat citire unui eseu inspirat de poezia lui Teofil Mândruțiu, despre care Antonia Bodea susține că este „de un senzualism aparte, pe care îl știe filtraˮ. Înainte de cuvântul sărbătoritului, Ioan Nemeș i-a închinat două inspirate epigrame. T. Mândruțiu a încheiat momentul cu lectura câtorva poeme, îndelung aplaudate. 
  
Dr. Mihai Ganea s-a prezentat înaintea publicului cu proaspătul său volum de versuri, „Năluca nopțiiˮ, din care a recitat, acompaniindu-se la orgă electronică, un grupaj de poezie, după un preambul semnat Al. Florin Țene. I-a stat alături Virginia Paraschiv care, cu emoție și sensibilitate, a rostit câteva poezii din volum. 
  
Vasile B. Gădălin, mereu atent și spontan, a regalat protagoniștii zilei cu inspirate catrene. 
  
Prof. Vasile Puiu Sfârlea a vorbit în finalul manifestării despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie. 
  
Întâlnirea s-a încheiat cu o masă sărbătorească asigurată de sărbătoriții zilei. 
  
Următoarea noastră revedere, din cauza Sfintelor Sărbători, se va petrece în data de 15 decembrie, de la orele 17. 
  
Voichița Pălăcean-Vereș 
  
Referinţă Bibliografică:
Seara poeziei la Liga Scriitorilor Români, Filiala Cluj / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2156, Anul VI, 25 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!