CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 2128 din 28 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Liga Scriitorilor Români, Filiala Cluj, la ceas de sărbătoare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 27 octombrie, membrii Filialei clujene a Ligii Scriitorilor Români au avut parte de o reuniune specială, închinată lansării Imnului LSR și a stemei.  
 
Întâlnirea, ce a avut loc în Sala Armelor din cadrul Cercului Militar Cluj, a fost patronată de Cenaclul „Artur Silvestriˮ al LSR,  
 
Ședința a fost deschisă de prof. Antonia Bodea, președinta cenaclului, ce a salutat prezența în mijlocul nostru a câtorva foști colegi de facultate: Anca Sîrghie, Olimpia Roman, Rodica Marian, prof.univ. Mircea Muthu și I. Faiciuc, dar și a oaspeților veniți de la Baia Mare, în frunte cu Virginia Paraschiv, Emanuela Benciu și dr. Mihai Ganea.  
 
Prof.univ.dr. Ștefania Kory Calomfirescu a fost felicitată pentru că volumul său „Profesorul dr. doc. Crişan Mircioiu despre mari personalităţi în medicinăˮ, apărut la Ed. Napoca Nova, a fost premiat de către Academie, fesitivitate de premiere urmînd să aibă loc în curînd.  
 
A luat cuvîntul Al. Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor Români, care a afirmat că trăim „un moment istoricˮ, deoarece, la cinci ani după începerea demersurilor, în sfîrșit LSR are un Imn, compus de dr. Mihai Ganea. Eleva băimăreancă Emanuela Benciu a intonat, acompaniată la orgă de compozitor, pentru prima oară în public Imnul LSR, aplaudată de asistența emoționată. După acest moment, a fost prezentată stema LSR, creație a lui George Roca din Australia, cel care a realizat și sigla acestei asociații profesionale.  
 
Al. Florin Țene a prezentat în continuare cele mai noi numere ale publicațiilor LSR, revistele de la Baia Mare „Freamătˮ și „Porțile Norduluiˮ (condusă de Virginila Paraschiv și M. Ganea, care conduc și televiziunea cu același nume), și cărțile recent sosite la Filială: Florina Bereschi, „Moștenireaˮ, Pușa-Lia Popan, „Rotiri în timp pe frunza arsăˮ, Mama Luz, „Latura conciliatoare a adevărurilor revelateˮ, Floarea Cărbune, „De la Soare Răsare la Soare Apuneˮ, Doina Drăgan şi Ana Zbiluţ (coord.) „Tastes of Danube / Gusturile Dunăriiˮ (antologie a Fil. Banat a LSR), Ion Leuca, „Marea mea iubireˮ și „Poezia iubiriiˮ, Toma G. Rocneanu, „Liga Scriitorilor Români Filiala Maramureş după primul an de la înfiinţareˮ, vol. I şi II, „Urzeala cuvintelorˮ (antologia Fil. Arad a LSR), Emil Istocescu, „Gib. I. Mihăescu. Viața și operaˮ.  
 
Iulian Patca, conducătorul Filialei Cluj a LSR, a anunțat primirea de noi membri: Ilie Lenghel din Sighet (prezentat de V. Paraschiv și dr. M. Ganea) și ing. Aurel Lucian Chira, care, în stilu-i caracteristic, s-a prezentat printr-o creație în versuri ce a stârnit zâmbetele și aplauzele spectatorilor. Poetului Traian T. Toduț i-a fost înmânată o Diplomă aniversară.  
 
A urmat un „Medalion Titina Nica Țeneˮ. Virginia Paraschiv, în introducere, a apreciat că aceasta recurge la „o limbă simplă, directă, clară, de aceea o prefer altor femei care practică poeziaˮ, apoi, acompaniată la orgă de dr. Ganea, a recitat un grupaj de sensibile poezii ale Titinei Nica Țene, alăturându-i-se în demers Mihai Ganea și dejeanca Raveca Vlașin.  
 
Iulian Patca a prezentat-o, într-un medalion literar, pe prof. Lucia Elena Locusteanu, autoare a patru volume de poezie și auxiliare didactice. Emoționată, poeta a luat cuvântul spre a explica rolul major pe care Cuvîntul l-a avut atât în cariera, cât și în viața sa.  
 
Anca Sîrghie a venit de la Sibiu cu cea mai recentă carte a sa, „Radu Stanca. Evocări și interpretări în evantaiˮ, ce vine în completarea volumului lansat cu cîteva luni în urmă, „Radu Stanca. Profil spiritualˮ, semnată împreună cu Marin Diaconu. Antonia Bodea a vorbit despre lucrarea în șase părți (Evocări, Interpretări, Radu Stanca în reportaje, Pe drumul către steaua „care a ars cândva nepotolitˮ a lui Radu Stanca, Anexe și Note), punând accentul pe dragostea dintre poetul baladist, dramaturgul, teatrologul, eseistul rafinat, actorul și regizorul ingenios R. Stanca și soția sa Dorina (Doti), a cărei misiune în ultimii ani constă în menținerea vie a memoriei lui. În alocuțiunea sa, prof.univ.dr. Anca Sîrghie s-a confesat: „mărturisesc că l-am adus acasă pe Radu încă o datăˮ. Cărții îi este atașat un CD ce conține o emisiune radio ce a avut-o ca invitat special pe soţia poetui în noiembrie 1969, autoarea considerând că în felul acesta cititorul se poate apropia și mai mult de poetul clujean.  
 
Seara a fost încheiată într-o atmosferă de bună dispoziție asigurată, ca de fiecare dată, de inegalabilul nostru epigramist Eugen Albu, care a prezentat ciclul său de epigrame închinate scriitorului Cornel Udrea, probabil cel mai mare umorist al zilelor noastre.  
 
Următoarea întâlnire a membrilor clujeni ai LSR va avea loc în 24 noiembrie.  
 
Voichița Pălăcean-Vereș  
 
Referinţă Bibliografică:
Liga Scriitorilor Români, Filiala Cluj, la ceas de sărbătoare / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2128, Anul VI, 28 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!