CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 2009 din 01 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

Cenaclul literar „Artur Silvestriˮ al Filialei Cluj a LSR a intrat în vacanță
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 30 iulie, cu începere de la orele 17, în Sala Armelor de la Cercul Militar Cluj, s-a derulat ultima ședință lunară înainte de vacanță a membrilor Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ al Ligii Scriitorilor Români.  
 
Întâlnirea a fost deschisă de prof. Antonia Bodea, preşedinta cenaclului, care a anunţat programul zilei şi a salutat oaspeţii veniţi de departe: Floarea Pleş, Ioana Lăpuşneanu, Valeria şi Romulus Berceni, Rodica Fercana, Veronica Oşorheian (Alba Iulia), Raveca Vlaşin (Dej), Mircea Daroşi, Ioan Seni (din Năsăud), Ştefan Vişan (Sibiu).  
 
Iulian Patca, conducătorul Filialei Cluj a LSR, a făcut informarea lunară privind activităţile membrilor Ligii şi a prezentat cele mai noi publicaţii ale acestora: „Singur în noapteˮ şi „Toamnă, de ce mi-ai furat visele?ˮ, de Toader Ungureanu; Puşa-Lia Popan, „Funigei de gândˮ; Ioan Seni, „Academia Română la 150 de ani….ˮ; Adrian Mitroi, „Salba de cuvinteˮ; Nadia Linul Urian şi Mama Ioana, „Poveşti din satˮ; Rodica Fercana, „Călător în timp/ Voyageur du tempˮ; Carmena Felicia Băinţan, „Iubirea din tăcereˮ; Helene Ptflitsch, „Umbra din noapteˮ; Ernest Gross, „Armata e cu noi!ˮ; de la Arad, a sosit revista „Stindardˮ. Felicitări au fost adresate membrilor LSR care fac parte şi din Cenaclul „Satiriconˮ şi care la sfârşit de săptămână au organizat Festivalul de Umor „Eterna epigramăˮ.  
 
Un moment special l-a constituit prezentarea celui mai nou membru al Filialei Cluj a LSR, Vasile Crişan din Câmpia Turzii, autor al 95 de cărţi semnate cu pseudonimul V. Umbretin. Lui Ştefan Vişan, bonţidean retras la Sibiu, Iulian Patca i-a înmânat diploma şi medalia „Virtutea literarăˮ.  
 
A urmat lansarea cărţii dr. Ionuţ Ţene, „Valeriu Gafencu. O biografie teologică a sfântului închisorilorˮ. A prezentat cartea Antonia Bodea, care a subliniat că autorul aduce în atenţie „viaţa carcerală a acestei mari personalităţi spiritualeˮ, recurgând la „o viziune spirituală care adânceşte moral, spiritual, religios experienţa şi V. Gafencuˮ, închis la 20 de ani şi care şi-a sfârşit viaţa închis la Târgu Ocna. Luând cuvântul părintele Arsenie, stareţul Mănăstirii Muntele Rece, scriitorul ce semnează cu pseudonimul Mihai Gălăţanu, prefaţator al volumului, a accentuat că I. Ţene a pornit de la „ideea unui tânăr care pică într-o lume a demonismului şi a totalitarismului comunist şi îşi asumă ideea sfinţiriiˮ. În opinia sa, „literatura gulagului explică înclinarea comuniştilor de a terfeli omulˮ, iar V. Gafencu a suferit din plin ororile terorii, până când, graţie „nebuniei în Cristosˮ şi unui „praxis al fiinţei umane înnobilat de rugăciune, postˮ, cunoaşte înălţarea spirituală. Ionuţ Ţene a explicat că ideea cărţii a pornit în anii ’ 90 de la dialogurile sale cu Nicolae Trifoiu, fost coleg de puşcărie cu V. Gafencu, căruia seniorul i-a închinat o carte. Înţelegând că „libertatea mea e în sufletul meuˮ, prin metanoia Gafencu „a transformat închisoarea într-o mănăstireˮ, concluzionează dr. I. Ţene.  
 
Antologia Napoca Nova Nr. 11, „Roua dimineţilor senineˮ, a fost lansată de Voichiţa Pălăcean-Vereş, care a adresat mulţumiri tuturor participanţilor la volum, gânduri de recunoştinţă îndreptându-se către Lazăr Morcan, graficianul volumului, ing. Peter Vereş, după ale cărui tablouri s-au realizat copertele, dar şi către Valeri Toderici, animatorul cultural care reuşeşte de fiecare dată să adune în jurul său talente de toate vârstele, şi către poetul Ioan Benche, corectorul cărţii.  
 
Participanţilor le-a fost prezentat proiectul în derulare „Oglinda LSR la 10 ani. O altfel de istorie a literaturii actualeˮ, un amplu volum îngrijit de Al.F. Ţene, G. Moisa şi V. Pălăcean-Vereş, ce va vedea lumina tiparului în toamnă.  
 
Veronica Oşorheian s-a prezentat înaintea publicului cu cel mai recent volum al său, „Cuib de lumină. Şcoala din Leşuˮ, „un omagiu adus dăscălimiiˮ.  
 
Iulian Patca a prezentat cea de a 16-a carte semnată de Ştefan Vişan, „Din revistăˮ, „un melanj între publicistică şi proza scurtăˮ sau „un reportaj sub formă literaturizatăˮ.  
 
Ioan Seni şi-a prezentat cea mai recentă carte, „Academia Română la 150 de ani….ˮ, ce reuneşte portretele celor 27 de academicieni năsăudeni.  
 
Romulus Berceni a lansat revista „Ecologistulˮ, ajunsă la al 20-lea an de apariţie, iar din recentul său volum „Îndemn la meditaţieˮ a recitat un sensibil poem.  
 
Prof.univ.dr. Barbu I. Bălan a lansat numărul 50 al revistei „Pro Memoria 1940-1945ˮ, evidenţiind bogăţia materialelor şi contribuţia esenţială adusă de colaboratori la clarificarea datelor de istorie recentă.  
 
Venit de la Nepos, Mircea Daroşi a vorbit despre recentul său roman „Un actor grăbitˮ, închinat regretatului actor Uţu Strugari.  
 
Au mai luat cuvântul Lucia-Elena Locusteanu, omagiindu-l pe socrul său Titus, fost deţinut politic, Valeri Toderici, care a explicat cum a avut loc lansarea Antologiei NN Nr. 11 la Telcişor, poetul şi epigramistul Eugen Coţa, ce a vorbit despre „Eterna Epigramăˮ, şi Clementina Mireşan, care a publicat pentru prima oară în antologie.  
 
Epigramistul Eugen Albu, care se îngrijeşte ca fiecare şedinţă de cenaclu să se încheie într-un ton optimist şi cu voie bună, de această dată ne-a dăruit o poezie de demult, „Ăl mai tare om din lumeˮ, semnată de bănățeanul Victor Vlad Delamarina, pe care a recitat-o magistral în grai ardelenesc.  
 
Următoarea întâlnire va avea loc joi, 28 septembrie. Să aveți o vară frumoasă și rodnică!  
 
(Fotografia o datorăm colegului nostru de cenaclu, ing. Mircea Gordan, talentat poet și prozator.)  
 
Referinţă Bibliografică:
Cenaclul literar „Artur Silvestriˮ al Filialei Cluj a LSR a intrat în vacanță / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2009, Anul VI, 01 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!