CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1974 din 27 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Şedinţa din mai a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor Români
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Şedinţa din mai a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ 
  
Joi, 26 mai, în „Sala Armelorˮ din cadrul Cercului Militar Cluj, s-a desfăşurat şedinţa lunară a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ al Ligii Scriitorilor Români. 
  
Cuvântul de bun-venit a fost rostit de prof. Antonia Bodea, preşedinta cenaclului, care a anunţat ordinea de zi. 
  
Al. Florin Ţene, preşedintele naţional al LSR, a prezentat cele mai recente publicaţii ale membrilor Ligii: Ştefania Kory Calomfirescu, „Despre marele Profesor I. Haţieganuˮ; Angelica Pătraşcu, „Oglinzi interioareˮ; Olimpia Mureşan, Ilie Bucur, „Antologie 1001 Cugetări. Vol. Xˮ; Elena-Lucia Locusteanu, „Poveşti ce sunt trăiteˮ, „Trăiri îmbrăcate-n cuvineˮ; Ionuţ Ţene, „Valeriu Gafencu…ˮ; „Urzeala cuvintelorˮ, prima antologie a Filialei Arad a LSR; G. Petrovai, „Balade persuasiveˮ; Puiu Răducanu: „Odihna din nesomnˮ, „Lumină linăăˮ, Un petic de Chişinăuˮ; I. Marian Chiorean, „Lumea legendelor româneştiˮ, G. Zidaru, „Zbor de luminăˮ, Mana Luz (cea mai nouă membră a Filialei Cluj a LSR), „Întâlnirea cu sufletul perecheˮ, „Zgomotul din afară şi liniştea din noiˮ; revistele „Uscând o lacrimăˮ (a Filialei Buzău a LSR), „Icoane bănăţeneˮ (Fil. Timiş), „Expresia ideiiˮ (Oneşti), „Sămănătorulˮ. 
  
Voichiţa Pălăcean-Vereş a prezentat palmaresul recent al epigramistului Eugen Albu, care în ultima lună a obţinut Premiul Uniunii Epigramiştilor din România, Premiul pentru Opera Omnia (la Alba Iulia), Premiul Naţional „Mircea Trifuˮ şi Premiul al II-lea pentru Epigramă (la Vişeu de Sus). 
  
Punctul central al întâlnirii iubitorilor de literatură l-a constituit lansarea celor mai recente cărţi ale soţilor Ţene. 
  
Titina Nica Ţene a venit înaintea publicului cu volumul de versuri „Nostalgia întoarceriiˮ. Raveca Vlaşin din Dej a dat citire unei sensibile recenzii de carte, în finalul căreia a recitat o poezie având în conţinut titlurile tuturor cărţilor autoarei sărbătorite. Ştefania Kory Calomfirescu a făcut o concisă caracterizare a operei poetei, după care a recitat o poezie din carte, gest reluat de toţi vorbitori care au urmat. Gavril Moisa, secretarul LSR, a realizat un portret scriitoarei, alăturându-i-se Eugen Coţa, care a şi încondeiat-o într-o epigramă. Voichiţa Pălăcean-Vereş a evidenţiat simplitatea cuceritoare a creaţiilor Titinei Ţene, Lucia-Elena Locusteanu a subliniat că volumul este „o monografie lirică a trăirilor umaneˮ, iar Luciana Vlad a remarcat că poeziile au „un conţinut pozitiv, luminosˮ, benefic sănătăţii. Poetul Ioan Benche a opinat: „cultul pentru mamă este o religie universală, iar cărţile doamnei Ţene sunt un omagiu adus mamei şi familieiˮ. Aurel Chila, jovial, a citit o parodie proprie închinată poetei, Ovidiu Jucan a punctat liniile de forţă ale creaţiei poetei, iar Ioan Nemeş i-a dedicat un catren. Antonia Bodea a dat citire unui eseu pornind de la cartea lansată, în care a remarcat „expresivitatea şi naturaleţeaˮ ce o definesc pe scriitoare. În finalul momentului, poeta, la cererea publicului, a recitat câteva poezii din volum. 
  
Al. Florin Ţene şi-a lansat cel mai recent roman, închinat magistrului său pe tărâm literar, „La braţ cu Andromeda. Viața scriitorului Gib I. Mihăescu între realitate și povesteˮ. Voichiţa Pălăcean-Vereş, editorul şi prefaţatorul cărţii, a dat citire unei prezentări a cărţii, în care a subliniat virtuţile artistice ale acestei biografii romanţate în care ficţiunea a completat în mod fericit datele oferite de istoria literară. Gavril Moisa a intervenit cu o schiţă de portret a scriitorului, evidențiind activitatea prodigioasă a personalităţii preşedintelui LSR, organizaţie profesională care în toamnă va împlini un deceniu. Eugen Coţa a vorbit despre scrierile prozatorului şi i-a dedicat un catren. Aurel Chira a adus câteva binevenite completări la portretul artistului cuvântului. Antonia Bodea a recenzat romanul, care, pe alocuri, este „o monografie a locurilor prin care scriitorul interbelic a trecutˮ. 
  
În finalul şedinţei de cenaclu, Vasile Puiu Sfârlea a recitat poemul propriu „Eroiiˮ, iar poeta autodidactă Maria Pop a dat glas unei creaţii de inspiraţie religioasă. 
  
Următoarea întâlnire va avea loc în 30 iunie, când va avea loc lansarea cărţii „Valeriu Gafencu…ˮ, de Ionuţ Ţene, şi a Antologiei Napoca Nova Nr. 11, „Roua dimineţilor senineˮ. 
  
Voichiţa Pălăcean-Vereş 
  
Referinţă Bibliografică:
Şedinţa din mai a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor Români / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1974, Anul VI, 27 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!