CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1939 din 22 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Cenaclul literar„Artur Silvestriˮ al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor din România, în pragul sărbătorilor pascale
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 24 aprilie, începând cu orele 17, la mereu primitoarea noastră gazdă, Cercul Militar Cluj, în „Sala Armelorˮ, a avut loc ședința lunară a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ al LSR. 
  
Ședința a fost deschisă de prof. Antonia Bodea, președinta cenaclului, care a rostit cuvântul de bun venit și a anunțat programul zilei. 
  
Al. Florin Țene, conducătorul național al Ligii Scriitorilor, a prezentat activitatea din ultima lună și realizările editoriale ale membrilor LSR. 
  
Astfel, în perioada 15-17 aprilie, un grup de clujeni (fam. Țene, fam. Vereș și prof. Antonia Bodea, critic literar) s-a deplasat la Drăgăşani, unde s-au derulat o serie de manifestări culturale închinate scriitorului Gib Mihăescu, la aniversarea a 122 de ani de la naştere. Punctul central al întâlnirilor l-a constituit lansarea romanului lui Al.F. Ţene „La braţ cu Andromedaˮ, despre care au vorbit, printre alţii, scriitoarele Voichiţa Pălăcean-Vereş, editorul cărții, şi Antonia Bodea. Cu acelaşi prilej, a fost lansată cartea Titinei Nica Ţene, „Nostalgia întoarceriiˮ, prezentată publicului de către colegele de cenaclu, şi revista „Rusidava culturalăˮ (director Marin Bărăscu). Gazdele le-au oferit celor patru clujeni diplome de apreciere. 
  
A urmat prezentarea celor mai noi cărţi ale membrilor LSR: „Brîncuşi…ˮ, de Teodora Stanciu (Italia), N.N. Tomonoiu, M.I. Morariu, „G. Coşbuc de la Tismanaˮ, Mariana Cristescu, „Gustul cenuşiiˮ, „Punct şi de la capătˮ, L. Lădariu, „Poeme cu ochi de iarbă nouăˮ, Fl. Smarandache, A.R. Vătuitu „Paradoxismul civicˮ, I. Velica, „Lexicon Valea Jiuluiˮ, Ana Cristina Popescu, „În colivieˮ, A.C. Popescu, Simona Petornela Mîţu, „Mozaic. Auxiliar didacticˮ. A fost prezentată apoi revista „Claviaturiˮ, scoasă de Filiala Braşov a LSR. 
  
Clujenilor le-a fost făcută cunoscută bogata activitate culturală desfăşurată în cursul lunii, în toate oraşele judeţului, de Filiala Mureş (preşedinte Mircea Dorin Istrate), activităţile culturale derulate la Biblioteca Judeţeană de Filiala Maramureş (condusă de Carmena Băinţan) şi de către Filiala Năsăud (sub îndrumarea lui Ioan Seni), care, alături de „Astra năsăudeanăˮ (condusă de Floarea Pleș), a organizat Zilele Academiei Române. Au fost anun¬ţaţi apostolii Ligii din luna aprilie: I. Patca, G. Moisa, I. Velica, Antonia Bodea, Voichiţa Pălăcean-Vereş, ing. Peter Vereş, fotoreporter de ocazie, M. Bărăscu, I.I. Părăianu, C. Mănescu, T. Barbu (din Filiala Vâlcea, care au organizat manifestări culturale de zile mari în week-end-ul trecut) Doina Drăguţ (Filiala Craiova), N. Tomonoiu (director al editurii şi revistei „Sămănătorulˮ), Carmena Băinţan. Cuvinte de apreciere s-au rostit şi la adresa unor cititori pasionaţi de literatură, fam. Frusina-Cristina şi Ionel Bolocan din Drăgăşani, care, alături de fiul lor Romică, au sărbătorit împreună cu oaspeţii, într-un cadru idilic, cu parfum de liliac şi mentă, vizita clujenilor în oraşul marelui Gib. 
  
În cadru festiv, a fost primită în LSR prof. Lucia-Elena Locusteanu, împreună cu Ana Matei şi Ioan Leuca. Preşedintele Filialei Cluj, Iulian Patca, a schiţat profilul de scriitor al celor trei noi membri. 
  
Sărbătorita zilei a fost gherleanca Puşa-Lia Popan, care şi-a lansat cea mai nouă carte, „Funigei de gînd / Of web of thoughtsˮ. A prezentat volumul prefaţatorul ei, poetul Iulian Patca, care a susţinut că este vorba despre „o poezie a resemnăriiˮ, creatoarea, în „partea submersă a versurilorˮ, vorbind despre neîmpliniri şi dureri neostoite. Poetul Gavril Moisa afirmă că „Puşa e o poezieˮ, iar Antonia Bodea pune în evidenţă „discreția trăirilor fireşti, rafinateˮ, Ştefania Kory Calomfirescu evidenţiind sensibilitatea poetei. Au lecturat poezii din volum, cu multă sensibilitate: Raveca Vlaşin din Dej, Lucia Locusteanu, Luciana Vlad, Ştefania Kory Calomfirescu şi poeta însăşi. 
  
Aşa cum ne-a obişnuit, inegalabilul Eugen Albu ne-a introdus în atmosfera sărbătorilor pascale cu un inspirat grupaj de epigrame, la care publicul a răspuns cu hohote de rîs şi binemeritate aplauze. 
  
Ultimul punct din program l-a reprezentat „Poezia în recitalˮ. Emoţionat şi emoţionant, Gavril Moisa a deschis momentul recitînd „Repetabila povarăˮ a lui Adrian Păunescu. Au recitat din creaţiile proprii: Antonia Bodea, Raveca Vlaşin, Titina Nica Ţene, Lucia Locusteanu, Puşa Poan, Iulian Patca, Sandu Cătineanu, Valeri Toderici şi Mircea Gordan, de data acesta în postura de epigramist. 
  
Reuniunea cenacliştilor s-a încheiat cu o masă de sărbătoare asigurată de Puşa Popan, Ştefania Kory Calomfirescu şi Lucia Locusteanu. 
  
Următoarea întîlnire a membrilor Cenaclului literar „A. Silvestriˮ se va desfăşura în 26 mai. 
  
Voichiţa Pălăcean-Vereş 
  
Referinţă Bibliografică:
Cenaclul literar„Artur Silvestriˮ al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor din România, în pragul sărbătorilor pascale / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1939, Anul VI, 22 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!