CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Anunturi >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1931 din 14 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Voichiţa PĂLĂCEAN-VEREŞ - CENACLUL „ARTUR SILVESTRI” LA CEAS SĂRBĂTORESC
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 31 martie, şedinţa lunară a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ al LSR a fost una festivă, fiind consacrată decernării Premiilor pentru Anul Editorial 2015. A deschis şedinţa preşedinta cenaclului, prof. Antonia Bodea, care a salutat oaspeţii veniţi din ţară şi a prezentat comitetul de conducere al Ligii Scriitorilor din România, format din: Al Florin Ţene – preşedinte, Gavril Moisa – vicepreşedinte, Ion Constantinescu – prim-vicepreşedinte, Iulian Patca, preşedinte al Filialei Cluj a LSR, Antonia Bodea şi Voichiţa Pălăcean-Vereş – purtător de cuvânt al LSR.  
 
A luat apoi cuvântul Al.F. Ţene, care i-a nominalizat pe apostolii Ligii din luna martie: T.C. Dârţu, Mariana Cristescu, Doina Drăgan, Doina Drăguţ, Mircea Dorin Istrate, Ion Nălbitoru, Mihai Călugăriţoiu, Carmina Băinţan şi Nicolae Băciuţ. Cu acest prilej, au fost prezentate cele mai recente publicaţii ale LSR: revistele „Carpaticaˮ (Fil. Argeş) şi „Sămănătorulˮ (Fil. Gorj) şi volumul „Oameni ai Vâlcii la ceas aniversar – schiţe de portret (2014)ˮ.  
 
Vorbind despre începuturile LSR, preşedintele Ţene a precizat că acest organism s-a născut din nevoia democratizării mişcării literare din România şi din nevoia de a se mări paleta de acţiune a mişcării scriitoriceşti. Liga Scriitorilor din România premiază anual cele mai bune produse editoriale din anul precedent. Dintre cele 137 de cărţi jurizate, au fost premiate 13 şi două reviste literare.  
 
Având în vedere că aceste cărţi au fost scrise în interiorul Literaturii Române, premiile s-au acordat doar pe criteriul valorii, indiferent din ce organizaţie profesională fac parte autorii. Liga Scriitorilor din România, militând consecvent pentru promovarea spiritului democratic în lumea scriitorilor, a adoptat acest principiu încă de la înfiinţare, în urmă cu zece ani, prin Statut.  
 
Gala decernării premiilor a fost deschisă cu premierea a patru prestigioşi membri ai Uniunii Scriitorilor. Pentru fiecare carte premiată, Iulian Patca, redactorul-şef al „Agorei literareˮ, a prezentat motivaţia juriului.  
 
Premiul Naţional a fost conferit domnilor Teodor Tanco şi Aurel Rău, pentru întreaga carieră. T. Tanco a precizat că „prezenţa LSR în paralel cu USR este un stimulent şi ar putea fi o colaborareˮ. Ca omagiu lui Teohar Mihadaş, care în urmă cu 70 de ani i-a vegheat debutul literar, T.T. a citit din acel ziar din 1946 o sensibilă creaţie a poetul dus la cele veşnice. Lui Aurel Rău, absent de la festivitate, I. Patca i-a realizat o schiţă de portret, vorbind despre cariera sa de peste 63 de ani. Premiul pentru cartea de poezie a fost acordat Persidei Rugu, lui V.S. Popa (care scrie „poezia pierderilor ireparabileˮ), D. Dumitrică (poetul „profunzii sentimentelor universal-umane pe care le transformă metaforicˮ) şi Ravecăi Vlaşin. Persida Rugu a apreciat că „poezia nu e scrisă, se scrie singurăˮ, pentru că „o văd ca o unitate treimică: tăcere, cuvânt, iubireˮ, în vreme ce Raveca Vlaşin a fost de părere că „poezia traduce sentimentele şi trăirile noastreˮ. Premiul pentru proză a fost acordat lui Horia Bădescu, Voichiţei Pălăcean-Vereş şi Veronicăi Oşorheian (care, „intrând în lumea copiilor, reuşeşte să se copilărească cu graţieˮ). Premiat pentru un roman cu „numeroase infuzii poeticeˮ, Horia Bădescu a precizat despre recenta sa carte că „am scris-o şi cu ură, şi cu iubire, şi cu speranţă, şi cu încredereˮ, având în centru „o lume închisă, în care am vieţuit (…) şi care poate fi a oamenilor de oriunde şi oricândˮ.  
 
Premiul pentru cartea de satiră şi umor a fost obţinut de Ion Constantinescu, ce a declarat că face parte din categoria „scriitorilor care au ceva de spus şi cred în puterea de înrâurire a cuvântului scrisˮ. Premiul pentru cartea de critică, eseu şi istorie literară a fost acordat lui V. Bradin şi bistriţenilor Dorel Cosma şi Elena M. Cîmpan, care a apreciat faptul că „această întâlnire de suflet la care ne bucurăm să luăm parteˮ are loc tocmai de ziua lui Nichita Stănescu. Premiul pentru cartea de teatru i-a fost decernat lui Sorin Oros, care a recitat un poem din Ion Pribeagu, destinzând atmosfera. Pentru cartea de memorialistică şi spiritualitate a fost premiat nonagenarul Constantin Zavati, iar Premiul pentru cartea monografică şi de cultivare a valorilor tradiţionale i-a fost decernat lui Ionuţ Ţene, pentru „conţinutul patriotic dens în ideiˮ, cartea sa venind ca o replică la istoriile false ce se scriu în zilele noastre, „deşi după ’89 am crezut că se va putea spune adevărul istoriograficˮ.  
 
Teodora Stanciu din Italia a fost răsplătită cu Premiul pentru cartea de antologie şi de promovare a valorilor literare, iar piteşteanul Adrian Mitroi a primit Premiul pentru cartea de debut. Prezentându-l, I. Partca a subliniat că „manifestarea reală a unui debut nu ţine de vârstăˮ, iar poetul premiat a replicat cu o autoepigramă vorbind despre debutul său tardiv. Editorialista de la „Cuvântul liberˮ din Târgu Mureş, Mariana Cristescu, a fost premiată pentru publicistică literară, datorită faptului că „scrisul său este ancorat în realitatea imediatăˮ. Al.F. Ţene a prezentat-o ca pe o „luptătoare în spiritul păstrării sufletului românescˮ. Premiul „Artur Silvestriˮ, acordat de Asociaţia Română pentru Patrimoniu, i-a revenit acad. Ştefania Kory Calomfirescu, pentru „preocuparea aproape singulară de a restitui personalităţi ale lumii medicale şi culturaleˮ. Mulţumind juriului, Domnia Sa a afirmat că şi-a făcut o profesiune de credinţă din „a pune în valoare adevăratele stele ale şcolii medicale clujeneˮ. Premiul „Laudatioˮ al revistei „Agora literarăˮ i-a fost conferit lui Teofil Mândruţiu pentru cele două cărţi de versuri din 2015.  
 
Premiul pentru publicaţii literare a fost obţinut de „Moldova literarăˮ de la Iaşi şi „Memoria slovelorˮ de la Râmnicu-Vâlcea (red.-şef. Mihai Ştirbu, respectiv Ion Nălbitoru).  
 
Momentul următor a fost consacrat Premiilor Editurii Napoca Nova pentru anul editorial 2015 şi lansării Antologiei NN Nr. 10 „Ne cheamă cucul în zăvoiˮ. Au fost premiate cărţile semnate de Elena Valeria Ciura, Corina Dindelegan, Sofia Pavel, Sinefta Vasile, Ioan Ghiolţean, Mircea Gordan, Onufrie Vinţeler, Ioan Hentea, Ion Vasile Mircea, Stancu Ilin, Paolo Mele/ Teodora Stanciu şi tinerele debutante Andra-Mihaela Câmpeanu, Mădălina Drăgan şi Ruxandra Pop-Kun. Au fost premiaţi şi scriitorii: Floarea Pleş, Mircea Daroşi, Eugen Albu, Cristu Giorgi, Al.F. Ţene, Dorian Marcoci şi Milian Oros, iar lui Iulian Patca a fost premiat pentru promovarea literaturii române prin „Agora literarăˮ şi LSR.  
 
În final, au recitat epigrame Eugen Coţa şi Vasile B. Gădălin, iar Elena Lucia Locusteanu a prezentat un omagiu lui Nichita. M.D. Istrate i-a premiat din partea Filialei Mureş a LSR pe Al.F. Ţene şi Voichiţa Pălăcean-Vereş, iar vibrantul discurs patriotic al târgmureşeanului Lazăr Lădariu a încheiat întâlnirea culturală.  
 
În mod excepţional, şedinţa următoare de cenaclu va avea loc în 21 aprilie, nu în ultima joi din lună, cum se întâmplă de obicei. Sărbători pascale fericite!  
-----------------------------------  
Voichiţa PĂLĂCEAN-VEREŞ  
Cluj-Napoca  
aprilie 2106  
 
Referinţă Bibliografică:
Voichiţa PĂLĂCEAN-VEREŞ - CENACLUL „ARTUR SILVESTRI” LA CEAS SĂRBĂTORESC / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1931, Anul VI, 14 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!