CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1868 din 11 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

La Cenaclul „Radu Stancaˮ al LSR, siguranță şi poezie
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Miercuri, 10 februarie, s-a desfăşurat şedinţa lunară a Cenaclului „Radu Stancaˮ, ce funcţionează în cadrul Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale Integrate pentru Persoane Vârstnice Nr. 2, condus de Maria Bobină. 
  
Familia Ţene a adus câteva zeci de cărţi din numeroase domenii, spre a le dărui membrilor cenaclului şi bibliotecii Centrului. 
  
În preambulul şedinţei de cenaclu, doamna Gabriela Tanco, agent-şef principal la Poliţia clujeană, a ţinut o amplă informare privind furtul din locuinţe şi buzunare (32% dintre infracțiunile semnalate în 2015 pe raza judeţului nostru), dar şi despre furtul din autoturisme şi regulile de circulaţie impuse pietonilor. Explicaţiile au fost însoţite de filmuleţe educative sub genericul „Alege siguranţa!ˮ (Campanie de prevenire a criminalităţii susţinută de Poliţia Română). 
  
Al Florin Ţene, conducătorul cenaclului a dat citire ordinii de zi. 
  
Prof. Antonia Bodea a vorbit despre viaţa şi activitatea literară a Veronicăi Micle, accentuând că între ea şi Mihai Eminescu a existat o prietenie adevărată, Luceafărul poeziei româneşti ajutând-o să se perfecționeze ca poetă, dar şi o relaţie de dragoste profundă, intensă şi dramatică. Prezentând volumul „Corespondenţă inedită Mihai Eminescu – Veronica Micle. Dulcea mea Doamnă/ Eminul meu iubitˮ (Polirom, 2000), conferențiara a tras concluzia că Veronica Micle a fost marea iubire a lui Eminescu, în pofida criticilor care, încă din timpul vieţii celor doi, au încercat să arunce relaţia lor în derizoriu. Spre a susţine această idee, Al.F. Ţene a citit din volumul „Omagiu lui Eminescuˮ (Galaţi, 1909), poezia Veronicăi Micle „Lui Eminescuˮ. 
  
Prof. Vasile Puiu Sfârlea a luat cuvântul spre a face câteva completări, remarcând că Veronica Câmpeanu era o tânără cultă, talentată, de o mare distincţie intelectuală, căreia Ştefan Micle, după căsătorie, i-a asigurat nu doar un trai îndestulat, ci şi o educaţie aleasă. Veronica Micle a publicat în „Convorbiri literareˮ, ca şi în „Columnaˮ, „Adevărul literar şi artisticˮ ori „Familiaˮ, dar a fost şi preşedintă a „Reuniunii femeilor româneˮ (societatea intelectualității feminine din Iaşi), contribuind esenţial la înfiinţarea şcolilor profesionale pentru fetele orfane. În 1887, când i-a apărut volumul „Poesiiˮ, primul exemplar, cu dedicaţie, i l-a trimis lui Eminescu, iar V. Sfârlea a arătat publicului o copie a paginii conținând această dedicaţie. 
  
A urmat lansarea unor cărţi ale membrilor Centrului Multifuncţional. 
  
Prof. Nicolae Pătraşcu s-a prezentat înaintea colegilor şi prietenilor cu volumele „Eroii neamului nostruˮ şi „Oameni de ieri şi de aziˮ, apărute recent la Editura Napoca Nova. A prezentat cărţile Voichiţa Pălăcean-Vereş, care a evidenţiat sensibilitatea şi onestitatea scrisului său, dar şi notele dramatice ale versurilor cu caracter autobiografic şi înaltul patriotism ce răbdate din creaţiile sale militante. Al. Florin Ţene a apreciat că „în contextul globalizării, istoria, tradiţiile noastre vor dispăreaˮ, motiv pentru care demersuri precum acela al lui Nicolae Pătraşcu de a-şi exprima dragostea de ţară şi neam, respectul pentru înaintaţi sunt mai mult decât meritorii. În luarea sa de cuvânt, autorul a vorbit despre „războiul groazeiˮ, care i-a marcat existenţa, şi a dat citire câtorva poeme, apoi a dăruit cărţi publicului. 
  
Gheorghe Laghiu a venit cu recenta sa carte, „Aiud, Aiud, temniţă cruntăˮ, pe coperta din spatele căreia explică ce a stat la baza demersului său: „O scrisoare trimisă din Germania la «Europa liberă» a schimbat destinul autorului acestei cărţi. Din educator de penitenciar, datorită «zelului» unui turnător al Securităţii, a ajuns deţinut politic, condamnat la 6 ani de închisoareˮ. Despre carte au vorbit Vasile Puri, editor al primei cărţi a lui G. Laghiu, Ioan Podea din Nicula, prieten din copilărie al autorului, şi Gavril Mircean de la Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, aflat în conducerea Filialei Cluj a acestui organism. 
  
Următoarea şedinţă de cenaclu se va derula în 10 martie. 
  
Referinţă Bibliografică:
La Cenaclul „Radu Stancaˮ al LSR, siguranță şi poezie / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1868, Anul VI, 11 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!