CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1813 din 18 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Cenaclul „Artur Silvestriˮ din Cluj-Napoca, la sfârșit de rodnic an
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 17 decembrie 2015, la Cercul Militar Cluj, a avut loc ultima ședință din acest an a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ al Ligii Scriitorilor din România. Întâlnirea a fost una cu totul specială, cenacliștii sărbătorind apropierea sărbătorilor Crăciunului și Anului Nou alături de prieteni mai vechi și mai noi, iubitori ai cuvântului scris. 
  
Ședința a fost deschisă de prof. Antonia Bodea, președinta cenaclului, care a salutat prezența în sală a oaspeților din Năsăud, Bistrița, Dej și Gherla. 
  
A preluat ștafeta scriitorul Al. Florin Țene, conducătorul național al LSR, care a prezentat darea de seamă a activităților din ultima lună la care au participat membrii cenaclului nostru. La Bistrița, a avut loc de curând Festivalul „Liviu Rebreanuˮ, unde soților Titina Nica și Al.F. Țene le-au fost înmânate câte o Diplomă de Excelență. În cadrul festivalului, a fost lansat volumul „Un deceniu de «Conexiuni»ˮ, semnat de Elena M. Câmpan și Dorel Cosma, carte care a fost prezentată și participanților la cenaclu. Domnul Țene a vorbit publicului și despre cărțile nou apărute: „Un album de sufletˮ, de Ion I. Părăianu; „Poezia în afara hotarelor/ Poesia Oltre Confiniˮ, apărută la Montreal, realizată Teodora Stanciu (traducător) din Italia; „Filiala Maramureş în primul an de fiinţareˮ; „Monografia Regimentului 221 mecanizat…ˮ, semnată de col. (r.) Ioan Cordovan şi „La grădiniţă. Ne formăm, jucându-ne noi învăţămˮ, de Lucia Elena Locusteanu. Au fost recomandate şi periodicele „Agora literarăˮ a Filialei Orhei a LSR, „Sămănătorulˮ şi „Moldova literarăˮ. 
  
Iulian Patca, preşedintele Filialei Cluj, a urat mult succes noii publicaţii „UZPˮ şi a recomandat producţiile editoriale abia primite: „Nu vă-ndrăgostiţi primăvaraˮ de Nicolae Dabija şi „Poezii pentru copiiˮ de Iulian Filip, ambii scriitori din Chişinău. 
  
Momentul cel mai aşteptat al serii l-a reprezentat lansarea Antologiei Napoca Nova Nr. 9, „Ninsori albastre cerne cerulˮ, la care şi-au adus contribuţia o bună parte dintre cei prezenţi. În luarea sa de cuvânt, Voichiţa Pălăcean-Vereş, îngrijitor al volumului, a mulţumit colaboratorilor săi apropiaţi, artistul plastic Lazăr Morcan, Valeri Toderici, Vasile Bele, pictorul Peter Vereş, Bianca Muntean, alături de care este posibilă realizarea acestui ambiţios proiect cultural ce reuneşte condeieri din întreaga ţară şi din diaspora. Foarte tinerele Ruxandra Pop-Kun, o talentată prozatoare, şi Mădălina Drăgan, o poetă aflată la ora debutului, ambele studente, au fost prezentate publicului, ce le-a salutat cu puternice aplauze. Mulţumiri i-au fost aduse şi universitarului Doru Simion Cristea din Portugalia, reprezentat în sală de pr. Simion Cristea. 
  
Replica a venit din partea lui Eugen Coţa, care a citit un madrigal şi catrene inspirate de antologie, apoi o sensibilă creaţie lirică de sezon. Aurel Lucian Chira a intervenit în aceeaşi notă, cu o inspirată epigramă. 
  
Bistriţeanca originară din Telciu, Rodica Fercana, a fost prezentată de către Antonia Bodea. După ce poeta şi-a prezentat pe scurt biografia, a vorbit despre activitatea sa literară şi a împărtăşit „bucuriile nesperateˮ din ultimii ani, premiile internaţionale obţinute în Scoţia, Japonia, Norvegia şi cele din ţară, apoi a recitat din lirica proprie. Aprecieri la adresa muncii sale culturale au făcut Romulus Berceni din Năsăud, Mircea Daroşi din Nepos şi Raveca Vlaşin din Dej, care a adus mulţumiri gazdelor manifestării. Vasile B. Gădălin, inconfundabil, a sintetizat activitatea Rodicăi Fercan în câteva catrene. 
  
Ioan Mititean, conducătorul Filialei Năsăud al LSR, a vorbit despre activitatea filialei din cei doi ani de activitate şi despre proiectul „Cartea pe roţiˮ, care duce oamenii de cultură năsăudeni în cele mai îndepărtate localităţi rurale. 
  
Ioan Seni, conducător al „ASTREIˮ năsăudene, a vorbit despre necesitatea întăririi alianţei dintre cele două organisme culturale, invitându-i pe clujeni să colaboreze la revista ce apare graţie străduinţei membrilor Despărţământului. 
  
Gherleanca Puşa Lia Popan a ieşit în lume cu cele mai recente producţii editoriale, închinate copiilor, „O pisicuţă isteaţăˮ şi „Piciuˮ, cu ilustraţii proprii. 
  
Floare Pleş, inimoasa coordonatoare a astriştilor, a vorbit despre prietenia năsăudenilor cu clujenii, realizând un adevărat „bilanţ sentimentalˮ la sfârşit de an, în care i-a amintit pe Al.F. Ţene, Titina Ţene, Iulian Patca, Gavril Moisa, Antonia Bodea şi Voichiţa Pălăcean-Vereş. Mulţumirile au venit din partea mereu inspiratului V.G. Gădălin, ce i-a răspuns cu câteva catrene. 
  
Romulus Berceni a prezentat revista „Ecologistulˮ, pe care o îngrijeşte, apoi a recitat o emoţionantă poezie închinată naturii. 
  
A urmat „Poezia în recitalˮ. A citit din creaţiile lor recente: Vasile Gădălin, mereu cu dor de acasă, Lucia-Elena Locusteanu, ce a adresat vibrantul îndemn „Iubiţi-vă ţara, iubiţi-vă limba!ˮ, Mircea Daroşi, cu epigrame adresate lui Eugen Albu, Raveca Vlaşin, cu un omagiu închinat lui E.A., Iulian Patca, ce a dat glas unui poem memorabil, Ioana Lăpuşneanu, care a celebrat prin stih anotimpul hibernal şi iubitorii cuvântului, Ioan Benche, un romantic incurabil, şi Sandu Cătinean din Bonţida, ce a dat glas unui poem militant. 
  
Finalul şedinţei de cenaclu l-a avut în centru pe Eugen Albu, care a oferit publicului un regal de epigrame închinate Ignatului şi tăierii porcului, sărbătorii Naşterii Domnului şi Noului An, răsplătite cu aplauze furtunoase. 
  
Până la revederea noastră din 29 ianuarie 2016, să aveţi parte de sănătate şi de sărbători fericite! 
  
Referinţă Bibliografică:
Cenaclul „Artur Silvestriˮ din Cluj-Napoca, la sfârșit de rodnic an / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1813, Anul V, 18 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!