CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1792 din 27 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Cenaclul literar „Artur Silvestriˮ din Cluj-Napoca a sărbătorit scriitorii-doctori
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 26 noiembrie 2015, în „Sala Armelorˮ de la Cercul Militar Cluj, s-a derulat şedinţa lunară a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ al Ligii Scriitorilor Români. 
  
Prof. Antonia Bodea, conducătoarea cenaclului, a deschis întâlnirea cu un cuvânt de bun venit, după care a anunţat programul de activităţi. 
  
Ştafeta a preluat-o Iulian Patca, preşedintele Filialei Cluj a LSR, care a vorbit despre cei 12 membri plecaţi dintre noi în cei 8 ani de activitate ai Ligii. A urmat un moment de reculegere în memoria scriitorilor Eugen Pop, Vasile I. Bunea şi Emilia Tudose, recent mutaţi la cele veşnice. Emoţionat, poetul Eugen Coţa a recitat un poem in memoriam Eugen Pop, iar Maria Pop, autoare de poezie naivă, a dat glas unei creaţii având ca temă efemeritatea existenţei umane. 
  
Iulian Patca a realizat o informare privitoare la activitatea culturală desfăşurată de membrii LSR în ultima lună. „Agora literarăˮ, publicaţia Filialei Cluj, este deja sub tipar. 
  
Seara a fost închinată lansării cărţilor a doi scriitori medici, prof.univ.dr. Ştefania Kory Calomfirescu şi dr. Dorian Marcoci din Târgu Mureş. 
  
Ştefania Kory Calomfirescu şi-a lansat cele mai recente cărţi, închinate personalităţii plurivalente a lui Victor Papilian: „Pr.dr. Victor Papilian – Întemeietor al anatomiei clujene şi al primei Societăţi de Antropologie din Româniaˮ (Ed. Ecou Transilvan) şi „Prof.dr. Victor Papilian – Spicuiri despre opera artisticăˮ (Ed. Napoca Nova). 
  
Nadia Fărcaş, directoare a Ed. Ecou Transilvan, a realizat o schiţă de portret a doamnei Kory Calomfirescu, care în ultimii ani a elaborat şi publicat atât lucrări în domeniul neurologiei, cât şi lucrări închinate unor mari personalităţi medicale, precum Constantin Bălăceanu-Stolnici, Dumitru Dumitraşcu, Crişan Mircioiu. În final, a felicitat-o pentru realizările recente şi pentru că Domniei Sale i-a fost conferit, din partea Universităţii „Vasile Goldişˮ din Arad, titlul de Doctor Honoris Causa. 
  
Iulian Patca a vorbit despre prodigioasa activitate a Ştefaniei Kory Calomfirescu, care dovedeşte un real talent literar, ce se îmbină fericit cu calităţile omului de ştiinţă şi ale medicului. 
  
Voichiţa Pălăcean-Vereş, directoarea Editurii Napoca Nova, a făcut o trecere în revistă a volumelor de beletristică semnate de Victor Papilian, remarcând că volumul „Prof.dr. Victor Papilian – Spicuiri despre opera artisticăˮ al doamnei Kory Calomfirescu trebuie citit ca un îndemn adresat tinerilor cercetători clujeni spre a se apleca asupra scrierilor literare şi medicale ale acestei personalităţi de tip renascentist, peste care în mod nedrept se aşterne praful uitării. La fel ca şi în cazul operei literare, opera sa ştiinţifică este insuficient cunoscută; au trecut aproape nouă decenii de la apariţia tratatului de Anatomie al lui Papilian, iar acesta continuă să fie „Bibliaˮ studenţilor medicinişti, totuşi lumea medicală arar îi arată cinstea care i se cuvine autorului său. Apreciind că Ştefania Kory Calomfirescu se găseşte pe calea deschisă de Florea Marin şi Crişan Mirciou ca istoric al medicinii clujene, V. Pălăcean-Vereş i-a urat sănătate şi putere de muncă. 
  
Vasile B. Gădălin a sintetizat cărţile doamnei Kory personalitatea lui V. Papilian în inspirate catrene. Antonia Bodea a prezentat cele două lucrări, surprinzându-l pe V. Papilian în ipostaza de profesor, de doctor, director de instituţii culturale, dar şi în aceea de părinte. 
  
În luarea sa de cuvânt, autoarea a subliniat că Papilian, deşi „în lumea gândurilor şi a viselorˮ, este resimţit şi azi „la fel de viuˮ, „ca o stea strălucitoareˮ. 
  
Dr. Dorian Marcoci din Târgu Mureş, celălalt „corifeu al sănătăţiiˮ sărbătorit în şedinţa de cenaclu, oaspete pentru a doua oară a clujenilor, a venit înaintea asistenţei cu cel mai recent volum al său de versuri, „Sculptorul tăceriiˮ. 
  
Despre poetul aflat la a cincea carte a vorbit Iulian Patca, care l-a caracterizat drept un „tămăduitor de trupuri şi sufleteˮ. 
  
Spre a ilustra principalele trăsături ale poeziei semnate de D. Marcoci, Gavril Moisa, secretarul general al LSR, a lecturat o creaţie din volum. Voichiţa Pălăcean-Vereş a apreciat că poetul realizează „disecţii pe sufletˮ, lirica sa, ce are la bază apropierea de om şi de psihologia sa a doctorului, având puternice note particulare. Antonia Bodea a remarcat „o aromă şi o culoare discretăˮ în poezia lui Dorian Marcoci, la care se simte acut „sentimentul eternităţii şi al reverieiˮ, iar Vasile B. Gădălin a recitat o poezie din volum, apoi câteva catrene închinate autorului. 
  
În cuvântul său, dr. Marcoci a mulţumit „celor care mi-au apreciat poezia şi mi-au oblojit sufletulˮ, după care a dat citire câtorva poeme recente. 
  
Următorul moment a fost închinat Zilei Naţionale a României. Prof. Vasile Puiu Sfârlea a realizat o „tabletă arghezianăˮ (I. Patca) închinată zilei de 1 Decembrie, în care a accentuat că „românii au fost singurul popor care s-au unit în mod paşnicˮ. 
  
A urmat „Poezia în recitalˮ. Au dat glas unor creaţii proprii poeţii: Traian Toduţ, Puşa Lia Popan din Gherla, Vasile B. Gădălin, Gavril Moisa, Valeri Toderici şi Eugen Albu (în postura de emoţionant poet, de această dată, nu epigramist). 
  
Următoarea şedinţă de cenaclu se va desfăşura în 17 decembrie de la orele 17, la Cercul Militar Cluj, când va avea loc lansarea revistei „Agora literarăˮ şi a Antologiei Napoca Nova „Ninsori albastre cerne cerulˮ. Vă aşteptăm cu drag! 
  
Referinţă Bibliografică:
Cenaclul literar „Artur Silvestriˮ din Cluj-Napoca a sărbătorit scriitorii-doctori / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1792, Anul V, 27 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!