CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1785 din 20 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Literatura română, elogiată la „Vatra Româneascăˮ din Cluj-Napoca
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marți, 3 noiembrie 2015, Uniunea „Vatra Româneascăˮ, Filiala Cluj, s-a reunit pentru o şedinţă specială, închinată culturii şi literaturii naţionale. 
  
La invitaţia ing. Traian Balotă, conducătorul clujean al organizaţiei patriotice, prof. Sinefta Vasile şi-a lansat cea mai recentă carte, „O istorie didactică a literaturii româneˮ (Ed. Napoca Nova, 2015, 270 p., format A4)). 
  
În cuvîntul său, Traian Balotă a subliniat că autoarea aduce în prim-plan personalităţi de referinţă ale culturii şi literaturii noastre. 
  
Vorbind despre faptul că lucrarea se constituie într-o sinteză a celor aproape patru decenii petrecute la catedră ca profesoară de Limba şi literatura română la licee importante din Cluj-Napoca, Sinefta Vasile a explicat că pe piaţa de carte se simţea acut lipsa unui volum de asemenea calibru. În condiţiile în care în liceu literatura nu mai este studiată diacronic, cu accentul pe personalităţile culturale care au contribuit la edificarea culturii şi literaturii române şi pe opera lor, la finele anilor de studiu elevii nu mai au o viziune de ansamblu asupra literaturii naţionale. Din acest motiv, era necesară o carte în care creaţiile literare să fie tratate integral, cu încadrarea lor în epocă şi curentul literar respectiv, evidenţiindu-se particularităţile scriitorului şi are operei respective. Evident, o asemenea lucrare nu poate fi exhaustivă, ea constituindu-se într-un auxiliar didactic, un instrument necesar elevilor în pregătirea lecţiilor de fiecare zi, dar, mai cu seamă, în recapitularea pentru examenul de bacalaureat. 
  
Prof. Lucia-Elena Locusteanu, recenzent al cărţii şi deopotrivă profesoară pensionară de Literatura română la liceu, a evidenţiat liniile de forţă ale lucrării şi importanţa demersului autoarei. „O istorie didactică a literaturii române este un răspuns didactic la deficienţele manualelor alternative, cît şi la eliminarea din programele liceale a unor scriitori reprezentativi – Dimitrie Cantemir, Corifeii Şcolii Ardelene, Haşdeu, Coşbuc, Goga –, dar şi opere cu răsunet în inimile adevăraţilor români iubitori de limbă şi glie.ˮ, a subliniat L.E. Locusteanu despre cartea care „are un pronunţat caracter metodic, propunînd promovarea unor principii tradiţionale privind predarea literaturii române, punînd accent pe latura informativ-formativăˮ. 
  
Prof. Zoe Bogdan a vorbit despre înrîurirea pe care dascălii de vocaţie o au asupra elevilor lor şi despre faptul că Sinefta Vasile, prin intermediul acestei cărţi, a reuşit să se apropie, încă o dată, de cei aflaţi la vîrsta acumulărilor şi a alegerii modelelor de urmat. 
  
Editoarea cărţii, Voichiţa Pălăcean-Vereş, elevă, în urmă cu trei decenii, a prof. S. Vasile, a evocat anii în care aceasta a învăţat-o să citească cu creionul în mînă şi să iubească literatura adevărată. În opinia sa, lucrarea are caracter didactic, însă este o carte ce nu ar trebui să lipsească nici unui posesor de bibliotecă personală. 
  
Posfaţatorul cărţii, prof. Valer Popa, a adus în atenţie rolul dascălilor în societate şi impactul asupra generaţiilor tinere a lucrărilor din această categorie. 
  
Damian Todiţă a opinat că această carte ar trebui tipărită în tiraj de zeci de mii de exemplare şi ar fi indicat ca inspectoratele şcolare să o achiziţioneze spre a o distribui elevilor din toate colţurile ţării. 
  
Acad. Dumitru Protase a subliniat importanţa cunoaşterii culturii şi istoriei naţionale, mai cu seamă în această perioadă, cînd unele grupuri de interese încearcă să inducă teorii care combat în mod eronat romanitatea poporului român şi latinitatea limbii noastre. 
  
Traian Balotă a concluzionat că „O istorie didactică a literaturii româneˮ semnată de Sinefta Vasile este o lucrare valoroasă, indispensabilă. 
  
Referinţă Bibliografică:
Literatura română, elogiată la „Vatra Româneascăˮ din Cluj-Napoca / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1785, Anul V, 20 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!