CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1776 din 11 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Epigramistul Eugen Albu la ora rodnicului bilanţ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aflat la „kilometrul 75ˮ al existenţei – cum plastic se exprimă –, Eugen Albu şi-a sărbătorit aniversarea într-un fel special: invitîndu-şi prietenii la lansarea celui de al zecelea volum. Astfel, joi, 5 noiembrie 2015, de la ora 5 după-amiaza, la Fundația Culturală „Carpaticaˮ, prin grija ospitalierului amfitrion, arh. Ionel Vitoc, s-a desfăşurat o manifestare culturală cum rar se întîmplă. Oameni de cultură şi artă, medici, universitari, dascăli, dar şi oameni simpli, ce au răspuns invitaţiei ce a circulat pe internet, au venit cu toţii să-l omagieze pe cel mai titrat epigramist român. 
  
Rolul de maestru de ceremonii şi l-a asumat scriitorul Cornel Udrea, prieten al sărbătoritului, dar şi al cuvîntului ce stîrneşte hohotul sănătos de rîs, atît de necesar în aceste vremuri confuze. Înainte de deschiderea propriu-zisă a festivităţii, reputatul condeier şi om de radio a îndemnat asistenţa să ţină un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului de la clubul bucureştean „Colectivˮ. 
  
Prof.dr. Bogdan Ivanov, de la Mitropolia Clujului, a transmis din partea sa şi a Î.P.S. Andrei Andreicuţ un cald mesaj sărbătoritului şi participanţilor la eveniment. 
  
Îngrijitor al cărţii aduse în dar cititorilor, „Zilnicul cotidian. Povestire monografică despre şi cu Eugen Albuˮ (Ed. Napoca Star, 2015), umoristul Cornel Udrea i-a realizat o schiţă de portret preşedintelui „Satiriconuluiˮ, evidenţiind reperele unei cariere puse în slujba „poeziei în pantaloni scurțiˮ, epigrama. Faptul că prefaţa volumului este semnată de preşedintele UER, George Corbu, iar postfaţa de Elis Râpeanu, care are singurul doctorat luat cu o teză despre epigramă, constituie garanţia faptului că lucrarea este una deosebită, iar numele autorului, Eugen Albu, unul ce nu mai are nevoie de recomandări. Capitolul al treilea al cărţii, „Recomandate cu… recomandăriˮ, se constituie din textele a 80 de colaboratori ai epigramistului care au evocat amintiri inspirate sau legate de E. Albu, majoritatea lor prezenţi în sală. 
  
Cald şi entuziast ca întotdeauna, plin de vervă şi într-o formă de zile mari, Florin Piersic a vorbit despre prietenia şi colaborarea sa cu sărbătoritul, alături de care, mai bine de patru decenii, a evoluat pe scenă la diferite manifestări de gen. Urîndu-i lui Eugen Albu tot binele din lume, a invitat participanţii la propria sărbătoare din 27 ianuarie 2016. 
  
Ştafeta a preluat-o un alt actor de seamă al Clujului, Dorel Vişan, cu frumoase vorbe la adresa sărbătoritului. 
  
A urmat prof.univ.dr. Negoiţă Lăptoiu, ce i-a adus epigramistului un vibrant omagiu. 
  
Horia Bădescu, marele poet al Clujului şi al României, i-a adresat sărbătoritului o sensibilă şi emoţionantă urare de sănătate şi versuri inspirate. 
  
Veniţi de departe, matematicianul epigramist Mihai Haivas, de la Academia Liberă „Păstorelˮ din Iași, şi Ștefan-Cornel Rodean, redactorul-șef adjunct al revistei „Epigramaˮ și președinte al Cenaclului „Nicolaus Olahus” din Sibiu, şi-au exprimat în numele propriu şi al colegilor epigramişti bucuria de a fi alături de E.A. la marea sărbătoare, apoi l-au regalat cu epigrame. Salutul năsăudenilor prezenţi la manifestare a fost adresat de un membru al „ASTRAˮ, prof. Mircea Daroşi, talentat scriitor. 
  
Omagii şi daruri sub formă de inspirate catrene au oferit şi poetul clujean Sandu Groza, col. Eugen Boie, dr. Toma Mugea (ce i-a adus şi un baston), dar şi prof. Aurel Buzgău, Viorel Cacoveanu, Eugen Coţa şi alţi colegi satiriconişti. Prof. Antonia Bodea, preşedinta Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ, a vorbit despre creaţia lui Eugen Albu şi aportul său la succesul şedinţelor cenaclului pe care îl conduce. 
  
Recent premiat pentru contribuţia la promovarea personalităţii lui Brâncuşi, scriitorul Constantin Zărnescu a susţinut o miniconferinţă despre epigramă ca specie literară (deloc) minoră şi l-a poziţionat pe E.A. printre reprezentanţii de seamă ai ei. 
  
Au luat cuvîntul şi alţi participanţi la sărbătoare, transmiţîndu-i epigramistului urări de sănătate, viaţă lungă şi inspiraţie. 
  
De regulă generos cu publicul său, de data aceasta domnul Albu a ales să ofere doar douăzeci de epigrame celor ce l-au răsplătit cu îndelungi aplauze întreaga seară. Drept mulţumire pentru participare, i-a încondeiat în catrene pline de sevă pe Cornel Udrea, Dorel Vișan, Florin Piersic, dar gîndurile sale s-au îndreptat înspre toţi cei care i-au fost alături la sărbătoare. 
  
Ochii îmi cad pe epigrama de pe cartea ce mi-a dăruit-o: „Cînd văd că scrieţi în ziar/ Uneori şi despre mine/ Şi n-am numele-n chenar,/ Zic în sine-mi: «Încă-i bine!»ˮ, şi îi dau replica: nu bine, ci extraordinar este cînd, graţie harului, poţi să aduni lîngă tine atîţia oameni, încît sala să devină neîncăpătoare, iar hohotul stîrnit de epigramele tale alungă, chiar şi pentru o clipă, orice grijă a celor prezenţi! 
  
Referinţă Bibliografică:
Epigramistul Eugen Albu la ora rodnicului bilanţ / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1776, Anul V, 11 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!