CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1768 din 03 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Cenaclul literar „Artur Silvestriˮ din Cluj-Napoca, în ședință specială
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cenaclul „Artur Silvestriˮ în ședință specială 
  
Joi, 29 octombrie, membrii Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ al Ligii Scriitorilor din România și prietenii lor s-au reunit în „Sala Armelorˮ din cadrul Cercului Militar Cluj, pentru ședința lunară, care a fost una specială prin bogăția momentelor și a semnificației. 
  
După rostirea cuvântului de bun sosit, președinta cenaclului, prof. Antonia Bodea, a invitat participanții la un moment de reculegere în memoria Marianei Buruian, recent plecată dintre noi. 
  
Al. Florin Țene, conducătorul național al LSR, a vorbit despre evenimentele culturale din ultima lună în care s-au implicat membrii Ligii. Astfel, au fost nominalizaţi apostolii lunii octombrie: Viorica Popescu (BV), Mircea Istrate (MS), Doru Dinu Glăvan (de la UZP), Geo Galetaru (TM), Voichiţa Pălăcean-Vereş şi Mariana Vârtosu (VN). La Viena, Ionuţ Ţene a fost ales vicepreşedinte al Uniunii Ziariştilor Români de Pretutindeni, organism recent înfiinţat. Preşedintele Ţene a prezentat cele mai noi producţii tipografice ale LSR, revista „Uscând o lacrimăˮ, de la Buzău, şi volumele: Cristina Nălbitoru, „Poveşti drăguţe pentru făpturi micuţeˮ; Mircea Bodea, „Prospexissentˮ; Dumitru Vlăduţ, „Simbolismul poetic românesc. Atitudini, concept, procedeeˮ; Eugen Moga, „Scrisori către nimeniˮ; Dorian Marcoci, „Sculptorul tăceriiˮ. 
  
Venită de la Sibiu, conf.univ.dr. Anca Sîrghie şi-a lansat cea mai nouă carte, „Lucian Blaga şi ultima lui muzăˮ, care are la bază întîlnirile sale cu Elena Daniello din perioada 1997-2000, condensate în patru ore de înregistrări pe peliculă. Cartea este însoţită de un CD conţinînd 16 minute de film. Autoarea explică rolul Elenei Daniello în viaţa marelui poet, într-o perioadă în care acesta se afla la anii maturităţii depline, dar şi într-un moment de grea cumpănă, impus de condiţiile social-politice din ţară. Lui Blaga i se luase dreptul de a publica, era pe lista scriitorilor interzişi. E. Daniello „n-a fost doar o muzăˮ, ci, înţelegînd fecunditatea creatoare a poetului filosof, l-a ajutat să îşi continue munca şi să o pună la adăpost, în aşteptarea unor vremuri mai bune, aceste manuscrise fiind ulterior publicate de Dorli Blaga, fiica sa. Impresionant este gestul Elenei Daniello de a copia romanul autobiografic al lui Blaga „Luntrea lui Caronˮ, „pentru a avea un exemplar de rezervăˮ, în cazul că romanul ar fi fost confiscat de securitate. 
  
Antonia Bodea a dat citire unui eseu critic pe marginea cărţii, pornind de la aserţiunea că ultima muză a poetului a fost „darul lui Dumnezeu, un miracolˮ, căci „iubirea a hrănit forţa de creaţieˮ. Rod al colaborării dintre poet şi muza sa a fost şi romanul intitulat iniţial „Robie pămîntească, robie cereascăˮ. 
  
Onufrie Vinţeler a intervenit spre a vorbi despre întîlnirile sale din tinereţe cu Lucian Blaga, iar Vasile Puiu Sfârlea a evidenţiat că poetul, extrem de sensibil, „dacă ar fi fost închis, într-un an ar fi muritˮ. 
  
Prof.univ.dr. Marin Diaconu de la Universitatea bucureşteană a venit înaintea clujenilor cu un dar: volumul pe care l-a realizat împreună cu Anca Sîrghie, „Radu Stanca – profil spiritualˮ. Lucrarea, prefaţată de acad. Eugen Simion, reuneşte „300 de pagini de inedite editorial, rămase în presa vremiiˮ. 
  
Următorul moment al şedinţei de cenaclu a fost consacrat unuia dintre cei mai îndrăgiţi creatori clujeni, epigramistul Eugen Albu, care şi-a lansat a zecea carte, „Zilnicul cotidian. Povestire monografică despre şi cu Eugen Albuˮ, ce marchează împlinirea a trei sferturi de veac de viaţă împlinită şi frumos trăită. 
  
Gavril Moisa, secretarul LSR, pornind de la definiţiile epigramei regăsibile în dicţionare, a făcut o prezentare a lucrării, pe care a calificat-o drept „cea mai bună carte a luiˮ Eugen Albu, preşedintele Cenaclului „Satiriconˮ. 
  
Prof. Silvia Popescu, o viaţă secretar al „Satiriconuluiˮ, a dat glas propriului eseu de prezentare a cărţii. 
  
Spre a-l cinsti pe acela considerat drept cel mai mare epigramist în viaţă şi „om al cetăţiiˮ, au mai luat cuvîntul: Vasile Tutula, Vasile Lechinţan, Iulian Patca, Al. Florin Ţene, Antonia Bodea, Voichiţa Pălăcean-Vereş, Onufrie Vinţeler, Eugen Coţa, Vasile B. Gădălin, Iulian Patca, unii regalîndu-l, în stilul caracteristic, cu epigrame, alţii încercînd pentru prima oară acest gen literar. În replică, Eugen Albu a afirmat că toţi „au scris despre mine cum mi-ar plăcea să fiuˮ şi a dăruit o salbă cu catrene-nestemate publicului care, ca de fiecare dată, şi-a exprimat încîntarea prin aplauze furtunoase. 
  
A urmat momentul cel mai solemn al zilei, „In honoremˮ. Domnului prof.univ.dr. Onufrie Vinţeler, ce a împlinit nu de mult 85 de ani, i-a fost acordată Medalia „Virtutea literarăˮ şi o Diplomă omagială. Al. Florin Ţene a precizat că se conferă cea mai înaltă distincţie a LSR prof. Vinţeler, unul dintre cei mai de seamă slavişti europeni şi unul dintre cei mai importanţi filologi ai zilelor noastre, „pentru excelenţă în culturăˮ. Voichiţa Pălăcean-Vereş, autoare a cărţii „Întîlniri cu Profesorul Onufrie Vinţelerˮ a realizat un portret al celui pe care îl consideră Magistrul, iar nonagenarul Ion Ghiolţean a făcut o scurtă prezentare a cărţii. Felicitări i-au adresat prestigiosului om de cultură Gelu Neamţu, Ioan Hentea ş.a. 
  
Ultima parte a şedinţei de cenaclu a constituit-o Medalionul literar Eugen Moga, susţinut de Iulian Patca, preşedintele Filialei Cluj a LSR. Profesor de biologie, poet, monograf, pictor, grafician, ziarist şi editor, braşoveanul Eugen Moga reprezintă cu cinste Şcheii Braşovului. Portretul său a fost întregit de cuvintele concetăţeanului său Vasile Pascal, clujean de adopţie şi talentat condeier. În final, a fost prezentat un film preluat de la TV Braşov ce l-a avut ca protagonist pe omul de cultură E. Moga. 
  
Referinţă Bibliografică:
Cenaclul literar „Artur Silvestriˮ din Cluj-Napoca, în ședință specială / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1768, Anul V, 03 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!