CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1732 din 28 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Toamna a venit cu roade bogate la Cenaclul literar „Artur Silvestriˮ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 24 septembrie, a avut loc ședința inaugurată de toamnă a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor din România. Anotimpul autumnal s-a dovedit unul bogat pentru membrii cenaclului care, în pofida suspendării pe timpul verii a activităților culturale, au revenit din vacanţă încărcaţi de cărţi şi reviste ce au văzut lumina tiparului în ultimele săptămâni.  
 
Conducătoarea cenaclului, prof. Antonia Bodea, a rostit cuvântul de bun venit, mulţumind oaspeţilor din Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi din oraşele judeţului care au venit să se alăture cenacliştilor clujeni.  
 
Ştafeta a fost preluată de Al. Florin Ţene, preşedintele naţional al LSR, care a vorbit despre participarea membrilor Ligii la manifestări culturale în perioada verii. Astfel, la Râmnicu Vâlcea, cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române, vreme de trei zile s-a derutat un bogat program cultural, la care a luat parte şi familia Ţene. În luna iunie, la Târgu Mureş a avut loc înfiinţarea Filialei Mureş a LSR, a cărei conducere a fost încredinţată scriitorului Mircea Istrate. Al.F. Ţene i-a nominalizat apoi pe apostolii Ligii din luna septembrie: Eugen Albu, Ion Nălbitoru, Familia Gal, Antonia Bodea, Gavril Moisa, Vasile B. Gădălin. A urmat prezentarea celor mai noi numere ale revistelor Ligii: „Memoria Slovelorˮ (Vâlcea), „Astra Năsăudeanăˮ, „Cuvântul liberˮ, „Pietrele Doamneiˮ, „Moldova literarăˮ. Cu ocazia lansării „Agorei literareˮ, a fost anunţat premiul primit de revista Filialei Cluj în Japonia şi a fost prezentată diploma acordată. O menţiune specială a făcut preşedintele LSR vizavi de antologia „Limba noastră cea românăˮ, apărută sub îngrijirea Lygiei Diaconescu.  
 
Iulian Patca, conducătorul Filialei Cluj a Ligii şi sufletul revistei „Agora literarăˮ a prezentat publicaţiile primite la redacţie în ultima perioadă: „Cartelul metaforelorˮ (Buzău), „Antimˮ, „Amurg sentimentalˮ (Bucureşti), „Independenţa românăˮ, „Cronica timpuluiˮ. Apoi au fost recomandate cele mai recente apariţii editoriale semnate de membrii LSR: „Prof.dr. V. Papilianˮ, de Ştefania Kory Calomfirescu, „Din amintirile unui artist amatorˮ, de Ioan Velica, „Prin vremuri de războiˮ, de Ion Aurariu, „Interviu imaginarˮ – Antologia Filialei Vrancea a LSR, „Prin grădina de povesteˮ, a Ravecăi Vlaşin. Canadianca Elena Buică, odinioară profesoară de literatură la Cluj, căreia i s-a făcut o schiţă de portret literar, a trimis cele mai noi cărţi ale sale: „Frumuseţea scrisuluiˮ, „Consemnări pe curatˮ, „Îmi plec frunteaˮ.  
 
A urmat cel mai emoţionant moment al zilei: Al. Florin Ţene a acordat epigramistului Marian Popescu o „Diplomă aniversarăˮ ce a fost preluată de soţia sa, Silvia Popescu.  
 
Partea a doua a şedinţei de cenaclu a avut ca obiect câteva lansări de carte.  
 
Scriitorul Al. Florin Ţene a venit înaintea asistenţei cu recentul său roman, „Răzbunarea gemenelorˮ. În luarea sa de cuvânt, poeta dejeancă Raveca Vlaşin a realizat o pertinentă prezentare a creaţiei romaneşti, subliniind că acest volum este cele de al 73-lea semnat de autor aflat la 73 de ani. Voichiţa Pălăcean-Vereş a dat citire eseului „Dublul/ dubletul/ dualul/ dedublarea în Răzbunarea…ˮ. Gavril Moisa, secretarul LSR, a intervenit pentru a preciza că Al. Florin Ţene are „50 de ani de activitate literarăˮ şi tot atâtea prestigioase premii naţionale şi internaţionale, iar prezenta carte este una „savuroasă, scrisă cu vervăˮ. Ion Constantinescu a remarcat că „aproape în totalitate cărţile sale întrunesc criteriile valorice prin care devin importante pentru cititorˮ, iar Iulian Patca a apreciat că, aşa cum demonstrează Al.F. Ţene,„un scriitor veritabil nu are nevoie decât de un pretext pentru a scrie o carteˮ. Poetul Vasile B. Gădălin a intervenit pentru a rosti câteva epigrame închinate scriitorului cinstit şi romanului său. Antonia Bodea a vorbit despre valoarea cărţii, subliniind că prozatorul este „martor al istorieiˮ. Floarea Pleş, conducătoarea „ASTREIˮ năsăudene, a evidenţiat că romanul este „o carte documentară cu mesaje excepţionaleˮ, deoarece „cine nu are amintiri nu are nimicˮ.  
 
Veniţi de la Baia Mare, soţii Virginia Paraschiv şi Mihai Ganea, coordonatorii revistei literare „Porţile Norduluiˮ, au adus în dar cele mai noi numere ale publicaţiei periodice, dar şi câteva valoroase volume. Astfel, dr. Mihai Ganea şi-a prezentat „monografia vorbităˮ „Săcelˮ, volumul de versuri „Locul Căpăţâniiˮ şi cartea de proză (semnată cu pseudonimul Iagan Ameih) „Tăcerea umbrelorˮ. Virginia Paraschiv a recomandat două cărţi de suflet, la care s-a muncit mai bine de patru decenii şi care au apărut postum: „Viaţa cotidiană în imperiul roşuˮ şi „Eminescu – Maiorescu. Imperceptibila Junimeˮ, ambele semnate de scriitorul Florin Paraschiv.  
 
A urmat lansarea Antologiei Napoca Nova Nr. 8, „Pe şevalete, ruginiul toamneiˮ, coordonate de Voichiţa Pălăcean-Vereş, care le-a mulţumit tuturor colaboratorilor şi cititorilor. Cu o menţiune specială au fost răsplătiţi artistul plastic Lazăr Morcan, care asigură grafica volumului, pictorul ing. Peter Vereş, realizatorul tablourilor folosite la coperte, şi ing. Valeri Toderici, un neobosit animator cultural. Talentata studentă medicinistă Ruxandra Pop-Kun, al cărei debut publicistic a fost înregistrat în această antologie, a fost prezentată publicului, ea constituind încă o dovadă că tinerii iubesc cuvântul scris şi cartea, indiferent spre ce profesie se îndreaptă.  
 
Sărbătoarea revederii după trei luni s-a încheiat cu o agapă prietenească.  
 
Următoarea şedinţă de cenaclu se va derula în „Sala Oglinzilorˮ din Cercul Militar Cluj, joi, 29 octombrie, cu începere de la orele 17.  
 
Referinţă Bibliografică:
Toamna a venit cu roade bogate la Cenaclul literar „Artur Silvestriˮ / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1732, Anul V, 28 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!