Acad. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, s-a născut în 30 iulie 1935, în Moreni (Dâmboviţa). Fiu al inginerului Teodor Burzo, mara¬mureşean dintr-o străveche familie nobiliară din Suciul de Sus, şi al Mariei (fiica pr. Emil Sigarteu), Emil Burzo a absolvit ca şef de promoţie Liceul „G. Bariţiuˮ (1952), apoi Facultatea de Mecanică (1958) şi Facultatea de Fizică (1969).
Imediat după terminarea liceului, a fost angajat ca strungar la ILIC. După terminarea primei facultăţi, începe ascensiunea sa profesională. A lucrat la Uzinele „Carbochimˮ ca inginer şi şef de lucrări, după care, din 1960, a fost angajat ca tehnician, ulterior ca inginer în cadrul Universităţii clujene.
În 1970, Emil Burzo îşi susţine la Universitatea din Timişoara teza de doctorat „Contribuţii la studiul proprietăţilor structurale şi magnetice ale unor compuşi intermetalici ai metalelor pământoaseˮ, după care se transferă la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti, unde are prilejul de a-şi continua şi aprofunda cercetările în domeniul utilizării pământurilor rare. Prin muncă neobosită şi sacrificii, urcă toate treptele profesionale, de la gradul de cercetător (1969) până la cercetător principal I (1984).
Rezultatele cercetărilor sale îl transformă într-una dintre personalităţile ştiinţifice recunoscute pe plan mondial. A funcţionat ca cercetător la CNRS – Grenoble, în 1970, apoi profesor la „Carnegie Mellonˮ University, Pittsburg (SUA, 1990), pro¬fesor clasa I, la Université „J. Fourierˮ Grenoble (1992 1993), profesor la Universitatea Osnabruck (Germania). A prezentat cursuri, lecţii sau seminarii la peste 30 de universităţi din lume.
În 1990, Emil Burzo revine cu familia în Cluj-Napoca şi devine profesor al Facultăţii de Fizică din cadrul UBB, iar în perioada 1992-2000 este decan al acesteia, contribuind în mod esenţial la extinderea programelor de studiu, mărirea numărului de secţii şi dezvoltarea programului de cercetare şi datarea laboratoarelor.
În paralel, deţine numeroase funcţii, precum aceea de director al Centrului de Excelenţă „Fizica Corpului Solid” (atestat MEC) şi al Bazei de Cercetare cu Utilizatori Multipli (din 2000), preşedinte al Comisiei de Fizică şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor, membru al Consiliului Ştiinţific PAC – Fizica Solidului la IUCN – Dubna şi editor la Editura „Springer Verlagˮ. Conduce pre¬gătirea prin doc¬torat în specialităţile Fizica Corpului Solid (Fizică) şi Ştiinţa Materialelor (Inginerie), coordonând până acum aproape 40 de lucrări de doctorat, şi este preşedinte al Societăţii Române de Materiale Magnetice şi al Asociaţiei Române de Ştiinţa Materialelor, vicepreşedinte al Societăţii Române de Fizică şi Membru în Consiliul Uniunii Balcanice de Fizică.
Acad. Emil Burzo a semnat peste 500 de lucrări ştiinţifice (citate de mai bine de 4000 de ori, fără autocitări) apărute în reviste internaţionale de prestigiu şi este autorul a 24 cărţi de referinţă în domeniu, apărute în ţară şi străinătate, precum şi editor pentru altele două.
Prof.univ.dr. Emil Buzro este Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Timişoara, Constanţa, Cluj Napoca şi Târgovişte, Senior şi Cetăţean de Onoare a Oraşului Cluj Napoca. Munca i-a fost recompensată prin decernarea Premiului Academiei Române (1971), a Premiului Academiei Maghiare de Ştiinţe (1999), decernarea Premiului de Excelenţă „Opera Omnia” al Ministerului Educaţiei şi Cercetării (2000). Pentru activi¬tatea ştiinţifică desfăşurată, a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credin¬ciosˮ în grad de comandor, iar anul trecut a obţinut Premiul „Grigore Moisilˮ decernat de către Marea Lojă Masonică a României şi Academia Română. Emil Burzo este membru al Acade¬miei Române din 2003.
Zilele acestea, a apărut, la Editura Napoca Nova, volumul File de istorie. Academicianului Emil Burzo cu prilejul aniversării a 80 de ani, semnat de prof.univ.dr. Onufrie Vinţeler. Împreună cu autorul lucrării omagiale, îi urăm: La mulţi ani, sănătate şi putere de muncă!
Voichiţa Pălăcean-Vereş