CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1641 din 29 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Cenaclul literar „Artur Silvestriˮ al LSR, la ultima întâlnire înainte de vacanţă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 25 iunie, la Cercul Militar Cluj, în „Sala Armelorˮ, a avut loc ultima şedinţă a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ al LSR înainte de intrarea în vacanţa de vară. 
  
Lucrările au fost deschide de prof. Antonia Bodea, conducătoarea cenaclului, care a salutat participanţii şi a anunţat ordinea de zi. 
  
A preluat ştafeta scriitorul Al. Florin Ţene, preşedintele naţional al Ligii Scriitorilor Români, care a prezentat darea de seamă privind activitatea membrilor LSR din ultima lună. Viorica Popescu, președinta Filialei Braşov a LSR, organizatoarea unui interesant simpozion, a fost numită apostol al Ligii pe luna iunie. Membrii Cenaclului „Radu Stancaˮ de la Centrul de Zi pentru Vârstnici Nr. 2, condus de Maria Bobină, alături de membrii ai Ligii, a participat la mijlocul lunii într-o excursie în judeţul Sălaj. La un concurs literar organizat în Japonia, au fost premiaţii clujenii Al.F. Ţene şi Iulian Patca, redactorul-şef al revistei „Agora literarăˮ. În perioada verii, deşi cenaclul va fi în vacanţă, membrii săi îşi vor continua vacanţa, astfel că în luna august o delegaţie condusă de preşedinte va participa la Festivalul „I. Budai-Deleanuˮ de la Geoagiu şi la Sărbătoarea Limbii Române la Râmnicu-Vîlcea. 
  
Al.F. Ţene a semnalat cele mai recente apariţii editoriale ale membrilor sau ale simpatizanţilor Ligii: Sorin Girineasa, „Ca un curcubeu, surâsul poetuluiˮ, „Iulia Mândrean, „Valsurile omului de gheaţăˮ, Călin T. Matei, „Nimic fără Dumnezeu – Nihil sine Deoˮ, Olimpia Mureşan, „Cugetări (mai mult sau mai puţin celebre). Antologieˮ, Raveca Vlaşin, „În grădina de povesteˮ, Elena-Valeria Ciura, „Labirintul meu liricˮ, „Evantaiul poveştilorˮ (vol. III), o antologie la care şi-au adus aportul copiii de la Şcoala Generală Frata, Şcoala Gimnazială Căpuşu, Colegiul „G. Coşbucˮ şi Liceul „O. Ghibuˮ din Cluj-Napoca. 
  
A urmat lansarea Antologiei Napoca Nova Nr. 7 (2/2015) „Roşu-aprins în câmpul de mătaseˮ. Antologatorul, Voichiţa Pălăcean-Vereş, le-a mulţumit scriitorilor care au contribuit cu texte la realizarea consistentului volum (580 p.). Cuvînt de recunoştinţă a adresat şi Ioanei Lăpuşneanu din Năsăud, ale cărei versuri au dat titlul volumului, lui Lazăr Morcan, artistul plastic ce asigură grafica, şi lui Peter Vereş, ale cărui tablouri sunt reproduse pe copertele cărţii. În final, a citit madrigalul lui Eugen Coţa închinat antologiilor Napoca Nova. 
  
Poeta Puşa Lia Popan din Gherla s-a prezentat înaintea publicului cu cel mai recent volum, „Poleind rotundul luniiˮ. Prefaţatoarea cărţii, Antonia Bodea, a lecturat textul critic inspirat de culegerea de versuri, evidenţiind principalele calităţi ale liricii autoarei. Iulian Patca, preşedintele Filialei Cluj a LSR, a comentat metafora ce dă titlul volumului şi a concluzionat că doamna Popan scrie „poeme de meditaţie despre lucrurile simple ale existenţeiˮ. În intervenţia sa, poeta a mărturisit că scrie spre a-şi împărtăşi experienţele sufleteşti inspirate de frumuseţea naturii şi oamenii din jur. Momentul a fost încheiat cu o frumoasă piesă folk interpretată de Camelia Hodiş. 
  
A urmat lansarea celor două volume de versuri ale lui Teofil Mândruţiu ce au văzut de curând lumina tiparului: „Cămăşile de inˮ şi „Potcoave de noriˮ. În eseul său critic, Antonia Bodea a remarcat „marea sensibilitateˮ şi „profunda meditaţieˮ dovedite de poetul ce surprinde omul „în diferite ipostaze în care este incapabil să-şi recunoască sămânţa divinăˮ. În creaţia lui, dovedeşte că „iubirea poate fi decantată în îngemănarea a două gânduriˮ. Gavril Moisa, secretarul general al LSR, a subliniat că arta lirică a lui Teofil Mândruţiu este „convingătoare prin forţa expresiei cuvântuluiˮ, iar Iulian Patca a scos în evidenţă „limpezimea versurilor şi claritatea mesajului concis, directˮ, undele poeme fiind „veritabili psalmiˮ. Voichiţa Pălăcean-Vereş, editorul volumelor, a realizat o schiţă de portret a poetului, ilustrându-şi ideile cu poezia „A cere iertareˮ. Teofil Mândruţiu a vorbit despre activitatea sa literară şi despre geneza cărţilor, subliniind că „mă doare durerea ţării meleˮ. Folkista din Gherla Camelia Hodiş a contrapunctat ideea cu piesa „De ce?ˮ pe versuri de Adrian Păunescu. 
  
Poeta Teodora Jurma i-a dat replica lui T. Mândruţiu, vorbind despre copiii care duc faima României în lume şi ne fac mândri că suntem români. Astfel, elevii din Trupa de teatru de la Şcoala „Nicolae Titulescuˮ, conduşi de prof. Leonard Dan, au obţinut Premiul I la San Remo. O parte a activităţilor desfăşurate în Italia în luna aprilie de aceşti minunaţi copii au fost reflectate în creaţiile literare a patru eleve, publicate în recenta Antologie Napoca Nova. 
  
Întâlnirea iubitorilor de poezie s-a încheiat cu o agapă prietenească asigurată de cei doi poeţi sărbătoriţi. 
  
Următoarea şedinţă a Cenaclului „Artur Silvestriˮ se va derula, începând cu orele 17, joi, în 24 septembrie, când scriitorul Al. Florin Ţene îşi va lansa cel mai recent roman, „Răzbunarea gemenelorˮ, apărut la Editura Nico, director Nicolae Băciuţ, prin grija scriitoarei târgmureşene Mariana Cristescu. 
  
Referinţă Bibliografică:
Cenaclul literar „Artur Silvestriˮ al LSR, la ultima întâlnire înainte de vacanţă / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1641, Anul V, 29 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!