CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1587 din 06 mai 2015        Toate Articolele Autorului

A apărut „Agora literară” nr. 26/ mai 2015
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Agora literară”, revistă literar-artistică editată de Liga Scriitorilor din România (red.-şef Iulian Parca), ajunsă în al optulea an de apariție, prin cel mai recent număr (32 p. + 4 coperte), reuneşte, ca de fiecare dată, scriitori români din ţară şi de peste hotare. 
  
Revista se deschide editorialul semnat de Al. Florin Ţene, președintele naţional al LSR. Lal „Puncte de vedereˮ, dezbate pe o temă de actualitate: „Idei literare şi stil în opera critică a lui Alex Ştefănescuˮ. 
  
Semnează poezie în paginile publicaţiei: Ioana Trică, Georgeta Resteman, Zinaida Ambroci, Olimpia Bebu, Nicoleta Drăgan Bucşă, Dana Deac, Rodica Fercana, Puşa Lia Popan, Rodica Ghinea, Liviu Zanfirescu, Mihai Prepeliţă, Ştejărel Ionescu, Dorian Marcoci, Lazăr Lădariu, Virgil Dumitrescu, Vasile B. Gădălin, Vasile Bajan, Sandu Cătinean din Bonţida, Victor Constantin Măruţoiu, Ioan Emanuel Gruia, Constantin Stroe, Petru Hasnaş, Iustinian Gr. Zegreanu, Mester Jozsef Tamas, Nicolae Vălăreanu Sârbu, Marian Hotca, Al Florin Ţene, Gavril Moisa, Adrian Mitroi, Vasile Cocarcea, Constantin Triţă, Ion Măgeruşan, Alensis de Nobilis, Vasile Popovici, Nicolae Drăguşin. 
  
Paginile de proză scurtă din cuprins îi au ca autori pe: Titina Nica Ţene („L-am cunoscut pe Dumnezeuˮ), Eugen Burghelea („Cojoculˮ), Ştefan Vişan („Prietenul de pescuitˮ). 
  
Interesante sunt paginile de critică literară, acesteia fiindu-i închinată cea mai consistentă parte din prezentul număr al revistei. Voichiţa Tulcan Macovei dezbate pe tema „Cum se scrie o poezie?ˮ, scriind despre creaţia Ravecăi Vlaşin, Ioan Benche se simte „Pe val de poezieˮ. Dinu Virgil aduce în discuţie recentul volum de poveşti al lui Toader T. Ungureanu, în timp ce Gina Agapie îndeamnă „Daţi copiilor aripi!ˮ, citând-o pe poeta Maria Mânzilă. Universul copilăriei stă în centrul cărţii Olimpiei Sava, despre care vorbeşte Cezarina Adamescu („O vârstă a candoriiˮ). Despre o lucrare cu totul deosebită, „Terapii complementareˮ, a doamnei dr. Alina Todoran scrie reputatul universitar Onufrie Vinţeler. Antologia „Planeta iubiriiˮ este recenzată de Elena Trifan, iar volumul „Faguri de viseˮ al Mariei Prahoveanu de Ion Topolog şi Viorica Popescu. Ion Topolog („Inelul de aurˮ) şi N. Paraschiv („Stropi de iubireˮ) fac subiectul a „Două comentarii de Niculina Apostolˮ. Elena Crina Someşan este preocupată de „preaplinul poezieiˮ lui Mircea Daroşi din cel mai recent volum al său, „Nisipul clepsidreiˮ, iar în „Umbra clepsidrelor albastreˮ, Persida Rugu comentează pe marginea volumelor de proză ale lui Iustinian Gr. Zegreanu. „Sufletul meuˮ, cartea cea mai nouă a Eugeniei Nicoară, este supusă analizei de Iulian Patca. Dorina Vladi beneficiază de comentariile lui Ovidiu Mocean şi Ion Topolog la cartea de proză „Bisturiul şi vioaraˮ, în vreme ce Ion I. Părăianu comentează pe baza antologiei „Mamaˮ alcătuite de Puiu Răducan. Volumul de critică „Etichete pentru cărţiˮ a lui Onufrie Vinţeler are parte de prezentarea Voichiţei Pălăcean-Vereş („Judecăţi de valoareˮ). Traian Vasilcău este pus sub lupă de Alensis de Nobilis („Poezia ca rugăˮ). 
  
Eseurile lui Traian Corneanu („Eminescu şi Cuzaˮ), Gavril Moisa („Mari iubiri eminescieneˮ) readuc în atenţie personalităţi de marcă ale culturii noastre. 
  
Fiindcă Liga Scriitorilor din România a intrat în al optulea an de existenţă, colegiul de redacţie realizează un „Portret la bilanţˮ, iar Gavril Moisa, secretarul Filialei Cluj a LSR, în articolul „Cine suntem? Ce vrem să fim?ˮ, aduce câteva precizări binevenite vizavi de activitatea organizaţiei, de obiectivele sale şi de realizările din aceşti opt rodnici ani. În prezent, LSR are 33 de filiale, dintre care 12 în străinătate, filiale care funcţionează graţie abnegaţiei şi dragostei pentru cuvântul scris a conducătorilor şi membrilor săi, numiţi, de multe ori, pe bună dreptate, „apostoli ai Ligiiˮ. 
  
Cu emoţie, foştii colaboratori vorbesc despre cea care a fost Doina Speranţa Mărghitaş („In memoriamˮ), pe care Dorina Hidiş Pop o evocă în eseul „O lacrimă pentru un dascălˮ. 
  
Ultima pagină este închinată Premiilor Ligii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2014. 
  
Beneficiind, ca la fiecare număr, de grafica semnată de artistul Lazăr Morcan, revista „Agora literară” se prezintă într-o îmbrăcăminte aleasă, festivă, în acord cu materialele din cuprins. 
  
Lansarea numărului nou al revistei s-a petrecut în cadru festiv, la Cenaclul „Artur Silvestri”, joi, 30 aprilie, la Cercul Militar Cluj. 
  
Voichița Pălăcean-Vereș 
  
Referinţă Bibliografică:
A apărut „Agora literară” nr. 26/ mai 2015 / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1587, Anul V, 06 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!