CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1519 din 27 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

La Cenaclul „Artur Silvestriˮ din Cluj-Napoca a venit primăvara!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În fiecare ultima joi din lună, începând cu orele 17, la Cercul Militar Cluj, în atmosfera fastuoasă din „Sala Armelorˮ, se desfăşoară reuniunea membrilor Cenaclului literar-artistic „Artur Silvestriˮ al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor din România. 
  
Sfârşitul lunii februarie a adus între cenaclişti un aer de primăvară, bărbații oferind cu generozitate colegelor mărţişoare, flori şi ciocolată. 
  
Prof. Antonia Bodea, conducătoarea Cenaclului „Artur Silvestriˮ, a rostit cuvântul de întâmpinare, salutând în mijlocul nostru prezenţa unor oaspeţi aleşi: Anca Sîrghie (de la Sibiu), Puiu Răducan (din Olăneşti – Vălcea), Ion Iancu Vale (din Târgovişte) şi Ion I. Părăianu (din Roşiile de Vâlcea). A fost anunţat programul, unul bogat şi divers. Emoţionată, Antonia Bodea a rostit un scurt discurs in memoriam Doina Mărghitaş, membră a cenaclului de curând dispărută dintre noi, urmând un moment de reculegere. 
  
Al. Florin Ţene, preşedintele naţional al Ligii Scriitorilor din România, a preluat ştafeta pentru momentul festiv al serii. Cu bucurie, a anunţat înfiinţarea Filialei din Orhei (Republica Moldova) a LSR, conduse de directorul muzeului local, Vasile Cocarcea, şi apariţia revistei „Paradoximˮ, editate sub genericul Ligii de către scriitorul prof.univ. Florentin Smarandache din New Mexico (SUA). Apoi, au fost desemnaţi apostolii Ligii din luna februarie: Iulian Patca, Antonia Bodea, Gavril Moisa, Voichiţa Pălăcean-Vereş, Vasile Cocarcea, Florentin Smarandache, Manuela Preoteasa, Ovidiu Vasile, Sandu Cătinean din Bonţida, Doina Drăgan. 
  
În aplauzele publicului, au fost decernate Premiile Ligii Scriitorilor din România pentru cărţile apărute în 2014. 
  
Solemnitatea a continuat cu decernarea Medaliei „Virtutea literarăˮ (acordată pentru o carieră pusă în slujba culturii) scriitorilor Cornel Udrea, Anca Sîrghie, Ion Iancu Vale şi Puiu Răducan, iar lui Ion Părăianu i-a fost conferită o Diplomă de excelenţă „pentru prodigioasa activitate desfăşurată în domeniul creaţiei spiritualeˮ. Mesager al ASTREI năsăudene şi al preşedintelui ei, prof. Ioan Seni, Al. Florin Ţene a acordat câte o „Diplomă de merit şi recunoştinţăˮ scriitoarelor Antonia Bodea şi Voichiţa Pălăcean-Vereş. 
  
În continuare, preşedintele LSR a semnalat cele mai noi lucrări ale membrilor Ligii: „Perlele Domnuluiˮ şi „Tata (lirică)ˮ, antologii îngrijite de Puiu Răducan; „Blesteme părinteştiˮ şi cartea dublă „Sunt un punct de lumină (versuri)ˮ + „O altă moarte a căprioarei (proză)ˮ, semnate de Ion I. Părăianu; antologia „Lumina slovei scriseˮ, vol. XII; Ion Iancu Vale, „Singur în turnˮ; „Întâlniri cu Cioranˮ, vol. IV (culegerea realizată de Marin Diaconu); Mircea Ştefan, „Prefix 101ˮ (ediţie şi prefaţă de Anca Sîrghie). 
  
Au urmat lansările de carte. 
  
Dr. Ioan Bozac s-a prezentat înaintea membrilor cenaclului cu o lucrare deosebită: Silvia Benga, „Întâlniri cu antichitatea pe drumurile Europeiˮ (Casa Cărţii de Ştiinţă, 2013). 
  
Prof.univ.dr. Ştefania Kory Calomfirescu şi-a lansat cel mai recent volum, „Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolniciˮ. Cartea a fost prezentată de editorul Nadia Fărcaş, care i-a oferit autoarei o „Diplomă de excelenţăˮ. Au luat cuvântul pentru a analiza lucrarea şi activitatea prodigioasă a neobositei scriitoare: Iulian Patca, conducătorul Filialei Cluj a LSR, Gavril Moisa, secretarul LSR, care a omagiat munca doamnei profesor şi cu un buchet de flori, Antonia Bodea. Al. Florin Ţene şi Ioan Hentea au dat citire recenziilor făcute cărţii. 
  
Momentul următor a fost închinat lui Lucian Blaga. Venită de la Sibiu, conf.univ.dr. Anca Sîrghie de la universitatea ce poartă numele poetului a conferenţiat pe tema „Iubirea elenică în poezia lui Lucian Blagaˮ, omagiind frumoasa poveste de iubire dintre Blaga şi cea din urmă muză a sa, „Anaˮ (Elena Daniello), aşa cum este ea surprinsă în lirica scriitorului şi în romanul „Luntrea lui Caronˮ. 
  
Ultimul moment al serii a stat sub semnul Mărţişorului. 
  
Inspirat ca de fiecare dată, poetul Vasile B. Gădălin a citit câteva dintre savuroasele sale epigramele create în timpul şedinţei şi care îi au ca destinatari pe confraţii scriitori Onufrie Vinţeler, Cornel Udrea şi Ovidiu Vasile, iar două catrene au fost închinate „Aneiˮ lui Blaga, publicul răsplătindu-l cu prelungi aplauze. 
  
Sensibile creaţii închinate iubirii, Mărţişorului şi zilei de o Martie au citit poeţii: Florina Rarău, Lili Lazăr, Ion I. Părăianu, Ion Iancu Vale, Puiu Răducan, Alin Cucuruzan şi Ioan Benche. 
  
Ovidiu Vasile, laureat cu Premiului LSR pentru Poezie pe 2014 pentru cartea „Sărutul înfloritˮ, a dedicat colegilor de cenaclu un poem în care mulţumeşte pentru susţinerea de care se bucură din partea lor şi pentru premiu, apoi a citit câteva emoţionante poezii, închinate dragostei şi femeilor din sală. 
  
Ultimul cuvânt l-a avut Barbu I. Bălan, ce a dat citire unui catren de 8 Martie: „Ziua Femeii: Va fi de-a pururi ziua-aceea/ În care, ca bărbaţi galanţi,/ Ca soţi fideli şi ca amanţi,/ vom redescoperi Femeia!ˮ. 
  
Următoarea ședință de cenaclu se va derula joi, 26 martie, de la orele 17, prilej cu care va avea loc decernarea Premiilor Anuale pentru 2014 ale Editurii Napoca Nova și lansarea Antologiei NN (Nr. 6), „Simfonie-n verde crudˮ. 
  
Voichiţa Pălăcean-Vereş 
  
Referinţă Bibliografică:
La Cenaclul „Artur Silvestriˮ din Cluj-Napoca a venit primăvara! / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1519, Anul V, 27 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!