CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1475 din 14 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

La Cenaclul „Radu Stanca” din Cluj-Napoca, un frumos şi bogat început de an
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La Cenaclul „Radu Stanca” din Cluj-Napoca, un frumos şi bogat început de an 
  
Cea dintâi ședință pe 2015 a Cenaclului „Radu Stanca” (fost „Vasile Savˮ) al Ligii Scriitorilor din România, din 14 ianuarie 2015, a constituit un adevărat tur de forță, graţie variatelor puncte din programul de activităţi. 
  
Desfăşurat în intima casă vremelnică a Centrului de Zi pentru Vârstnici Nr. 2, din str. 22 Decembrie nr. 106, condus de doamna Maria Bobină, cenaclul a adus o briză de aer proaspăt după vacanţa de sărbători. 
  
Lucrările au fost deschide de domnul Al. Florin Ţene, preşedintele cenaclului şi conducătorul naţional al LSR, care a anunţat tema zilei, „Eminescu, unitatea noastrăˮ, după care i-a invitat pe membrii cenaclului la depunerea de coroane din 15 ianuarie, de Ziua Culturii Române, la statuia Poetului Nepereche din faţa Teatrului Naţional. Cu emoţie, poetul le-a prezentat colegilor o valoroasă carte din biblioteca personală, „Omagiu lui Mihai Eminescuˮ, apărută la Galaţi în 1909, la două decenii după dispariţia fizică a Luceafărului. 
  
A preluat apoi cuvântul prof. Antonia Bodea, care a susţinut o conferinţă pe marginea publicisticii eminesciene. Punctul de plecare al expunerii l-a constituit tocmai animozitatea sesizabilă în aceşti ani vizavi de activitatea de jurnalist a lui Mihai Eminescu. 
  
Fie că s-a găsit la Pesta, unde a publicat în „Federaţiuneaˮ, fie că se afla în „dulcele târg ale Ieşilorˮ, în calitatea de colaborator al „Convorbirilor literareˮ, sau la bucureşteana publicaţie „Timpulˮ, Eminescu s-a dovedit un publicist implicat, profund ancorat în problemele sociale. Multe dintre subiectele aduse în discuţie de el în materialele de presă – opinează conferenţiara – sunt încă de actualitate. Astfel, şi azi întrebări precum „În ce măsură un popor îşi poate decide soarta, în condiţiile globalizării?ˮ; „În ce măsură ne decidem singuri, ca neam, regulile şi legile statului?ˮ; „Suntem noi oare, ca popor european, în măsură să ne impunem propriile valori Europei?ˮ sunt perfect justificate, cum erau şi în 1870, când Mihai Eminescu îşi redacta cu patimă articolele de ziar. Şi acum, ca odinioară jurnalistul, putem sesiza că avem în frunte guverne care nu ştiu gestiona problemele ţării în funcție de necesităţi şi că trebuie „să privim în perspectivăˮ şi să demonstrăm, din punct de vedere social-politic, „o atitudine activăˮ – cum le cerea Eminescu contemporanilor săi –, fiindcă politicienii dovedesc o totală lipsă de interes faţă de clasa socială „cea mai nobilăˮ, ţărănimea, clasa politică neînţelegând că la baza progresului, a libertăţii şi demnităţii naţionale trebuie să stea munca, iar implementarea elementelor de noutate socială trebuie să se facă pornindu-se de la valorile existente. Înverşunat şi categoric în opinii, ziaristul Eminescu a afirmat repetat ideea că poporul este nedreptăţit, dar şi că „omul universalˮ, cu deschidere spre Europa şi cultura universală este un om fără trăiri, neimplicat sufleteşte în problemele vieţii. 
  
Evident, unele dintre ideile vehiculate de Eminescu în materialele sale de presă sunt depăşite sau greşite; ceea ce trebuie admirat şi în aceste cazuri este puterea argumentului şi poezia limbii. 
  
Prof. Vasile Puiu Sfârlea a dezbătut pe tema Unirea Principatelor Române. Văzut de Eminescu drept „unul dintre cei mai patrioţi conducătoriˮ, Al.I. Cuza este personalitatea emblematică a actului Micii Uniri. Societatea românească a beneficiat din plin de reformele impuse de Cuza în cei şapte ani de domnie. Personalităţi de marcă precum C. Negri şi Vasile Alecsandri i-au stat alături domnitorului, contribuind la afirmarea noului stat, România, în Europa modernă. 
  
Al treilea moment al şedinţei de cenaclu a fost consacrat poeziei. Au citit din creaţiile proprii: Ioan Ghiolţean, Gheorghe Şoptirean, Romulus Moldovan, Titina Nica Ţene, Olimpia Bebu, Al. Florin Țene, Ioan Nemeş şi Antonia Bodea. Decanul de vârstă al cenaclului, nonagenarul ing. I. Ghiolţean, a delectat publicul cu o strălucită traducere în limba română a unui poem italian, demonstrând că traducerea este şi ea o creaţie în sine. 
  
Următoarea ședință de cenaclu se va desfăşura în 11 februarie, de la orele 11, şi va fi închinată lui Geo Bogza. 
  
Voichița Pălăcean-Vereș 
  
Referinţă Bibliografică:
La Cenaclul „Radu Stanca” din Cluj-Napoca, un frumos şi bogat început de an / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1475, Anul V, 14 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!