CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1449 din 19 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Mireasmă de sărbători la Cenaclul „Artur Silvestriˮ din Cluj-Napoca
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joi, 18 decembrie 2014, în „Sala Oglinzilorˮ de la Cercul Militar Cluj, a avut loc ultima ședință din acest an a Cenaclului „Artur Silvestriˮ al Ligii Scriitorilor din România. 
  
Antonia Bodea, conducătoarea cenaclului, a salutat publicul din sala devenită neîncăpătoare, apoi i a invitat în scenă pe tinerii componenţi ai Corului „Angeliˮ de pe lângă Biserica „Episcop Ioan Bobˮ, conduşi de dirijorul Angela David. Corul „Angeliˮ a interpretat o suită de colinde semnate de reputaţi compozitori români, profesionalismul şi sensibilitatea interpretării creând o înălțătoare atmosferă de sărbătoare, răsplătită cu prelungi aplauze. 
  
Scriitorul Al. Florin Ţene, președintele naţional al LSR, a luat cuvântul pentru a prezenta informarea legată de activitatea Ligii din ultima perioadă. „Vestitorul de Malu Vânătˮ, revistă lunară al cărui prim număr a apărut în luna septembrie, impresionanta enciclopedie „Neosteniţi întru lumină. Vol. III. Musceleni şi argeşeniˮ, a lui Ion C. Hiru, şi volumul româncei stabilite în Canada Milena Munteanu, „Departe de ţara cu dorˮ, abia ieşit de sub teascurile tiparului, sunt publicaţiile prezentate publicului din bogata recoltă a sfârşitului de an. 
  
Aflându ne la ora bilanţului pe 2014, Al.F. Ţene i a nominalizat pe scriitori din ţară şi diaspora consideraţi, datorită activităţii lor culturale, „apostoli ai Ligiiˮ: Antonia Bodea, Doina Drăgan, Doina Drăguţ, Marinela Preoteasa, T.C. Dârţu, Iulian Patca, Gavril Moisa, Mihai Ganea, Titina Nica Ţene, Sandu Cătinean, N. Negulescu, Voichiţa Pălăcean Vereş, Ion Părăianu, Ion Nălbitoru. În încheierea cuvântului său, Al.F. Ţene a recitat un poem propriu în perfect acord cu momentul în care ne aflăm, „Isus S a născutˮ. 
  
A urmat lansarea celei mai recente cărţi a prof. univ. dr. Ştefania Kory Calomfirescu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, „Despre prof. dr. doc. Dumitru Dumitraşcu şi evoluţia şcolii de gastroenterologie clujeanăˮ (Ed. Ecou Transilvan). Editoarea Nadia Fărcaş a realizat un portret al autoarei, vorbind despre cărţile sale cu tematică medicală apărute în ultimii doi ani. Antonia Bodea a recenzat cu competenţă cartea, iar Al.F. Ţene a realizat o prezentare a volumului. Cu multă emoţie, Ştefania Kory Calomfirescu a vorbit despre personalitatea medicală a Clujului căreia i a închinat cartea şi care în acest an şi a sărbătorit cea de a optzeci şi cincea aniversare. 
  
Iulian Patca, conducătorul Filialei Cluj a LSR, a lansat revista trimestrială „Agora literarăˮ, aflată la numărul 25. Revista, finanţată aproape în întregime din resurse proprii, este rodul colaborării neremunerate a scriitorilor şi al muncii voluntare a echipei de redacţie conduse de I. Patca, alături de care a trudit susţinut Lazăr Morcan, graficianul periodicului. Făcând, la ceas aniversar, un bilanţ al celor şapte ani de apariţie a publicaţiei ajunse la numărul jubiliar, Iulian Patca a menţionat că în cele 850 pagini, în această perioadă, au fost publicaţi mai bine de 1300 de autori români din 12 ţări, de a lungul timpului revista semnalând apariţia a 185 de cărţi semnate de membrii Ligii. 
  
În continuare, Voichiţa Pălăcean Vereş a lansat Antologia Napoca Nova Nr. 5, închinată anotimpului hibernal, intitulată „Să ningă peste inimi bucurii!ˮ. Antologiile Napoca Nova reunesc între coperte scriitori români din ţară şi de peste hotare de toate vârstele, consacraţi sau debutanţi, iar difuzarea volumelor contribuie la răspândirea în lume a literaturii de calitate. Editoarea a mulţumit tuturor scriitorilor colaboratori, adresând un cuvânt de recunoştinţă artistului plastic Lazăr Morcan, care asigură suportul grafic al antologiilor, şi voluntarelor din echipa de redacţie, Andra Mihaela Cîmpean, Bianca M. Ciori şi Oana Silivestru. 
  
Momentul următor al şedinţei de cenaclu a fost închinat poeziei. Au citit şi au recitat din creaţiile proprii: epigramistul Vasile B. Gădălin, inspirat ca întotdeauna, ce a răsplătit cu catrene autorii publicaţiilor lansate, Vasile Puiu Sfârlea, cu un emoţionant poem patriotic, Raveca Vlaşin, cu poemul de sezon Al.F. Ţene, Titina Nica Ţene Aneta Katona, şi membrii mai noi ai cenaclului, Lili Lazăr, Ilie Boiangiu şi Cornel Petruş. 
  
Reuniunea festivă s a încheiat într o atmosferă prietenească. 
  
Următoarea şedinţă va avea loc joi 29 ianuarie 2015. 
  
Voichiţa Pălăcean Vereş 
  
Referinţă Bibliografică:
Mireasmă de sărbători la Cenaclul „Artur Silvestriˮ din Cluj-Napoca / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1449, Anul IV, 19 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!