CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Ediţia nr. 1387 din 18 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Voichiţa PĂLĂCEAN-VEREŞ - SCRIERILE ELENEI BUICĂ - REFLECŢII ÎN OGLINDA DE NESTEMATE A MEMORIEI AFECTIVE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Profesoara pensionară Elena Buică – clujeancă de adopţie o bună parte a vieţii sale – nu mai are nevoie de prezentare printre iubitorii artei cuvântului. În ultimul deceniu, a devenit o prezenţă activă printre scriitorii români din diaspora şi din România, volumele sale, preponderent cu caracter memorialistic, oglindind file ale unei existenţe ardente în slujba culturii, a frumosului în general.  
 
În miezul verii, în zile de arşiţă şi tihnă petrecute la umbra pomilor din livadă, am primit pe e-mail cele mai recente cărţi ale doamnei Buică: „Liliacul înflorit la umbra înserării” şi „Frumoasele vacanţe” (amândouă apărute la Ed. Anamarol, 2014). Cunoscând şi vârsta la care se găseşte Domnia Sa, şi faptul că sănătatea o mai şicanează uneori, m-am întrebat, în chip firesc, ce o motivează să scrie cu atâta perseverenţă, încât să-i apară două volume, nu unul, într-un singur an?  
 
Răspunsul l-am descoperit în rândurile Elenei Buică: „Preocuparea mea de acum, cea a scrierilor, de multe ori îmi împinge gândurile spre rosturile scrisului la vârsta senectuţii. Ce gândesc şi ce simt acum? Mi se pare că bătrâneţea poate fi considerată un suflet tânăr într-o carcasă veche şi că în scrieri nu vezi carcasa. Şi mai este ceva de luat în seamă: orarul îmbătrânirii acum este altul, durata vieţii a crescut cu 10-20 de ani faţă de anii '80.ˮ; „Scurgerea anilor poate să rideze pielea, dar sufletul nu, iar în domeniul scrisului, poate fi un câştig în plus. Atins de aripa timpului, vigoarea trupului seniorilor a trecut de partea cealaltă, a sufletului, iar flacăra vie a tinereţii a devenit lumina de mai târziu, iar experienţa lor poate să valoreze cât iniţiativa tinerilor. ( ... ) Scrisul cere o relaxare pe care tensiunea problemelor zilnice nu le-o îngăduie prea mult.”; „Senectutea îşi are incontestabil valorile ei. Ea poate fi o vârstă eliberată de dorinţa aurului şi a averii pe care să le înlocuiască cu mireasma fânului cosit, cu frumuseţea macilor înfloriţi, cu doine ascultate în fapt de seară pe pragul casei bătrâneşti, cu seninul cerului, şi oceanul de stele, cu puritatea albului zăpezilor şi treptat cu toate minunile simple care dau sensul cel mai profund al vieţii. Senectutea te eliberează de gânduri ascunse, de calcule impure, lăsându-ţi loc pentru armonie, echilibru, măsură în tot ce faci, te întoarce spre nevinovăţia din timpul prunciei. Porţile sufletului sunt mai larg deschise încât, scânteile de lumina şi căldură îşi găsesc calea mai uşor spre semenii lor. Trăirile sufleteşti rămân vii, nu îmbătrânesc în ritmul trupului. Strunele viorii inimii mai pot spune taine în şoapte, gura mai poate gusta nectarul florilor de suflet, mai poate să soarbă roua de pe flori, urechea mai poate să asculte un cântec lin, uitând de tot şi toate, ochiul mai poate să se înveselească la culorile vieţii, să privească seninul cerului cu oceanul de stele, obrajii pot să se bucure de adierea unui vânticel cu miresme de primăvară, să se lase mângâiaţi de seninul dimineţilor însorite şi nu de puţine ori se poate întâmpla să-şi piardă firea trăind la temperaturi înalte ca în anii tinereţii.ˮ  
 
„Liliacul înflorit la umbra înserării”, prima dintre cărţile recente ale Elenei Buică, se articulează din opt secvenţe: Anamneza lângă liliac, Cuvânt înainte, Partea I – Întâmplări din taineţele vieţii, Partea a II-a – Rânduri izvorâte din adâncul inimii, Partea a III-a – Cuvântul frumos rostit, Partea a IV-a – Frumoasele vacanţe, Partea a V-a – Comentarii critice, la care se adaugă oFişă de autor, în care sunt trecute în revistă elemente importante din cariera scriitoarei.  
 
Umbra înserării, înmiresmată de liliacul înflorit oferă o perspectivă aparte asupra evenimentelor, asupra eroilor zilei (membri ai familiei, prieteni, scriitori etc.). Ne explică Elena Buică: „În scrierile seniorilor se oglindeşte bogata experienţă de viaţă filtrată prin sita vremii. Faptele de viaţă revin la suprafaţă ca dintr-o lume a misterelor, ca nişte tablouri dintr-un muzeu privite de la distanţă şi în linişte, acum cu alte faţete, formând un nou izvor de viaţă şi de înţelegere.ˮ.  
 
Dragostea pentru frumos, pentru cuvântul scris nu cunoaşte vârstă, de aceea eul narativ stă mereu sub semnul însufleţirii juvenile, cea care zămisleşte, cea care nu poate fi stăvilită în curgerea sa, pentru că: „nu e chiar rău dacă îmbătrâneşti, dar să nu uiţi să fii tânăr!... ˮ; „Dacă anii zbârcesc pielea, lipsa de entuziasm zbârceşte sufletul.ˮ  
 
Parcă vibraţia verbului este mai profundă, mai intensă în cazul cărţii „Frumoasele vacanţe”.  
 
„Călătoriile făcute în lumea largă, împreună cu fiica mea, Andaluza, ginerele, Tibi şi nepoata, Mara, croite pe alt plan, pe alte coordonate, traistă doldora de impresii şi trăiri, niciodată nu apucă să se reverse în scrieri pe măsura măreţiei creaţiilor făcute de Domnul, la care s-au adăugat cele create de mintea şi braţul omenescˮ– ne explică Elena Buică, invitându-ne să vedem lumea alături de Domnia Sa.  
 
Astfel, o însoţim în călătorie în America de Nord, în câteva state: Carolina de Nord,Arizona, Florida, New Hampshire, în oraşe precum Washington, New York, Chicago, Las Vegas, apoi ne minunăm de măreţia naturii la Cascada Niagara, pentru ca apoi să poposim în Canada, unde concediul înseamnă, înainte de toate... „casa noastră de la munteˮ (pe care frumos o evocă în paginile sale o altă româncă stabilită în Ţara Arţarilor, Milena Munteanu).  
 
Coborâm apoi, alături de Elena Buică şi familia sa, în America Centrală şi de Sus, vizitând Cuba, Republica Dominicană şi statul Hawaii.  
 
Cu aceeaşi patină a călătorului insaţiabil, dornic să vadă totul, să simtă emoţia descoperirii milioanelor de universuri umane subsumate marelui nostru univers, Elena Buică descrie câteva dintre drumurile sale europene. Cititorul vede prin ochii autoarei, Grecia (cu Meteora, Salonicul), Spania (cu Granada, Toledo, Malaga şi Strâmtoarea Gibraltar) şi Viena.  
 
Ajunsă la Balcic, un topos mitic în viziunea sa, Elena Buică se simte deja ca acasă. În România la Pietriţa, ia „o gură de aerˮ, resimţindu-se cu totul revigorată.  
 
Evident, peisajul natal, parte integrantă a fiinţei Elenei Buică, izvodeşte gânduri emoţionante, memorabile: „Scriind despre vizitele făcute în ţară, de fiecare dată mă încearcă dorinţa de a surprinde trăiri intense, îmbrăţişarea dorului, freamătul codrilor, legănarea apelor, surâsul soarelui peste casa copilăriei mele, borangicul stelelor din nopţile senine şi misterele nopţilor cu lună aşa cum mă înfiorau în copilărie, corul ciripitor al rândunelelor, zborul planat al berzelor care au cuiburi cu pui pe stâlpii înalţi din drum, miresmele salcâmilor şi ale teilor în floare, cântecul cucului din nucul aflat nu departe de casa noastră, chiotul nunţilor şi al cântecelor care amintesc de voinicia haiducilor, dârzenia în muncă a ţăranilor noştri, păstrată din moşi-strămoşi şi câte alte frumuseţi care îmi brodează dreapta credinţă şi dragoste pentru pământul natalˮ.  
 
Elena Buică îşi scrie cărţile dând impresia că inima-i generoasă a devenit o oglindă mărginită de nestemate şi că fiecare vorbă izvorăşte din gândul îndelung sedimentat ţesut pe canavaua unde se îmbrăţişează mii de emoţii, senzaţii, trăiri indicibile. De aceea cititorului nu-i rămâne decât să se îndrăgostească de fiecare carte scrisă de Buni acolo, departe, în Canada depărtărilor nemărginite.  
 
Voichiţa PĂLĂCEAN-VEREŞ  
Cluj-Napoca  
15 octombrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Voichiţa PĂLĂCEAN-VEREŞ - SCRIERILE ELENEI BUICĂ - REFLECŢII ÎN OGLINDA DE NESTEMATE A MEMORIEI AFECTIVE / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1387, Anul IV, 18 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!