CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Sanatate >  

Porția de curiozități - fisticul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vânătorii de pokemani s-au liniștit... isteria se pare că s-a dus! Ce fac însă vânătorii de curiozități? Sunt gata de vânătoare?!  
  
Ieri am prezentat o serie de curiozități despre nucile braziliene. Astăzi însă este rândul fisticului!  
 1. Fisticul este cunoscut ca nuca zâmbitoare în Iran, iar în China ca nuca fericită. De unde atâta zâmbet și atâtata fericire? De aceea le-o fi plăcând copiilor atât de mult fisticul?! Cine ca cine?! Copiii chiar știu de unde vine fericirea! Se pune însă întrebarea: ”Or fi oare la fel de fericiți și părinții când trebuie să scoată mai mult de 70 de lei pentru un kg de fistic?!”  
    
 2. Iran este liderul mondial care produce anual cea mai mare cantitate de fistic, fiind urmat de SUA și Turcia.  
    
 3. Legendele spun că fisticul este un simbol al fericirii și al belșugului pentru cei care se iubesc, aceștia dându-și întâlnire sub ramurile fisticului în nopțile cu lună.  
    
 4. În Perisia fisticul era considerat un simbol al bogăției.  
    
 5. Fisticul are proprietăți tonice, fiind recomandat persoanelor care suferă de oboseală cronică.  
    
 6. Pomul de fistic rezistă chiar și până la -25oC.  
    
 7. Pomul de fistic este veșnic verde.  
    
 8. Pomul de fistic crește până la 10 m în înălțime. În schimb, în adâncime rădăcinile sale pot să ajungă până la 12 – 15 m.  
    
 9. Fisticul se află în alimentația omului de mai bine de 3500 de ani, fiind menționat, împreună cu migdalele, în Geneza, prima carte din Biblie: ”Israel, tatăl lor, le-a zis: "Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător, și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43:11  
    
 10. Fisticul este cules în timpul nopții, deoarece în timpul zilei smoala și uleiul eteric emanat de fistic provoacă dureri mari de cap. Înțelegeți acum de ce este așa de scump?!  
    
 11. Fisticul este de ajutor pentru diminuarea nivelului colesterolului.  
    
 12. Doar 28 de grame de fistic îți oferă 16% din DZR (doza zilnică recomandată) pentru vitamina B1. Vitamina B1 mai este alintată și cu numele de vitamina bunei dispoziții sau vitamina performanțelor intelectuale. Credeți că degeaba a fost numită așa?!  
    
 13. Fisticul este mai bogat în fibre alimentare decât alte tipuri de nuci, stând pe o treaptă de egalitate cu migdalele. Astfel 28 grame de fistic conțin 3 grame de fibre, ceea ce acoperă aproximativ 12% din DZR.  
    
 14. 28 grame de fistic oferă mai multe proteine decât un ou, 6 g vs 5,5 g! Însă cu mențiunea că, spre deosebire de ouă, fisticul nu conține niciun gram de colesterol!  
    
 15. Fisticul este o sursă excelentă de vitamina B6, care are un rol benefic pentru sistemul nervos. O porție de doar 28 grame de fistic oferă 24% din doza zilnică recomandată de vitamina B6. Atenție: vitamina B6 se elimină în circa 8 ore de la servirea mesei. Așa că nu vă despărțiți prea repede de punga de fistic. Țineți-o tot timpul aproape!  
    
Și am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa! Iar dacă tot a venit vorba despre povești, pentru a vă trezi curiozitatea cu privire la porția următoare de curiozități, vin acum cu una caldă și cu alta rece:  
 • Unde, peste mări și peste țări, se găsesc cei mai mulți copii care consumă în mod regulat nuci și semințe?  
    
 • Oglindă oglinjoară, ce țară din Europa se află la coada clasamentului... nu a vacii! - atunci când este vorba de consumul de fructe și legume?  
  
Bibliografie:  
 1.   
 2.   
 3.   
 4.   
 
Referinţă Bibliografică:
Porția de curiozități - fisticul / Vitalie Burian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2132, Anul VI, 01 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Vitalie Burian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vitalie Burian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!