CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Sanatate >  

Porția de curiozități - nucile braziliene
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru vânătorii de curiozități iată porția de dimineață sau - dacă mă uit mai bine la ceas - iată porția de la prânz!  
  
1. Nucile braziliene se luptă pentru titlul onorabil de rege al nucilor, fiind sursa naturală cea mai bogată în seleniu. O singură nucă braziliană este, de obicei, suficientă pentru a acoperi întreaga doza zilnică recomandată de seleniu. nuci brazilieneSeleniul este un antioxidant puternic care are un rol important în ”vânarea” și neutralizarea radicalilor liberi, ajutându-te astfel să rămâi mai tânăr și mai sănătos.  
  
2. Nucile braziliene sunt, de asemenea, fructele celui mai longeviv copac din lume (longevitate 500 - 600 ani). Copacul în care cresc nucile braziliene poate, de asemenea, să atingă înălțimi impresionante, ajungând până la o înălțime de 40-50 de metri și la un diametru de aproape 2,5 metri. La o înălțime atât de mare nu sunt prea mulți doritori care să se cațere în nuc pentru a-i culege fructele, preferând să le strângă de pe jos, atunci când acestea cad în mod natural pe pământ. În plus, capsula în care se află semințele nucilor braziliene, în număr de la 12 până la 20, cântărește între 1,4 și 1,8 kg. Ce s-ar întâmpla cu țeasta ta dacă ar lua cunoștință cu o astfel de capsulă aflată în cădere de la 40-50 de metri?! Nu ar fi o experiență prea interesantă!  
  
3. Cele mai multe nuci braziliene vin din Bolivia, nu din Brazilia. Și atunci de ce se mai numesc nuci braziliene?! Nu ar trebui să se numească nuci boliviene?!  
  

Nuci braziliene - beneficiile datorate seleniului prezent în ele

 1. Este vital pentru producerea de glutation peroxidază, antioxidantul principal al organismului, care își desfășoară activitatea protectoare în fiecare celulă;
    
 2. Este un antioxidant puternic care are un rol important în combaterea radicalilor liberi, ajutând astfel la încetinirea îmbătrânirii și la prevenirea îmbolnăvirilor cauzate de efectele negative ale stresului oxidativ. Seleniul funcționează în mod sinergetic împreună cu vitamina E (prezentă de asemenea în nucile braziliene), potențându-și puterea unul celuilalt;
    
 3. Ajută bărbații în planul sănătății sistemului reproductiv, mărind fertilitatea masculină prin creșterea numărului de spermatozoizi. Bărbații par să aibe o nevoie mai mare de seleniu, aproape jumătate din seleniul din organismul lor concentrându-se în testicole și în porțiuni de conducte seminale adiacente prostatei. Seleniul se mai pierde odată cu ejacularea materialului seminal, de aceea bărbații activi sexual trebuie să se asigure că au o dietă sănătoasă care să le asigure zilnic necesarul de seleniu;
    
 4. Ajută la prevenirea și reducerea riscurilor de apariție a diferitelor tipuri de cancer;
    
 5. Ajută la reducera riscului de accident cerebral vascular.
  
Bibliografie:  
Referinţă Bibliografică:
Porția de curiozități - nucile braziliene / Vitalie Burian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2131, Anul VI, 31 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Vitalie Burian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vitalie Burian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!