CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Sanatate >  

Fructele Bibliei - Migdalele!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Migdalul și fructele sale – migdalele – a fost cunoscut omului din cele mai străvechi timpuri, fiind menționat de 11 ori în Biblie – cartea sfântă a creștinilor. Prima menționare se găsește în Geneza, prima carte din Biblie:  
 
”Iacov a luat nuiele verzi de plop, de migdal și de platan; a despuiat de pe ele fâșii de coajă, și a făcut să se vadă albeața care era pe nuiele.” Geneza 30:37  
 
O altă menționare interesantă, aflată în aceeași carte a Genezei, este următoarea:  
 
”Israel, tatăl lor, le-a zis: "Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător, și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43:11  
 
Observăm că, alături de miere, mirodenii, smirnă și fistic, midgalele făceau parte din lista onorabilă a celor mai bune roade ale țării. Deloc surprinzător, pentru a sublinia și mai mult importanța pe care o acordau strămoșii antici culturii migdalului, vom găsi migdalul inclus în denumirea a nu mai puțin de 3 localități și cetăți din vremurile biblice străvechi: Migdal-Eder, Migdal-Gad, Migdal-El.  
 
Nu în ultimul rând - încă un amănunt interesant pentru cei care sunt interesați de o cunoaștere mai aprofundată a celor scrise în Sfintele Scripturi – toiagul lui Aaron a produs la un moment niște fructe. Știți care au fost acestea?!  
 
”A doua zi, când a intrat Moise în cortul mărturiei, iată că toiagul lui Aaron, care era pentru casa lui Levi, înverzise, făcuse muguri, înflorise, și copsese migdale.” Numeri 17:8  
 
Merită oare migdalele o atenție atât de mare? Autorul acestui articol – care nu se dă deloc într-o parte de la o gustare care include migdalele! – crede că răspunsul este cât se poate de afirmativ...  
 
Pentru vânătorii de curiozități istorice, nu doar evreii au îndrăgit migdalele, ci și romanii. Astfel, în jurul anului 100 după Hristos, romanii aveau obiceiul de a ”ploua” cu migdale peste tinerii însurăței, urându-le astfel să se bucure de urmași cât mai numeroși și mai sănătoși.  
 
În prezent migdalele sunt cultivate pe arii extinse în SUA, în regiunea din jurul orașelor Sacramento și San Joaquin, în Valea Centrală a Californiei. Alte țări producătoare de migdale sunt: Spania, Italia, Portugalia, Australia, Tunisia, Maroc, Turcia și Iran.  
 
Bibliografie:  
Referinţă Bibliografică:
Fructele Bibliei - Migdalele! / Vitalie Burian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2092, Anul VI, 22 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Vitalie Burian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vitalie Burian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!