CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Virginia Vini Popescu         Ediţia nr. 1687 din 14 august 2015        Toate Articolele Autorului

Supraviețuitorii tranşeelor!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Supraviețuitorii tranşeelor!  
 
Sunt fiică de veteran!  
Cu ochii umezi şi inima zbătându-se de emoție am retrăit, de sute de ori, alături de familie, scene ale celui de-al doilea război mondial, descrise cu un talent deosebit şi cu detaliile care au rămas întipărite pe veci în mintea şi inima tatălui meu, Anton Alexandrescu, soldat al armatei române, participant la ceea ce a fost şi a rămas, până la ultima-i clipă, evenimentul marcant al vieții lui.  
Plecarea la cele veşnice mi-a rănit sufletul şi mi l-a sărăcit. Am rămas fără amintirile pe care numai el avea puterea şi răbdarea să mi le țină vii. Poate că le tălmăceşte şi acum cu leatul şi cu frații sosiți la cer înaintea sa, grăbiți de schijele cu care s-au întors la vatră. A luat cu el pentru vecie, printre altele, şi povara luptelor din tranşee.  
Uneori, gândurile dor! Când nostalgia mă înconjura mai tare, sleindu-mi sufletul, am întâlnit un OM. Un OM, care a avut idea, înțelepciunea şi puterea să scrie amintirile supraviețuitorilor razboiului. Numele său este Gheorghe Olteanu! Este cronicarul teleormănean care ne-a îmbogățit bibliotecile cu multe alte cărți de valoare, dintre care amintind două spun destul pentru o viață de profesor- autor: ,,Dascăli de pe valea Clăniței,, şi ,,De la Darie la Nică,,.  
Am primit vestea ca pe un pansament pe o rană deschisă, ca pe o mângâere pe fruntea îndurerată. Alături de autor şi distinsa-i soție, am parcurs cu sufletul şi mintea, toate etapele creației de excepție, care este cartea ,,Amintiri din tranşee,,.  
Mai târziu am aflat că pe drumul paginilor a fost împreună cu prietenul său, coautorul Gheorghe Pietreanu. Am fost fericită să le prezint pe domnul Florea Popescu, veteran cu merite deosebite, profesor din Scurtu- Mare, satul meu natal.  
Munca autorilor a fost grea. Muncă de documentare! A început cu vizitele la veterani, care au fost adevarate lecții de istorie.  
Domnul Olteanu, impresionat de ele, mi le-a împărtaşit. Le-am asculat cu inima bătând puternic, pentru că mă regăseam în toate spusele veteranilor, mă întâlneam prin ele cu tatăl meu, cu copilăria, cu amintirile noastre…Ii mulțumesc mult, îi sunt datoare!  
Anul 2015 a trecut de jumătate! Pentru mine, cel mai frumos fapt din el este gestul autorilor Olteanu şi Pietreanu de a scrie o filă de istorie, de față cu supraviețuitorii, aceşti bravi români, veterani ai judetului Teleorman, aflați în pragul unui secol de viață.  
Din păcate, despre veteranii care nu mai sunt, nu se scrie în carte.Sper într-o întregire a memoriei Teleormanului!  
Cu mâna tremurândă adaug şi eu cateva versuri dedicate celor rămaşi pe câmpul de luptă, eroilor noştri.  
 
S-a întors c-o stea, ranița ta!  
 
Soldatule! Simbol de țară,  
Plecat în lupte –mbărbătat!  
Eu ți-am dorit o primăvară  
Dar gloanțele te-au secerat!  
 
S-a întors c-o stea ranița ta,  
Soldatule iubit de Zei!  
Într-un catarg s-o ridica,  
Când tu te vei uni cu ei!  
 
Va flutura drapelul țării,  
Vei fi slăvit și decorat,  
Trecut în cartea neuitării,  
Tu, vei rămâne neplecat!  
 
Soldatule, simbol de țara!  
Eu nu te mai pot ajuta  
Dar, voi sădi în primăvară  
Un pom în amintirea ta!  
 
VIRGINIA VINI POPESCU  
14 August 2015, Alexandria  
 
Referinţă Bibliografică:
Supraviețuitorii tranşeelor! / Virginia Vini Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1687, Anul V, 14 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Virginia Vini Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Virginia Vini Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!