CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Virgil Ciucă         Ediţia nr. 3615 din 23 noiembrie 2020        Toate Articolele Autorului

Aureliu Goci Cronica la Salvarti Tara
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Revista Vatra Veche Anul XI, Nr 8, august 2019  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Cititorul fiind prevenit asupra universului național și patriotic al acestui volum, devine atent la localizarea în timp și spațiu a textului: „Colind", scris la New York, 21 decembrie (dată atât de specială pentru români) 2018, Forest Park, sfârșit de octombrie 2018, „Călătoir neștiut” București, 7 aprilie 2018. Dar cu toate că sunt și scrieri de peste ocean, problematica esatre pur românească și explicit angajantă în multe probleme ale actualității, începând cu dureroasa și colpeșitoarea aspirație a Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă.  
  
Elev la Școala Normală din Craiova (eliminat în 1952) și bacalaureat Ia „I.L.Caragiale” din București și Facultatea de Electronică și Telecomunicații din București (absolvent în 1966), poetul își continuă studiile în America, unde devine Master în „Management and Administration” Politehnic  
  
University din New York (promoția 1996). Creația sa poetică se restrânge pe o perioadă din ultimul deceniu, când se pare că a „explodat” cu volume publicate ana de an, în stil de  
  
„metronom". Amintim câteva titluri dintr-o listă incompletă: Blestem străbun 2007, Versete dumnezeiești 2008, Pierdut în lume 2011, Chemarea la judecată 2012, Condamnarea 2013, toate apărute Ia Editura Semne, Execuția, ed. Betta, 2017.  
  
În ipostaza „omului revoltat” al lui Camus, d. Ciucă exprimă diverse reacții existențiale: de la frustrare și umilință, până la revoltă și condamnare a unei societăți care, chiar de diverse culori politice, își denigrează și marginalizează poeții, își uită rădăcinile și chiar limba. In micile comunități românești din America, dl. Virgil Ciucă este POETUL, unicul, simbolul creativității naționale, ceea ce pe plaiuri dâmbovițene devine din ce în ce mai greu. Cu toate acestea, în volumul de față, (Salvați tara, ed. Betta, București, 2019) spre onoarea  
  
Iui, autorul nu nominalizează niciun dușman, nici intern nici extern, dovedindu-se astfel un poet adevărat care își exprimă sentimentele și nu face politică de colțul străzii, lucru care nu scade cu nimic suflul patriotic ce străbate întreg volumul.  
  
 
  
 
  
Ideea centrală rămâne salvarea țării dintr-o multitudine de capcane deznaționalizatoare, conflictuale, periculoase pentru ființa Țării, mergând până la situații recente (vezi aluzia la scutul anti-rachetă, Ia munca între străini), care par să impună cu tot mai mare urgență salvarea Istoriei: (... ) salvați-vă, Români, trecutul/ Tot  
  
aurul, cerul și marea/ Nu acceptati străini cu scutul/ Să vă delimiteze zarea// Salvati-vă, Români, și neamul,/ Nu slugăriți Ia camarile/ La vatră, să ne păzim ramul,/ Să revenim din lumi ostile.// Salvati-vă români, eroii, Și voievozii și martirii/ Pe care ni-i urăsc strigoii/ Salvati și visul Reîntregirii!... Finalul poemului este fulminant și arată că poetul îl prețuiește pe cel care a vrut să salveze țara cu orice preț, chiar cu prețul propriei vieți, de bolșevici și de Salvati tara, salvati neamul/ și reînviați Mareșalul! Poemul este datat: „New York, 22 decembrie 2018, ora cinci când ziuancepe, nu mă-mbăt cu apă rece!”  
  
Poetul nu folosește termenul curent de „Unire", ci conceptul atestat istoric și folosit în deceniile trecute, care în prezent nu mai apare decât în sintagma „Catedrala Reîntregirii Neamului". După cum se vede din acest volum, dar și din creațiile anterioare, d, Virgil Ciucă este mai mult decât un patriot declarat, este un  
  
luptător insurgent, gata să se urce pe baricade unde își dezvoltă cea mai profundă inspirație. Nu este de mirare că regimul comunist — după ce a încercat fără succes să-l „educe", să-I „îmblânzească” I-a expulzat din țară.  
  
42  
  
Poetul, declarat și recomandat de creația sa înalt patriotică, nu-i are Ia suflet pe confrații și nici pe oficialii dovediți doar declarativi, doar „meșteri în vorbe mari și goale". Cu toate acestea, se știe că între contemporani literatura patriotică stârnește suspiciuni — moștenire de Ia sforăielile patriotarde, lozincarde de pe vremea cealaltă — mulți ducânduse cu gândul la cine știe ce mizerabilă și ascunsă intenție pecuniară, de arivism, de „ieșire în față". Dar d. Virgil Ciucă se află în afara oricărei bănuieli: ca cetățean american, de multă vreme realizat pe așa-numitul pământ al făgăduinței, nu râvnește nici posturi înalte, nici onoruri, nici vreun loc, Doamne-ferește, pe listele vreunui partid. Domnia sa nu vrea medalii sau onorarii pentru sentimentul său patriotic sincer și echilibrat, chiar ușor vetust, dar care, în poezia, sună și mai bine. Nimeni nu-i poate face proces de intenție, deoarece locuiește în Statele Unite, dar vine în România pentru că nu poate să transcrie decât în românește dorul de Țară, vibrația și intensitatea trăirilor, meditația Ia istoria neamului, și toate acestea, doar în limba strămoșilor săi.  
  
Cred că unul dintre cele mai frumoase texte din volum este acela dedicat limbii, poem care respectă metrul și rimele din celebrul poem al autorului basarabean Alexei Mateevici.  
  
Iată cum sună varianta d.lui Ciucă: ...Urlă lupii, zeii tună/ Preamărindu-ne cuvântul/ Limba noastră cea străbună/ O respectăntreg pământul// Ne invidiază sfinții/ c-avem pe frunte cunună/ -De când ne-au născut părintii-/ Lima noastră cea străbună// Astrele se minunează/ Cum de-avem o Tară Zână/ Ce de milenii veghează/ Limba noastră cea română// ...Pe-un pământ unde trudește/ Un popor autonom/ Ce vorbește românește/ Eminescu este domn /.../ De la Tisa păn-la Nistru suntem neam din vechii daci/ Pe-un pământ udat de Istru/ Păstrăm graiul de la daci./.../  
  
Am putea aprecia volumul Salvati Tara ca o ediție completă, care oferă, pe lângă substanțialul cuprins liric, o Fișă de autor cu informații biografice, referințe critice și bibliografie.  
  
AURELIU GOCI
 
  
Referinţă Bibliografică:
Aureliu Goci Cronica la Salvarti Tara / Virgil Ciucă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3615, Anul X, 23 noiembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Virgil Ciucă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Virgil Ciucă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!