CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Document >  
Autor: Virgil Ciucă         Ediţia nr. 3264 din 08 decembrie 2019        Toate Articolele Autorului

Geo Calugaru cronica la Salvati Tara autor Virgil Ciuca
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Bogdania.... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . An VII, Nr. 65-66/2019  
 
Cronici literare, recenzii, comentarii  
 
Prof. GEO CĂLUGĂRU despre volumul  
 
„Salvați țara", autor Virgil CIUCĂ, Editura Betta  
 
Urgența Urgențelor — „Salvați țara!"  
 
Motto: „ Ca să nu mori fără urmă trebuie să-ti  
 
povestești, mereu și mereu, nașterea, copilăria, tot, tot... (1. D. Sîrbu)  
 
Poet și eseist, Virgil Ciucă s-a născut la 15 ianuarie 1937 în comuna Ghercești, județul Dolj. Bunicul dinspre tată — Radu Ion Ciucă, pe care nu 1-a cunoscut, acesta plătind cu viața sa, în Războiul de Întregire a Neamului, împlinirea vitalului vis românesc. Alexandru Ciucă, tatăl său și-a pierdut o mână în cea de a doua conflagrație mondială iar după instaurarea regimului socialist, între anii 1958-1960 a fost închis la Periprava.  
 
Copilul de atunci, Virgiliu Ciucă, în 1952, i se interzice continuarea studiilor la Liceul  
 
Pedagogic din Craiova. În 1976, el este schimbat din funcția de șef al Oficiului de Calcul la Termocentrala din Ișalnița, nefiind membru de partid și acuzat că a săvârșit acte de sabotaj, socotit ca dușman al poporului, fiind nevoit ca în 1980, din cauza discriminării să ceară plecarea definitivă din țară pe considerente politice. În 1985 a dobândit rezidență americană. Este cetățean român și american.  
 
Cele consemnate au constituit îndestulătoare motive de reflecție și trăire dramatică a destinului României, care, din nefericire, ar fi trebuit să fie cu totul altfel, pe măsura sacrificiilor făcute de-a lungul istoriei, între cei ce s-au jertfit fiind bunicul, tatăl său dar și poetul Virgil Ciucă. Titlurile volumelor  
 
publicate, începând cu anul 2007 și până în prezent, reprezintă, reflectate, la temperatura 1, propriului destin, marcat de implicarea trup și suflet în întâmplări și evenimente, care la un loc definesc o stare groaznică, numită coșmar.  
 
Este vorba despre volumele: „ Blestem străbun Versete dumnezeiești", „Pierdut în lume Chemarea la judecată '  
 
Condamnarea Executia , Aduceti Basarabia acasă", toate apărute la Editura Semne.  
 
Poeziile din acest volum, în număr de 107, cu excepția a trei dintre ele , Rugă către Mareșal din care citez strofa finală „ Cheamă Ioane, din morminte, / Armiile noastre 'finte / Și Reîntregește Tara / Până vine primăvara poartă data de 6 ianuarie 2019. „ Furturi de suflet", 14 ianuarie 2019 și „ Tăceri pe mal" 4 ianuarie 2019 scrise la New York, celelalte 104 au fost scrise 61 la New York și 43 la București în anul 2018.  
 
Având o sensibilitate „ născută din soare îngemânând căldura și lumina, sub peceta acestora, poetul Virgil Ciucă însuflețește evenimentele, care au marcat devenirea întru destin a României, cu luminile și umbrele lor, elogiind sacrificiile și pe cei care și le-au asumat și blestemând, cu toată puterea pe care ți-o dăruiește iubirea pentru țara ta, a tuturor celor, care au trădat, nemeritând să li se mai spună oameni. „Nu va bateli joc de Tară” că de veți provoca „ Supărarea creștină” veți fi mistuiți de acele „ Flăcări de iubire ” care le fac de neînvins încât „Fericit e cel ce luptă” pentru pământul, casa sa, părinții, bunicii dar mai cu seamă pentru ca „ viitorul să nu mai fie incert „ Visele din tinerele", ne spune poetul trebuie împlinite, nu trădate. De aceea, „ Haideti români! ”, , Pe metereze și veniți, an de an, „La Mecca noastră", (Păunescu), „ Veniti la Alba! ” vom fi blestemați de vom ajunge. „ Popor sinucigaș Oare de ce „Ne-am răsletit? ”. Nu vă mai doare acea „ Basarabie străbună ”,mereu durută și mereu uitată de noi? „Noi ne rugăm " dar nu e suficient, de aceea „ Treziti-vă din moarte! ” să auziți cum „Sună Buciumul Reîntregirii". „S-a dus luceafărul” încât, nu mai suntem în stare să primim lumina Lui ce abia acum „ strălucii privirii noastre  
 
Ar trebui să-i fim, cu tot sufletul alături poetului Virgil Ciucă în această cruntă răbufnire  
 
Blestem zeii". Este vorba de cei ce în infatuarea lor de imbecili, se cred „zei", dar cu care n-au nici în clin și nici în mânecă spre a se asemăna:  
 
Voi zeii imbecilizării / Din focul iadului născułi / Sădili sământa disperării / Românilor prin servituti!... Voi trâmbitałi ca pe-o minune / Că vati născut din dumnezei / Dar ne spun scriptele străbune / Că sunteți stirpe de pigmei! (și încheie). Eu vă detest pentru vecie/ Și vă blestem, zei imbecili /Căci ne-ati împins la silnicie, / Voi clanurile de rechini! '  
 
Mai este oare salvare se întreabă tot mai mulți români? Da, există în poezia ce dă titlul acestui volum de excepție, pe care-l reproduc, în finalul comentariului meu: „ Salvati-vă, Români, pământul / Alungați hoardele vrăjmașe / Nu contemplati cum bate vântul / Creste de munti de-acum golașe / Salvati-vă, Români, trecutul / Tot aurul, cerul și marea Nu acceptati străini cu scutul / Să vă delimiteze zarea / Salvați-vă, Români și neamul / Nu slugăriti la camarile / la vatră, să ne păzim ramul / Să revenim din lumi ostile / Salvati-vă, Români, eroii / Și voievozii și martirii / Pe care ni-i urăsc strigorii / Salvati și visul Re-ntregirii! / Români feriți-vă urmașii / De jugul greu al iobăgiei / Să nu ajungă ca abrașii / Ce-și urăsc Tara pe vecie.  
 
Prof. GEO CĂLUGĂRU  
 
Referinţă Bibliografică:
Geo Calugaru cronica la Salvati Tara autor Virgil Ciuca / Virgil Ciucă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3264, Anul IX, 08 decembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Virgil Ciucă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Virgil Ciucă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!