CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Să nu uiți trandafirii continuare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
. Termină în jumătate de oră. Aruncă halatul, își spălă mâinile și uitându-se la ceas văzu că trecuse un sfert de oră peste ora stabilită de Emilia. Acum unde să o caut? nu își stabiliră un punct de întâlnire. O sună când ajunse: 
  
— Unde ești? 
  
Emilia îl aștepta la primul bar de la parter. Picior peste picior , cu o cafea în față, lejer îmbrăcată, lăsa impresia că se află acolo să fie agățată. Îl văzuse pe doctor de câteva ori în vremea când era copilă și venea la mama ei la spital. Apoi, problemele avute de mama sa au îndepărtat-o de spital. Dar îl știa destul de bine... o frumusețe de bărbat, își spuse. Îl zări. Avea părul vâlvoi, era îmbătrânit și cu ochii obosiți. Se apropie de masa ei. O văzuse o singură dată mai de aproape și poate de două sau trei ori când o așteptă pe Carmen să-și termine serviciul. Dar o recunoscu. 
  
După prezentări își comandă și el o cafea și începură penibila discuție. Emilia dorea să știe în primul rând, ce dorește el de la această întâlnire! Foarte greu i-a fost lui Cristi să-i prezinte acestei tinere ironice și urâte toate problemele lui. Dar, Emilia... Ea cunoștea situația foarte bine. Ea era de un timp la pândă. Cunoștea situația doctorului Moga din trei surse: de la spital, unde avea o informatoare fidelă, de la Carmen, cu care se întâlni în mod voit sau din întâmplare, iar a treia sursă casa unde acesta locuise și în mijlocul căreia reuși să se strecoare. 
  
— Doctore, să trecem la subiect! Bănuiesc că dorești să știi cât de mult îți urăsc fosta nevastă și de ce aș fi capabilă ca să o pedepsesc! 
  
— Ești o femeie foarte aspră, aproape că nu-ți pot ține piept. 
  
— Așa se întâmplă când copilăria și adolescența ti-a fost răpită, cu sau fără intenție, nu are importanță. Ce dorești de la mine, doctore? 
  
— Să-mi prezinți o posibilitate de nimicire a unei persoane! 
  
— Mergi direct, doctore! Chiar la terminus te gândești? Dar fata? 
  
Ce se va întâmpla cu ea? 
  
— Are tată! 
  
— Bine, voi acționa! Nu îți spun cum, dar doresc să primesc două lucruri: nu mă cunoști, nu te cunosc și bani! 
  
— Câți? 
  
— Bani pentru un apartament! 
  
Nici cu un sadic profesionist nu s-ar fi putut discuta atât de tranșant! 
  
Doctorul Moga se ridică de la masă năucit! Nu-i venea să creadă că a fost în stare să pună la cale, cu atât sânge rece, dispariția fostei nevestei. Ce o avea de gând nebuna asta? Parcă îmi pare rău pentru discuția avută! Dacă îi face ceva rău Cristinei? Atunci o omor cu mâna mea! Hotărî să plece acasă. Deocamdată acasă! Dar până când va fi casa? Amintindu-și ceea ce l-ar putea aștepta și câte se pot rezolva dacă... Parcă mustrările conștiinței fugiră. N-am încotro! își spuse. 
  
Ștefan era la curent cu apariția în viața Deliei a acelei tinere. Informațiile foarte importante le primi de la colegul și prietenul din poliție. Poliția a mers pe urma acelei coroane funerare și a acelui bilet de amenințare pe care îl primise Delia cu ceva timp în urmă. Bănuiala se îndrepta către acea tânără. Dar probe la dosar nu aveau. Au pus-o sub urmărire după ce ea se destăinui unei bune prietene din copilărie despre ura ce i-o purta lui Delia. S-a plecat de la acest punct. Nu mică le-a fost mirarea polițiștilor când au aflat că această femeie, Emilia, a ajuns bonă în casa Deliei. Aceasta era mișcarea așteptată. Și ea sosi! Au urmărit-o ducând și aducând fetița la și de la școală. Părea o persoană agreabilă. Poate ne-am înșelat! Poate această tânără are calități nebănuite. Îi cunoșteau trecutul. Totuși, ea a primit educația aceasta datorită acelei rude. Dar, de neînțeles era faptul că și-a părăsit acel serviciu bun de la agenția de turism. Dacă s-ar fi făcut cercetări amănunțite s-ar fi aflat că ea își luase concediu de odihnă pe care îl prelungi cu un concediu fără plată, la înțelegere cu patronul agenției. Nu trecură încă două luni de când Emilia o manevra pe Delia oferind un serviciu ireproșabil fetiței. Orice mamă poate fi impresionată dacă îi este iubit puiul. Toate aceste informații le primise și Ștefan. Acum urma să se informeze în legătură cu starea Deliei, cu programul acesteia, și al fostului soț, doctoral Moga. 
  
Ștefan alese ziua de sâmbătă să-i facă o vizită Deliei. A sunat-o la telefon: 
  
— Am venit să rezolv ceva probleme. Ești acasă, ne putem vedea? întrebă Ștefan. 
  
— Vino, Ștefan! Pregătesc prânzul. Am să fac ceva special pentru tine. Sunt singură, menajera mea e liberă de obicei sâmbăta și duminica, așa că eu sunt bucătăreasa. Voi face o mâncare ca la mamele noastre acasă! 
  
— O, atunci nu se poate refuza. Sosesc! 
  
Și sosi. Cu flori. Trandafiri roșii și albi. Îi spuse de cum deschise Delia ușa: 
  
— Să nu-mi faci o criză! Le-am adus special să-ți verific gradul de sensibilitate! 
  
Desigur, Delia tresări pentru câteva secunde, apoi zâmbi și-i întinse mâna caldă mirosind a scorțișoară. 
  
— Hai, intră și nu mă stresa, Ștefan! M-a vindecat Anton de alergia față de trandafiri, mi-a povestit cât de minunați sunt, câtă muncă e necesară pentru cercetare și pentru a obține un soi special. Îi povestea toate astea punând în vază frumoșii trandafiri și arătându-i cu mâna scaunul potrivit pentru spinarea sa. Odată i-a spus că are probleme cu coloana iar Delia nu a uitat. 
  
— Unde îți este fiica, dragă prietenă? Nu o chemi să văd cât a mai crescut? 
  
— Dezamăgire, Ștefane! A mâncat mai devreme și a ieșit cu Emilia, bona ei. Au ieșit amândouă la o plimbare la zoo. 
  
— Bănuiesc că nu vor sta până târziu să am și eu posibilitatea să o văd pe micuță și poate o cunosc și pe bonă. Dar cine e? 
  
— O fată foarte cumsecade. A rămas fără serviciu. E tare stilată, să știi! Cunoaște engleza, franceza. De aceea m-am și oprit la ea. Fiica mea avea nevoie de supraveghere. De obicei suntem doar noi două la sfârșit de săptămână, dar Emilia a fost bolnavă și a dorit să recupereze cele două zile în care a lipsit. Sunt foarte mulțumită de ea! Îmi iubește fiica și are un comportament elegant. Îmi este simpatică! 
  
— Dacă ești convinsă de asta, e foarte bine! E greu să găsești o persoană de încredere astăzi, în acest domeniu. Am încredere, ai calități cu care poți simți dacă ceva nu e în regulă, nu-i așa? 
  
Delia privi spre el, i se păru că întrezărește puțină ironie. Mi s-o fi părut, nu face asta Ștefan, să mă ia peste picior. 
  
— Da, Ștefan, e bine, măcar până acum! 
  
Au vorbit despre faptul că Delia așteaptă ca fostul soț să-i aducă banii pentru jumătatea de casă, despre faptul că Anton, luni, va sosi în Brașov. 
  
— Așadar, se precipită situația! Deci, Anton vine lângă tine! Sunt foarte mulțumit de veste. Va avea grijă de voi, iar eu voi dormi liniștit. 
  
— Da, sunt și eu bine dispusă, nu ai remarcat? În sfârșit, vine soarele și pe strada mea! Vom face nunta în mai. Ești oaspetele de onoare. Sper că nu va lipsi Ludmila? Și... nu-mi spui nimic despre soția ta? 
  
— Facem naveta: București-Roma sau Roma-București! E greu, dar în curând ne vom stabili unde rămânem. 
  
— Cred că voi pleca eu la Roma. Mi-am găsit ceva de lucru. Am terminat de învățat italiana! Sunt mândru de mine! râse românul cu dor de Italia. 
  
Nu-i spuse nimic Deliei despre bănuiala ce o aveau despre femeia care s-a introdus în locuința ei. 
  
Referinţă Bibliografică:
Să nu uiți trandafirii continuare / Viorica Gusbeth : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2098, Anul VI, 28 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorica Gusbeth : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorica Gusbeth
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!