CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

LaA POARTA NORDULUI de RĂSĂRIT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LA POARTA NORDULUI de RĂSĂRIT 
  
Avem nevoie de un Prinț Celest să privească în ochi Bucovina ? 
  
Frumusețe ? E prea sărac cuvântul! Oameni ! Români ! Inventați cuvinte noi să poată mulțumi nevoia de exprimare absolută, pentru a descrie frumusețea acestei minunate zone . 
  
Vino în prag de vară ! Verdele sănătos s-a instalat total Și aici verdele rămâne verde timp îndelungat, în Bucovina! Soarele a învățat să drămuiască razele, să mângâie doar frunza, să dea putere clorofilei să domine pe munți, văi și dealuri. Să-și joace raza fierbinte în răceala apelor repezi de munte. 
  
Iar florilor ? Multiplelor flori ? Raza de soare râde fericită ! Se joacă cu roșul fierbinte inventat de el, cu galbenul frate,cu vișiniul elegant, cu rozul celest, cu movul rece. 
  
Albul Mănăstirilor- Temple, ale Sfinților supremi, strălucește, întărit de raza de soare. 
  
Norii sunt perfecți de albi ,într-o frumoasă și lungă zi de vară. Liniștea e sănătoasă, nu plicticoasă. În aerul cuprins de tăcere se simte glasul pământului străbun. Aici în Bucovina pietrele vorbesc ! Ele păstrează tainicul zgomot lăsat de copitele cailor alergând la luptă. Pietrele păstrează tainicul zgomot lăsat de oștenii ce-și zângăneau săbiile, puștile, în țipătul morții. Mușatinii odihnesc în modesta biserică din blândul oraș Siret. 
  
Bogdăneștii stau și ei în odihnă la biserica din târgul Rădăuților 
  
Iar Ștefan ? Acolo la Putna lui dragă , cu mintea trează la zgomotul civilizațiilor , face plan de bătaie pentru bătălia, de revenire la sânul Țării- Mamă, a acelei bucăți rupte din trupul ei! 
  
Hei, Soare ! Încălzește oasele vitejilor ! Tu soare ! Dă putere ochilor albaștri, verzi, căprui și blondului păr - arămiu, să zburde iară ! Să prindă putere ! Să cânte un nou Porumbescu și Enescu ! Să colinde iară pe dealuri, munți și văi, poezia lui Eminescu ! Să revină la viață și să trăiască în veci, Labiș cu a lui Căprioară ! 
  
Și stă și așteaptă la poarta țării, frumoasa Bucovină, cu oameni harnici, strălucind de inteligență, de inventivitate. Voi munților ! Strigați voi țării ! 
  
Ne-ați răpit și bruma de industrie , de posibilitatea de a câștiga un ban cinstit A ajuns Bucovina să fie bănuită de trafic de țigări ? Doar atât poate fruntea țării ? Că, aici în Bucovina, suntem poarta de intrare a multor popoare ! Dar ne-ai uitat țară ! 
  
Avem nevoie și noi de un prinț englez să pună în valoare frumusețea și inteligența ? De ce , țară ? 
  
Iulie 2016 Viorica Gusbeth 
  
Referinţă Bibliografică:
LaA POARTA NORDULUI de RĂSĂRIT / Viorica Gusbeth : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2022, Anul VI, 14 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorica Gusbeth : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorica Gusbeth
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!