CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Să nu uiți trandafirii continuare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dana, cu lacrimi curgându-i pe obraz, se ridică spunându-i: 
  
— Mă duc să-mi fac bagajele. Ştiu că nu o să mă ierţi niciodată. 
  
— Într-adevăr ceea ce mi-ai spus pare incredibil. Îmi este greu acum în acest moment să spun prea multe. Dar, te rog, nu pleca! Nu aveai de unde să ştii că eu eram slăbită psihic. Poate au fost şi alte cauze care au dus la pierderea sarcinii mele de atunci. Dar aş dori să rămâneţi, poate voi reuşi să spun acel cuvânt pe care probabil îl aştepţi, că te iert. Dar, stai! Trebuie să clarific şi cu Ştefan. El porneşte o anchetă serioasă pentru că au mai fost şi alte tentative de acest gen, nu îţi pot spune deocamdată mai mult. 
  
Delia, cu o mână încerca să tragă scaunul să se aşeze, cu cealaltă îşi apăsa capul. O durere insuportabilă năvăli făcând-o să se clatine. Dana sări să o sprijine, speriată. 
  
— Ce este Delia? Ce este cu tine? 
  
— Nimic! Îmi trece! Sunt doar obosită. Am fost la evenimentul anului, Revelionul. Lasă, îmi trece. Vino, să gătim ceva, poate mâine soseşte şi fiica mea însoţită de mama. Acum, drept pedeapsă vei fi ajutor de bucătar. 
  
— Delia, te rog dă-mi voie mie să stau să gătesc, aşează-te pe canapea, odihneşte-te! Mi-ai spus dese ori, când eram nemăritate, că eu gătesc bine aşa că ai încredere. 
  
Delia surâse. În sufletul ei purta Danei multă dragoste, admiraţie, dar iată un nor urât încearcă să estompeze sentimentul. 
  
Delia, nici ea nu înţelegea de ce făcuse o obsesie legată de trandafiri. Nu înţelegea de ce a transformat în catastrofă un gest poate, făcut cu dragoste. Dar uite ce a ieşit din gestul Danei. Dar ea este parţial vinovată, proasta am fost eu. Se lăsă în voia somnului. 
  
O lăsă pe Dana la bucătărie şi se întinse pe canapea. Adormi imediat. Şi avu un vis ce o trimise undeva departe, departe. Nu cunoştea locurile, copaci foarte înalţi, nici ţipenie de om. O spaimă necunoscută puse stăpânire pe ea. Ar fi vrut să plece, să alerge, dar picioarele ei păreau parcă băgate în ţărână. Deodată pe cer apăru un soare strălucitor şi începu să plouă. În vis Delia se gândea, ce fenomen interesant străluceşte un soare puternic, dar ploaia năvăleşte peste mine. Brusc se trezi. Privi mirată neştiind ce este cu ea. Îi fusese rece, acolo pe canapea, de acea senzaţia de frig, ploaie, gândi Delia. Dormise aproape o oră. Îşi aminti că Dana gătea la bucătărie. Am lăsat musafira singură, am pus-o să muncească. Se ridică dar o ameţeală urâtă o făcu să se aşeze. Ce este cu mine? Doar nu mă îmbolnăvesc! Până seara făcu febră destul de mare. Luă aspirină gândindu-se că a răcit sau poate face gripă. Peste noapte starea ei se înrăutăţi. Dana îngrijorată o rugă să o lase să sune un medic. 
  
— Să nu exagerăm, Dana, poate sunt simptome de gripă. 
  
— Dar temperatura ta e prea mare, Delia. Ai 39°C, nu scade febra cu pastile. Mihai insistă şi el: 
  
— Hai, Delia, nu-i de glumă! Ori chemăm ambulanţa, ori ne repezim la spital cu maşina sau chemăm un medic. 
  
Obosită, Delia acceptă să fie chemat un medic, prieten de familie pe vremea când Cristi, fostul soţ, era la el acasă. Motrescu, internistul, spre norocul Deliei, era acasă. Sosi imediat. Luă tensiunea, pulsul, apoi observă un început de vineţiu al buzelor. 
  
— Imediat, Delia, pregăteşte-te te internez! S-ar putea să ai probleme mari la rinichi. Am nevoie de investigaţii serioase. 
  
Dana şi Mihai erau deosebit de îngrijorați. Dana îi pregăti Deliei cele necesare internării. Au însoțit-o până la spital. A doua zi Delia intră la investigaţii serioase. A fost un noroc extraordinar pentru Delia. La analize au avut o surpriză de propoţii. În sângele Deliei se găsise o substanţă care ar fi dus la un blocaj renal, otravă. Era în cantitate, deocamdată mică, probabil otrăvirea începuse nu de mult timp. 
  
— Cum s-a ajuns aici, Delia? o întrebă alarmat doctorul Motrescu. De unde şi până unde, fată dragă? De ce viaţa ta alunecă vertiginos? Te ştiu puternică, nu te lăsăm. Neisprăvitului acela de fost soţ al tău care, poftim, şi-a părăsit nu doar familia ci şi serviciul. N-o să-i iert comportamentul. Nu am aflat ce face şi unde îşi desfășoară profesia. Dar, , îmi este imposibil să-l bănuiesc pe el. Ce se întâmplă aici? Ai făcut tu ceva într-un moment de depresie? Ai înghițit vreo substanță periculoasă? 
  
Anton, Ştefan, Ludmila, au aflat vestea despre boala Deliei chiar a doua zi. Anton sosi la spital înnebunit de spaimă. Atât de greu a fost drumul până am revenit în preajma ei și acum să o pierd ?. Nu a vorbi cu ea în prima zi, ea era atât de obosită, de tracasată. Analize peste analize, investigaţii. Ca un trăsnet a primit doctorul rezultatul analizei. O substanţă foarte periculoasă se afla în organismul ei. O substanţă considerată o otravă extrem de puternică!? Nu credea că Delia, pe care o cunoştea de ani buni, ar lua o substanţă care să-i pună viaţa în pericol. Sunt multe femei părăsite de soţ, dar nu îşi pun capăt zilelor, în niciun caz Delia. Avea o fiică, un cabinet, o activitate pe care o profesa cu succes. Discută cu ea prezentându-i rezultatul analizelor. 
  
— Am repetat analizele Delia, pentru că nu mi-a venit să cred, ai în organism otravă, rinichii tăi sunt atacaţi. Despre ce este vorba, Delia? 
  
— Nu ştiu nimic, nu am luat nici o substanţă, cum să fac aşa ceva? Nu înţeleg ce poate să fie, doar ştiu că-mi este foarte rău. Îmi tremură picioarele când mă ridic. 
  
— Ai avut simptome ce ţi-au dat de gândit în privinţa sănătăţii? 
  
— Nu nimic, doar că eram obosită de un timp, am pus pe seama serviciului meu. Dar chipul Deliei se schimbă brusc, îşi aminti de coroana funerară ce o primise înainte de sărbători. Făcu imediat legătura. Slăbită, Delia îl rugă totuși să o asculte mai întâi. 
  
— Îl voi chema la mine pe un bun prieten care face nişte investigaţii pentru mine, s-ar putea să fie o legătură cu un alt eveniment petrecut mai înainte, vorbiţi cu el lăsaţi-l să rezolve el problemele. 
  
Ştefan discută între patru ochi cu medicul Deliei şi acesta îi confirmă că Delia a fost otrăvită probabil de ceva timp, treptat. 
  
— Cantitatea e mică în sânge, dar de ajuns să ducă la blocaj renal şi la moarte. Faptul că i s-a introdus cantitate mică dovedeşte că cei care fac asta au cunoştinţe de specialitate. Am ajuns să-mi bănuiesc colegul, pe doctorul Moga Cristian, fostul soţ. 
  
— Vă rog mult, domnule doctor, îi spuse Ştefan, eu am un fir pe care îl urmăresc. Împreună cu Delia suntem pe urmele unui fapt deosebit. S-ar putea ca între cele două evenimente să fie o legătură, însă, deocamdată, nu o putem demonstra. Sunt la începutul investigaţiei. 
  
— L-am cunoscut bine pe soţul Deliei nu pot să cred că are vreun amestec cu acest fapt. Eu, ca medic, am grijă de sănătatea doamnei Delia. Trebuie să încep un tratament foarte serios pentru rinichi. De celelalte,vă las pe dumneavoastră să vă ocupaţi. Doream să anunţ cazul la Poliţie. 
  
— Nu este necesar, de anume lucruri Poliţia a fost deja informată. Medicul rămase foarte surprins! 
  
— Da, da, zise Ştefan, până acolo au ajuns faptele, veţi afla cu timpul. 
  
Anton, în sfârşit ajunse în salonul Deliei. Ea ocupase un salon-rezervă, având în vedere complicaţia cazului. Era singură în cameră. Chipul ei, care lui îi era atât de drag, ofilit şi cu suferinţa întipărită, îi zâmbi totuşi. 
  
— Draga mea! Cum se poate una ca asta? Te las câteva ore singură şi tu ce îmi faci? Părăseşti casa ta dragă, să te muţi în cocioaba asta? glumi Anton. 
  
Dorea să creeze un climat relaxat, el nu ştia încă diagnosticul ei. 
  
Referinţă Bibliografică:
Să nu uiți trandafirii continuare / Viorica Gusbeth : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1981, Anul VI, 03 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorica Gusbeth : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorica Gusbeth
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!