CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Să nu uiți trandafirii continuare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CAP. 8 
  
Cristi Moga sosi destul de târziu, acasă. Delia lucra cu Cristina, îi verifica tema la matematică. S-a apropiat de soţie şi fiică, încercând să pară vesel: 
  
— Ce fac fetele mele? Ce notă primeşti draga mea, din partea mamei? Cristina lăsă tableta pe care lucra şi se repezi în braţele tatălui. 
  
— Am luat doi de zece astăzi! Felicită-mă și, nu uita ce mi-ai promis, plecăm cu toţii în vacanţa de primăvară în Grecia. 
  
Cristi păru puţin stânjenit pentru câteva clipe, apoi îi zise: 
  
— Desigur draga mea, dar mama are ultimul cuvânt, cu ea tratează. 
  
Atmosfera din cămin, relaţia dintre cei doi se deteriorase. Aventura lui Cristi cu tânăra Carmen ieşi la iveală până la urmă. Delia o dădu afară pe profesoara Ecaterina, bunica vinovată. Acum ea, Delia, se ocupa de fată. De altfel nici nu era cine ştie ce Cristina era inteligentă şi conştiincioasă. Delia îi verifica lecţiile când se întorcea de la cabinet. Fac economie de bani, n-o mai plătesc pe cea care mi-a adus în locuinţă iubită pentru soţul meu. Aventura lui Cristi a mers prea departe. Concedii în ţări exotice, cadouri costisitoare, toate le află Delia de la un tânăr detectiv pe care îl angajă. Ar fi dorit să lucreze cu Ştefan dar acesta era ocupat cu probleme în Capitală și, de altfel, era nemulţumită pentru că nu aflase nimic, nu clarifică nimic legat de trandafirii nebunului, aşa le zicea ea. Ştefan nu-i comunică nimic despre Anton şi ce aflase şi bine a făcut pentru că nu peste mult timp primi niște informaţii excelente. Dar, tânărul detectiv îi aduse la cunoştinţă aventura lui Cristi cu Carmen. Aceasta lua proporţii. Cristi începu să lipsească nopţile de acasă. Închirie o garsonieră sau poate o cumpără, cuibuşorul iubirii lor. 
  
Delia era tot mai nefericită. Singura bucurie era Cristina, un copil minunat. Cu acea simţire pe care doar copiii o pot avea, Cristina fără să ştie despre ce este vorba, făcu un desen cu care o puse pe mamă pe gânduri. Între mama și tata o așeză pe Carmen, zise ea când mama o întrebă cine este în desenul ei. Iată, pentru a doua oară nu am parte de o căsnicie fericită. Cât de mult pot să dezamăgească, bărbaţii. Şi totuşi nu sunt toţi la fel iată Dana era nespus de fericită cu Mihai, acesta nu o minţea, nu avea aventuri, aşadar se poate şi altfel. Când Delia îi povesti Danei prin ce zile grele trece, aceasta îi spuse: 
  
— De ce nu-l părăseşti? Divorţează, acum până nu faci cincizeci de ani, ai putea să-ţi refaci viaţa. 
  
— Nici vorbă de asta! Fiica mea nu poate avea alt tată. 
  
Într-una din zile primi acasă un plic de la bancă. Ratele pentru vilă nu erau achitate de trei luni. Acest lucru o făcu pe Delia să înţeleagă gravitatea situaţiei și hotărî să discute cu Cristi, nu avea nici un sens să treacă mereu cu vederea faptele. Ea crezuse că el se va linişti, că aventura se va sfârşi, iar bărbatul se va întoarce în familie, considerându-l un episod trecător. Dar Carmen îşi cunoştea interesele. Banii erau mulţi, dorinţele îndeplinite, de ce ar renunţa? 
  
— Doresc să divorţez, Cristi. Nu mai accept situaţia. Am adunat date, ştiu totul despre tine şi ea, nu are sens, mă simt nefericită. Nu are rost să continuăm acest mariaj. Îi întinse plicul de la bancă. Nu ai achitat nici rata la bancă, bănuiesc că îți este greu să achiţi şi creditul şi chiria la garsonieră. Să nu crezi că nu ştiu. 
  
Comportamentul lui Cristi era bizar. Oare cum se descurcă la spital, are operaţii, intervenţii, ce face? se întrebă Delia. 
  
Cristi nu comenta niciodată, nu răspundea la întrebările Deliei când lipsea de acasă. Nu justifica nimic, nu comenta. Privirea sa era pierdută, atenţia îi era în altă parte în nici un caz la conversaţie. Dar acum, ascultând vocea Deliei, plicul pe care îl desfăcu şi citi de rata neplătită, de care nici nu-şi adusese aminte, părea că se trezeşte din letargie. Încerca să se trezească din somnul ce-i amorţea conştiinţa: 
  
— De ce să divorţăm, Delia? Eu recunosc, am o aventură, aşa mi-au dictat mie nevoile. Undeva am greşit amândoi. Eu recunosc, tu însă mă acuzi doar fără să accepţi că vina poate fi şi a ta. Mi-ai adus o tânără în locuinţă, ea mi-a trezit simţurile, amorţite de un timp Poate o să-mi treacă şi avem copilul, eu nu pot să renunţ la Cristina. 
  
Delia îl asculta pe Cristi, consternată. Bărbatul acesta nu mai are discernământ. Era hotărâtă, va divorţa. 
  
— Îmi pare rău, Cristi, voi divorţa. Şi pentru că tu nu mai reuşeşti să achiţi rata pentru vilă, preiau eu ratele, le achit eu de acum înainte, aşa cum voi achita toate cheltuielile casei. La proces vom hotărî cum vom face în continuare. 
  
Delia era nefericită, nespus de nefericită. O sună Ştefan întrebând-o dacă a mai avut loc vreun eveniment cu trandafiri. 
  
— Nici eu nu am pentru tine ceva concludent. Apropo, am fost acasă, în oraşul nostru. Mi-am luat şi eu o săptămână de concediu. Şi cu cine crezi că m-am întâlnit, cu fostul tău soţ, cu Anton. Este divorţat de câţiva ani şi desigur a dorit să ştie despre tine, cum o duci. 
  
Referinţă Bibliografică:
Să nu uiți trandafirii continuare / Viorica Gusbeth : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1917, Anul VI, 31 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorica Gusbeth : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorica Gusbeth
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!