CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Să nu uiți trandafirii continuare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
I-a deschis uşa mama lui Anton. O doamnă mică de statură, bine trecută de şaptezeci de ani. O voce caldă, îl întâmpină spunându-i pe nume. 
  
— Bine ai venit la noi, Ştefan! Te-am recunoscut de cum te-am zărit. Te-ai maturizat, eşti bărbat, dar ochii ţi-au rămas la fel de copilăroşi. Ai uitat că ţi-am fost învăţătoare în primele două clase? 
  
Ştefan roşi. Se bâlbâi, uitase cu adevărat că micuţa doamnă îi fusese învăţătoare în clasa întâia şi poate şi în clasa doua. Ruşinat, îi sărută mâna şi se lăsă condus de doamna Ghiţescu în sufragerie. 
  
— Fiul meu soseşte imediat. Până atunci serveşte un pahar de vin. 
  
În cameră intră un domn cu părul alb. Înalt, osos, tatăl total nepotrivit cu soţia, micuţa doamnă. Ştefan simţi tandreţea şi gingăşia ce-i unea pe cei doi. Desigur, erau nefericiţi pentru că fiul lor nu a avut parte de iubire în căsătoriile sale. Lui Ştefan parcă nu-i cădea bine faptul că l-au întâmpinat părinţii lui Anton doar nu era o reuniune de familie, dar aşa e în provincie. 
  
— Luaţi loc domnule Ştefan, fiul meu soseşte imediat, zise tatăl întinzându-i o mână uscată. 
  
— Nu este nimic, aştept. M-a sunat Anton şi mi-a spus că s-ar putea să întârzie. 
  
Zece, poate cinsprezece minute au stat de vorbă, micuţa doamnă plecase să pregătească cafele. În sfârşit sosi şi Anton. Îi întinse mâna lui Ştefan, mulţumindu-i că nu i-a uitat pe foştii colegi. 
  
— Iată, eu am revenit în localitatea natală, am avut câţiva ani zbuciumaţi şi am ales această cale. Fiind inginer agronom şi după cum ştii după revoluţie multe s-au schimbat chiar şi în meseria noastră. Aş fi putut cumpăra pământ poate chiar mai bun în altă parte, dar am optat pentru întoarcerea acasă şi nu-mi pare rău. Dar tu, Ştefan? După cât îmi amintesc ai terminat Dreptul, locuieşti în capitală, cum te descurci? Nu te-am văzut pe aici, pe acasă, de când m-am mutat şi sunt trei ani de atunci. Pe unde e Virgil, fratele tău? 
  
Au depănat amintiri comune, şi-au amintit de foştii colegi împrăştiaţi în toată ţara, unii aflându-se peste hotare. Se făcuse ora şapte şi Ştefan încă nu a adus în discuţie trandafirii lui Anton. Ştefan nu dorea să trădeze scopul vizitei. Anton discută prea puţin despre activitatea sa. Aminti ceva de recolta de orz, a fost slabă în acel an şi cam atât. Despre trandafiri nimic. 
  
Ştefan simţi că este timpul să se retragă: 
  
— Cred că este timpul de plecare. 
  
Se ridică de la masa unde servi un pahar de vin și bău o cafea. Recunoştea în sinea sa că s-a simţit bine, chiar dacă nu şi-a atins scopul... deocamdată... 
  
— Apropo, Ştefan, aş dori să te întreb ceva! Am vrut, dar ne-am luat cu vorba, dar totuşi nu renunţ. Sunt prea curios, trebuie să te întreb! 
  
— Da, spune! 
  
— Ce ştii despre fosta mea soţie, Delia? Cum o duce? Am urmărit-o în aceşti ani, cum am putut şi eu, cum am avut ocazia să aflu câte ceva despre ea. Ştiu că este căsătorită. Că locuieşte în Braşov, că soţul este medic. 
  
Ştefan se opri. Simţi nevoia să se aşeze. Anton îl luase pe neaşteptate cu aceste destăinuiri. Care va să zică acest bărbat ştie tot, despre fosta lui soţie. A fost mereu pe urmele ei, interesându-se? 
  
— Anton, mă uimeşti! Cum se face că eşti atât de bine informat? După cât ştiu ai mai fost căsătorit între timp, au trecut ceva ani de la căsătoria ta cu Delia! 
  
— Ştefan, eşti bărbat! Tu nu ştii că prima iubire nu se uită? Ce să mai spun că prima iubire mi-a fost soţie? Am iubit-o enorm pe Delia. Dar vezi tu, sunt un taciturn, acum cu tine am discutat cât nu vorbesc o săptămână. 
  
Referinţă Bibliografică:
Să nu uiți trandafirii continuare / Viorica Gusbeth : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1892, Anul VI, 06 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorica Gusbeth : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorica Gusbeth
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!