CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Să nu uiți trandafirii continuare
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
— Delia mamă, am avut un vis astă noapte ce m-a pus pe gânduri şi uite, am discutat cu tata, venim la voi, te ajutăm să faci botezul fetiţei!  
 
Delia se bucură nespus de hotărârea mamei. Nu voia să-i spună că îi este greu că are prea multe responsabilităţi.  
 
— Mă bucur, mamă, că veniţi! Am discutat cu Cristi despre botez, el nu a ştiut să-mi dea un sfat, aşa că sunteţi bine veniţi, mamă. Dar tata poate să stea şi el câteva zile la noi?  
 
— Desigur, Delia!  
 
Maşina, o Dacie destul de depăşită de vreme, dar încă funcţionabilă, porni la drum cu cei doi soţi, părinţii Deliei. Portbagajul încărcat până la refuz.  
 
— Dacă merg cu 60, în medie, în şase-şapte ore am ajuns la Braşov.  
 
— Avem timp, Luca, chiar dacă ajungem pe seară.  
 
Au pornit la drum la ora şapte. Vremea de toamnă era plăcută.  
 
— Bin ear fi să nu ne ploaie,zise Maria.  
 
— Nu cred, am ascultat aseară starea vremii, vom avea o săptămână frumoasă.  
 
— Ştii, Luca, cu cine m-am întâlnit la cumpărături? Cu doamna Ursache, mama gemenilor care au fost colegi cu fata noastră în liceu.  
 
— Da, îmi amintesc de ei, unul dintre ei, că eu nu-i puteam deosebi, era îndrăgostit de Delia! Iar Delia nu-l plăcea de fel, se ascundea în camera de la curte să n-o găsească.  
 
— Ei, copilării, erau nişte adolescenţi plini de ifose, poate acum sunt bărbaţi de treabă.  
 
— Da, mi-a spus că unul este căsătorit, dar e cam bolnav, s-a îmbolnăvit în copilărie, a avut un accident. A stat mult în spital. Biata femeie era foarte supărată.  
 
Spre seară au ajuns! Era acasă şi ginerele. Şi-a primit socrii cu sinceră bucurie, doar erau părinţii dragii lui şi bunicii bijuteriei lor.  
 
Cristi îşi pierduse tatăl foarte devreme, un unchi l-a ajutat să-şi termine studiile, aşa că prezenţa în locuinţă a părinţilor soţiei era şi pentru el.bucurie. Au început descărcatul portbagajului. Ce nu era acolo! Conserve, murături, pâini mari proaspete, un jambon, păsări tăiate, congelate, gemuri.  
 
— Scumpii mei! Aţi golit cămara, beciul! Unde să pun eu toate astea? întrebă Delia.  
 
Dar nu avea cine să-i răspundă, bărbaţii aranjau produsele, iar ea, bunica a intrat în cameră să-şi cunoască nepoata. Emoţionată, Maria, luă copilul în braţe. Micuţa nu dormea, îşi privi bunica cu ochi miraţi, desigur nu-şi va aminti niciodată această primă întâlnire. Şi cine îşi poate aminti ce a făcut, ce a înţeles la câteva luni?  
 
— Lasă Delia mă ocup eu astăzi de fată, tu rezolvă problemele de pe lista pe care ţi-ai pregătit-o. Ai multe de făcut, dar începe cu preotul să vezi când poate planifica botezul. Voi nu sunteţi prea des la biserică, poate nici nu vă cunoaşte preotul din Parohie.  
 
— Voi încerca chiar azi, mamă! îi spuse Delia. Acum voi hotărî câteva treburi ce ţin de organizare, apoi mă duc la preot.  
 
În sfârşit, botezul fusese planificat, duminică la ora două. Musafirii anunţaţi. Şi ce poate fi mai important la un botez decât alegerea naşilor? Prietenii lor, Dana şi Mihai Sorescu, au îndeplinit această frumoasă şi importantă sarcină.  
 
Dana era captivată de micuţa Cristina. În braţele ei rămase şi după ce se termină slujba de botez. Ea, Dana era puţin invidioasă pe ceea ce realizase familia Moga. Îşi spunea uneori: dacă aş fi rămas eu, atunci, câteva zile în vacanţă, l-aş fi cucerit pe frumosul Cristi. Se vede că Delia are mai mult noroc decât mine!  
 
Ea avea o căsnicie reuşită cu Mihai, un soţ perfect, la timp acasă, fără aventuri în afara familiei, bani suficienţi, responsabilităţi destul de limitate, dar ce plictiseală, îşi spunea Dana. De copil nu putea fi vorba, era o diferenţă de cinsprezece ani, Mihai îi spuse:  
 
— Dana, sunt în vârstă pentru un copil, fiica mea are aproape treizeci de ani, nu ar fi prea mare diferenţa de ani? Să am la şaptezeci şi cinci de ani un copil de vârsta nepotului?  
 
Dana, tăcu şi suferi. Ea şi-ar fi dorit un copil, se simţea bine în preajma soţului, se simţea protejată, iubită, dar farmecul unei căsnicii este dat de pruncul ce soseşte în familie. Acum, aici la botez, simţi şi mai puternic lipsa copilului din viaţa ei.  
 
După ce se întoarseră de la restaurantul unde avu loc sărbătorirea actului de botez, soţii Sorescu, naşii, au rămas alături de prietenii lor. La parter, lângă living erau două camere în una din ele stăteau părinţii Deliei, iar cealaltă au primit-o Mihai şi Dana.  
 
— Să nu îndrăzneşti, Dana, să stai în aceste zile la vreun hotel, m-ai supăra foarte tare, îi zise Delia.  
 
— Dacă tu, Delia ai hotărât aşa, suntem de acord, voi fi mai mult în preajma micuţei şi bineînţeles cu tine , dar sunt și părinţii lângă tine şi o să-ţi fie greu cu atâţi musafiri.  
 
— Ştii prea bine, Dana, că voi sunteţi pentru mine mai mult decât musafiri.  
 
Referinţă Bibliografică:
Să nu uiți trandafirii continuare / Viorica Gusbeth : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1815, Anul V, 20 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Viorica Gusbeth : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorica Gusbeth
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!