CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Să nu uiți trandafirii continuare
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mă pot trezi în stradă cu toate că am achitat la timp ratele, timp doi ani, am făcut marea greşeală să împrumut în franci elveţieni. 
  
Cristi gândi că nu are scăpare. Dacă nu împrumută de la această agenţie, care de altfel funcţionează ilegal, nu poate achita casa. Şi ce ar urma? Să preia Banca casa lor dragă. Îşi iubea soţia, casa, căsnicia! A fost fericit în această locuinţă, şi apoi, a plătit o sumă serioasă în aceşti ani, cum să lase totul să se năruie? Delia nu ştia de ratele neachitate, nu a vrut să o împovăreze cu toate astea, Doamne fereşte, poate pierde sarcina! Aşa că hotărî să se descurce cum poate. Un coleg i-a recomandat această persoană care dădea împrumut, suma de care avea nevoie. 
  
— Totuşi, e mult prea mare dobânda, domnule Stănilă! 
  
Acesta luă un aer plictisit, spunându-i: 
  
— Domnule, dumneavoastră aveţi nevoie de mine, nu eu de dumneavoastră! Faceţi cum doriţi, dar să nu mă m-ai deranjaţi! 
  
Cristi rămase pe gânduri, nu se putea hotărî, nu ştia dacă va reuşi să achite suma cerută, împrumut. 
  
— Să discutăm atunci, timpul în care să vă achit! 
  
— Trei ani domnule! Nicio zi în plus. Noi reinvestim banii, aşa că în această perioadă nu dispunem de suma ce o împrumutăm, stăm pe loc cu afacerile. 
  
— Da, dar eu vă înapoiez o sumă foarte mare în plus! 
  
— Acestea sunt afacerile, domnule doctor. 
  
— Bine, accept comisionul dumneavoastră, nu am încotro! Când intru în posesia banilor, facem un contract la notariat? 
  
— Noi avem notarul firmei, autorizat pentru astfel de tranzacţii. 
  
— Mâine la aceeași oră pot să intru în posesia sumei cerute? 
  
— Desigur! Notarul va fi alături de mine! 
  
O noapte zbuciumată îl făcu pe Cristi să devină de nerecunoscut. Plin de nervi, nu suportă, nu avu răbdare să bea cafeaua dimineaţa. Delia simţea de un timp schimbarea soţului, dar nu reuşea să-i găsească explicaţie. Ştia că o iubeşte, nu s-a îndoit de sentimentele lui Cristi. La serviciu, care se desfăşura în clădirea de lângă spitalul unde lucra soțul ei, nu putea afla nimic. Cristi era un medic excelent, cu multă dăruire meseriei, cu ceilalţi colegi avea relaţii bune, atunci ce se întâmplă? 
  
Cu ceva săptămâni în urmă colega de birou veni cu o ştire culeasă de prin spital, ştire destul de urâtă. 
  
— Doamnelor, povesteşte Alina, secretara: doctorul Ruja de la Pediatrie, cică a pierdut casa în care locuia, la poker. Sunt doi medici care sunt în fiecare seară, la hotelul Astra, la jocul de cărţi. Soţia lui l-a părăsit, a luat copilul şi a plecat din oraş. 
  
— Dar, cum dragă, Poliţia permite joc de cărţi pe bani? Întrebă Dina, contabila. 
  
— Şi mă rog de ce trebuie să fie poliţia informată? 
  
— Dar se joacă într-un local public, nu? 
  
Delia, asistase şi ea la discuţie, gândindu-se că, în nici un caz soţul ei nu are un astfel de viciu. 
  
Se apropia ziua cea mare. Delia se simţea bine cu această sarcină. Bucuria, speranţa, erau prezente, o însoţeau. Nu o interesa în mod special nici măcar Cristi. Micuţa, nerăbdătoare împingea cu picioruşele, doar ea era acum personajul principal. 
  
— Delia, să nu-mi faci din nou surpriză cu naşterea. Am fost blamat, criticat, spune cum vrei, pentru nenorocirea prin care am trecut amândoi, pierzându-ne copilul. Astăzi doresc să te consult la cabinet, vino la mine, după ce termini lucrul, te aştept. O sărută pe obraz, mângâindu-i abdomenul. 
  
— Vin, iubitule, voi avea ocazia să stău de vorbă cu tine, Remarc că nu prea ai timp pentru casă, iar ai venit târziu. Te-am aşteptat, dar nu mi-a fost bine şi m-am culcat. 
  
— Draga mea, ţi-am vorbit despre lucrarea pe care o pregătesc pentru Congresul Medicilor Ginecologi! 
  
— Bine, bine, sper să te ierte micuţa noastră, o să-i povestesc ce tătic ocupat eşti. 
  
— O, draga mea, nici nu ştii cu câtă nerăbdare o aştept, s-o ţin în braţe, să-i văd ochii şi să încercăm să ghicim, ai cui sunt, ai mei, ai tăi? Aşadar, ne vedem după ora două, apoi venim împreună acasă, iubito! O sărută din nou, apoi grăbit, ieşi. 
  
E minunat, iubito, îi spuse Cristi după ce o consultă la ecograf. Micuţa noastră se pregăteşte, două zile îţi mai dau până naşti. 
  
Sau întors liniştiţi, mulţumiţi, acasă. 
  
Delia verifică frigiderul gândindu-se că ar avea timp să pregătească pentru prânz, supa şi măcar salata. 
  
— După ce naşti, nu doresc să te văd la cratiţă, ne vom strădui să plătim o menajeră, tu să fii doar mamă. 
  
Asta îi repeta des Cristi, soţiei sale. 
  
— Nu merge încă, avem nenorocitele de rate pentru vilă, mă descurc eu dragule, sunt o femeie puternică. Dar ea simţea că le era tot mai greu cu toate că aveau venit lunar peste medie, câştigau bine, dar tot nu se descurcau, decât în limite acceptabile. Noroc cu pachetele consistente primite de Delia de la părinţi. 
  
Referinţă Bibliografică:
Să nu uiți trandafirii continuare / Viorica Gusbeth : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1800, Anul V, 05 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Viorica Gusbeth : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorica Gusbeth
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!