CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Să nu uiți trandafirii continuare
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scoase din cuptor friptura aromată, masa fiind pregătită, aştepta cu nerăbdare sosirea lui Cristi. Era prima masă luată în locuinţa nouă, strălucind de curăţenie, pătrunsă de mirosul proaspăt de munte. Pentru că, soţul nu sosise încă, Delia intră pe terasă să verifice dacă florile pa care le adusese de la garsonieră, erau toate, dacă nu trebuiau curăţate de frunzele uscate. Aşeză, în aşa fel ghivecele cu flori potrivind soiul, culorile, mărimea. Avea o mulţime de flori şi gândea satisfăcută că a făcut foarte bine, aducându-le încă de la plecarea ei după căsătorie, din vechea locuință. Îi atrase privirea un trandafir japonez a căror frunze şi flori parcă, erau şi mai frumoase decât acolo, în înghesuitul balcon de la bloc. 
  
— Frumosule! Îi spuse ea, să-ţi păstrezi floarea aceasta minunată, cât mai mult, tu, îmi aminteşti de locuinţa mea de acasă. Mângâie delicat floarea de un roşu închis, rupse o mică frunză uscată, apoi trecu la cealaltă floare, o orhidee nespus de frumoasă. 
  
Dar,iată, Cristi intră în casă. 
  
— Bună, scumpa mea! Ce miros mă întâmpină! 
  
Mănânc tot ce ai gătit, inclusiv, pe tine, zise, sărutându-i ceafa delicată. 
  
— Ai venit cu o foarte mică întârziere, dar te iert, domnule doctor. 
  
— A fost un prânz excelent, Delia! Friptura excelentă, salata şi garnitură nu au cuvinte de comparaţie, într-un cuvânt, doamna Moga primiţi de la modestul dumneavoastră soţ nota zece cu plus. O sărută fericit! 
  
Încet, cu răbdare şi muncă şi-au terminat treburile, s-au instalat, bucurându-se de fiecare zi petrecută în nouă locuinţă. Timpul trecea, sarcina Deliei înainta şi ea, se apropia de şapte luni. 
  
— Încă puţin Delia şi micuţa noastră Cristina ne va onora casa, îi şoptea Cristi în momentele lor de tandreţe. 
  
Era cald , începutul de vară își făcuse prezența. 
  
După ce Cristi plecă la serviciu, ea se trezi, se duse la bucătărie. Ar fi dorit o cafea, dar sarcina o opri. Bău un pahar cu lapte, apoi, ieşi pe terasă. Avea acolo un şezlong ce i-l dăruise Cristi să poată sta comod, având în vedere, burtica ce-şi tot mărea volumul. Se îndreptă spre şezlong când piciorul ei încălţat doar cu papucul de casă simţi o frunză ce se zdrobea. Să curăţ puţin frunzele astea, îşi spuse! Se uită la picior şi rămase cu privirea acolo nemişcată, terasa era acoperită cu petale de trandafir de culoare roşie şi albă. I se făcu frig, apoi tremurând se duse la şezlong, se aşeză şi mintea ei nu înţelegea ce se întâmplă. Apoi îşi aminti, acum îşi amintea, florile de trandafir găsite într-o dimineaţă acolo, la locuinţa ei înainte de căsătorie, florile acelea ce-i dădură la un moment dat, fiori. Asta e prea mult, asta este deja altceva! Asta este, altceva! Cineva mă urmăreşte, cineva, dar de ce trandafiri şi nu alt mod de a mă atenţiona? Speriată intră în casă. Nu mai avea chef de nimic. Se întinse pe canapea şi plânse. Plângea fără să se controleze, nu avea cine s-o oprească. 
  
Copilul începu să-şi anunţe prezenţa, de parcă i-ar fi spus: şi eu sunt aici, mamă, nu plânge doar pentru atât! Apoi o săgetă o puternică durere. Dar ce este asta? Mai am două luni până la termen? Răsuflă uşurată când durerea se potoli. Dar liniştea nu dură mult. Începu travaliul. Reuşi să anunţe salvarea. După ore de chin, născu o fetiţă, care trăi doar două ore. 
  
Se întoarse acasă după patru zile. Cristi părea şi mai bolnav decât ea. Când Delia anunţă salvarea nici nu avu putere să-l anunţe şi pe Cristi. Lucrurile s-au desfăşurat în mare grabă, el a fost informat că soţia sa este în sala de naştere abia la ora prânzului. 
  
Cristi se aşeză pe marginea patului. Delia nu se simţea încă prea bine, iar el şi-a luat câteva zile libere să stea lângă ea. Tristeţea încerca să şi-o ascundă, era de ajunsă suferinţa ei. Fetiţa lor dragă, micuţa Cristina pe care o aşteptau cu atât de multă speranţă, nu mai era. Au îngropat-o în cimitirul de sub cetate. 
  
Delia se ridică din pat, privi spre Cristi şi ca trezită din somn îl întrebă: 
  
— Cine a pus petalele de trandafir pe verandă? M-am speriat şi asta a declanşat această naştere prematură şi care ne-a adus suferinţa aceasta imensă. 
  
Cristi se uită atent la Delia, gândindu-se că a făcut febră. Se ridică speriat şi-i puse mâna pe frunte. 
  
— Ce este Delia, despre ce trandafiri vorbeşti? 
  
— Nu, nici nu mi-am dat seama că nu ţi-am povestit despre petalele de trandafiri găsite în dimineaţa aceea după ce tu ai plecat la spital. Iată ce a declanşat naşterea! Nenorocitele de petale de trandafiri! Cristi nu am febră, nu te speria, o să-mi revin şi poate ne este dat să avem totuşi copilul pe care ni-l dorim. Dar stai lângă mine să-ţi povestesc ceva ieşit din normalitate. 
  
— Înainte de a ne cunoaşte, cu ceva timp în urmă într-o dimineaţă, ieşind pe terasa locuinţei mele am găsit presărat un covor de petale de trandafiri. 
  
A fost pentru mine o mare bucurie atunci, gândindu-mă că am un admirator care a găsit această modalitate de a-mi spune că mă iubeşte. Părea logic să gândesc aşa, tu ce crezi? 
  
Referinţă Bibliografică:
Să nu uiți trandafirii continuare / Viorica Gusbeth : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1797, Anul V, 02 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Viorica Gusbeth : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorica Gusbeth
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!