CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Adolescenta
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ADOLESCENTA 
  
Va împlini peste câteva zile, şaptesprezece ani.Mihaela îşi făcea planuri cum să organizeze o petrecere acasă, ce zi minunat va fi ! Un ceai dansant, de asta au nevoie colegii, prietenii iar sărbătorirea zilei e o ocazie minunată.Era elevă la un liceu din localitate, liceu cu tradiţie, spunea tatăl ei. Şi bunicul fusese elevul acestui liceu. Înaltă, subţire cu părul şaten prins de cordeluţa albă de liceană, veselă şi plină de viaţă, se bucura de frumoşii ani ai adolescenţei, risipind în jurul ei zâmbetul cald, vocea cristalină. . Era o elevă bună, ştiind să pregătească în mod special materiile ei cele mai dragi. limba română, literatura ! Neliniştea este o caracteristică a adolescenţei, iar ea, Mihaela avea parte de multă nelinişte, de întrebări la care nu afla răspunsuri , de frământări uneori fără noimă, ar fi zis mama ei. Citea mult. O altfel de stare avea după o carte bună, citită. Cei drept programul încărcat al şcolii nu-i lăsa prea mult timp pentru citit, dar atât cât rămânea din timp, era dedicat cititului. Era o visătoare. O revoltau nedreptăţile de care aveau parte, ea, cunoscuţii ei, prietenii, părinţii. Asculta explicaţiile unora, altora, dar, ce să faci, adolescenţa este o stare, poate nu ar fi rău, să rămânem, cu aceea stare dată în adolescenţă. Am fi mai hotărâţi să facem schimbări la care adolescentul gândeşte doar. 
  
O ajută pe mama la nişte cumpărături, îi şterse nasul fratelui de şase ani, care fusese revoltat de gest. 
  
- Sunt mare, ce faci, Mihaela? Ştiu să-mi şterg singur nasul.! Mama, mama, Mihaela m-a strâns de nas şi vorbeşte urât cu mine.! 
  
Mama, ocupată cu diverse, ştia că puştiul minte, dar ca să-i facă pe plac 
  
şmecherului, o admonestă pe Mihaela. 
  
- Vezi mamă ce faci? Tu şti că Radu minte, dar desigur el este mic şi musai să-i dai dreptate! 
  
Vezi mamă, aşa se strică oamenii, când sunt răsfăţaţi de mici. 
  
- Ei, Mihaela crezi că pe tine nu te-am răsfăţat? Câte mustrări am primit de la tatăl tău!. 
  
Discuţii de acest fel aveau loc deseori, dar tot îşi iubea micul frate şi de câte ori se ivea prilejul îl proteja, îl mângâia, lucru care nu-i convenea dumnealui. 
  
Mamă, azi am mult de învăţat, nu te mai pot ajuta. 
  
Nu-i nimic scumpo, mă descurc.! Vezi-ţi de învăţat!. 
  
Era luna aprilie, sfârşit de aprilie, un aprilie atât de plăcut.! Verdele crud acaparase tot, parcuri, străzi străjuite de copaci, florile gingaşe de primăvară risipeau un parfum delicat. Era primăvară! Anotimpul aduce schimbări în viaţa noastră, adolescenţa fiind cea care simte profund schimbarea. Şi de cele mai multe ori este însoţită, de cuvântul, iubire. 
  
Mihaela începu să înveţe, dar, uneori gândul îi fugea acolo, la el. Coleg de an, din clasă paralelă Nicu, era un băiat, super de frumos, ziceau fetele. 
  
Dar, Nicu se îndrăgosti de Mihaela o fată modestă, ştearsă, astfel o caracterizau invidioasele 
  
. Citi mesajul lui; mâine ne vedem în pauza mare, acolo la locul nostru, te aştept, îţi voi spune ceva foarte important.! 
  
Mihaela zâmbi fericită.! Cât de mult o ajutau cuvintele lui.! Acum porni hotărâtă la învăţat.. Dimineaţa plecă liniştită la şcoală, şi fericită la gândul întâlnirii cu Nicu.. Era mulţumită. 
  
Se pregătise bine pentru materiile din ziua aceea. Trase în piept aerul dimineţii încărcat de mirosul florilor.Pe drumul ei spre şcoală, traseu de jumătate de kilometru, o întâlni pe Coca colega ei de clasă. - Bună, Coca, îi zise ea. Ce zi frumoasă, ! Mi-are place să fie veşnic primăvara! 
  
- Ei nici chiar aşa, îi zise Coca, când să se mai coacă pe câmp cerealele, legumele? 
  
Aşa că lasă visările. Mihaela! Nu cumva eşti îndrăgostită? 
  
Fetele au râs, şi-au mai povestit una, alta. 
  
Mihaela, nu m-am pregătit prea bine la istorie, dacă dăm lucrare, nu mă uiţi.! 
  
Mihaela zâmbi, o, da, desigur, numai să ştiu şi eu, 
  
Deodată, Mihaela ridică capul respirând aerul 
  
Coca, nu simţi?, nu ţi se pare că miroase a fum? 
  
Coca se uita mai atent la casa pe lângă care treceau. 
  
- Uite Mihaela, ţipă ea, flăcări la fereastra din faţă.! 
  
Când privi şi ea, văzu un copil agitând mâinile, înnebunit de frică. Mihaela se sperie îngrozitor. Coca, ţipă ea, ţine-mi servieta! 
  
- Stai, stai, ţipă Coca, unde mergi? Dau eu telefon la pompieri! 
  
Fugind spre casa în flăcări, Mihaela îi strigă: Sună ! Acum fug să salvez copilul, nu mai este timp. Izbi uşa de la intrare care se deschise imediat. Trecu prin hol, unde fumul gros o ameţi. Se clătină, dar reuşi să strige: unde eşti băiatule? 
  
Pătrunse în camera de unde se auzea ţipătul înecat. Înşfăcă băiatul, să fi avut şapte ani, îl scoase afară. Băiatul ţipă, surioara mea, e la bucătărie, 
  
Mihaela, fără să se gândească se întoarse după celălalt copil. Fumul gros, trosnetul lemnăriei care ardea cu flăcări mari, nu au oprit-o. Pe bâjbâite găsi bucătăria. Fetiţa era pe jos, leşinată. O luă în braţe, dar chiar atunci se desprinse o bucată de tavan şi o prinse dedesubt, cu micuţa în braţe. Când au sosit pompierii, au găsit două cadavre carbonizate Nu şi-a mai sărbătorit cei şaptesprezece ani. Colegii de clasă nu înţelegeau, de ce a fost nevoie să moară o tânără de nici şaptesprezece ani, pentru a salva viaţa altora? Uneori, pare lipsit de logică. Dar iată ce scrie Filozoful Delia Steinberg Guzman, autoarea cărţii” Eroul Cotidian, citez “Ce este eroul? Este un om cu o stare de conştiinţă care întrece limitele neputinţei şi ignoranţei, care se proiectează acolo unde un om simplu se opreşte, spunând; nu se poate. 
  
... Eroismul constă în a privi cu atenţie fiecare zi, fiecare acţiune, ca pe o probă în care vor intra în joc toate forţele noastre, de la cele fizice până la cele mai subtile, ale inteligenţei şi ale sufletului. 
  
Referinţă Bibliografică:
Adolescenta / Viorica Gusbeth : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1769, Anul V, 04 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Viorica Gusbeth : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorica Gusbeth
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!