CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Viorel Vintilă         Ediţia nr. 1970 din 23 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Happy birthday, Golden Gate Bridge!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe 27 Mai, 2016, Golden Gate Bridge își aniversează frumoasă vârstă de 79 de ani, însă eu, un mare fan GGB, mă grăbesc să fiu printre primii care îi spune: "La mulți ani, GGB!"  
 
Golden Gate Bridge este perla orașului San Francisco, este simbolul orașului San Francisco, este podul cel mai fotografiat și poate cel mai vizitat pod din lume. A fost declarat una dintre minunile moderne din lume (Modern Wonders of the World) de către American Society of Civil Enginners. Golden Gate Bridge este la fel de frumos pe timp de zi, pe timp de noapte sau pe timp de ceață. Golden Gate Bridge m-a fascinat si m-a atras de cum am pasit pentru prima data in San Francisco, acum mai bine de 20 de ani. Am fost de-a dreptul impresionat cand am luat la talpa pentru prima data aceasta bijuterie arhitecturala, acum mai bine de 15 ani - doar asa te poti bucura din plin de aceasta minune inginereasca...Exista două alei pietonale care leagă partea nordică a orașului San Francisco, cu Marin County. Aceste alei (walkways) sunt destinate pietonilor, dar și bicicliștilor și celor cu rollerblades și sunt deschise între orele 5 am și 9 pm. Aleea din Est este deschisă pentru bicicliști și pe timp de noapte, fiind însă, închisă pentru pietoni.  
 
GGB - nașul neoficial  
 
Imi aduc aminte cu nostalgie si bucurie de ziua când am pășit pentru prima data pe Golden Gate Bridge, acum mai bine de 15 ani... O senzație instantanee de fericire și de bine mi-a străfulgerat ființa la atingerea acestei minuni arhitecturale. Era o senzație greu de explicat în cuvinte, trebuie să fii acolo, sa experimentezi live aceasta stare, era o stare euforica care îmi gâdila endorfinele și mă purta într-o stare feerică de vis - pe scurt, eram happy. Golden Gate Bridge este destinatia ideala pentru cupluri de îndrăgostiți - fie ele de același sex sau de sex diferit, că deh, suntem în San Francisco, cel mai liberal oraș din State - dar și pentru familii cu copii sau cupluri ajunse la „golden age”. Mi-a ramas intiparit in memorie un eveniment deosebit la care am fost martor si pe care vreau sa-l impartasesc si cu voi, cititorii: un eveniment emoționant, o cerere în căsătorie chiar la mijlocul podului… EL, îngenunchiase și îi oferise un inel persoanei iubite… EA, tremura și lăcrima de emoție… lumea s-a oprit pentru câteva minute, atât cât a durat ritualul inedit, și după ce iubita sa a răspuns „DA”, spectatorii acestui show inedit și ad-hoc au izbucnit în aplauze. Chiar si vantul care de regula se face simtit foarte des in aceasta zona, parca se mai domolise putin... EL a luat-o în brațe și a sărutat-o cu pasiune, după care au plecat îmbrățișați către intrarea în San Francisco… Golden Gate Bridge devenise „nașul” neoficial al acestui cuplu fericit!  
 
Răsfăț pe Golden Gate Bridge  
 
După acest eveniment total neașteptat, dar liric și plin de emoție, m-am oprit la mijlocul podului să admir cu ajutorul echipamentul din dotare (un binoclu performant), nu mai puțin celebra fostă închisoare Alcatraz (unde Al Capone a fost unul dintre faimoșii „rezidenți”) aflată la câțiva kilometri depărtare. După aceasta „cură” de Alcatraz, via binoclu, mi-am mutat retina în dreapta mea unde am putut admira silueta și arhitectura orașului San Francisco… în acest timp pe sub pod trecea un megaship de croazieră și, of course, că panorama să fie completă , deasupra noastră chiar trecea un hidroavion (o modalitate excelentă pentru turiști de a experimenta un”bird view” și a survola insula Alcatraz, Fisherman’s Warf, Angel Island, Bay Bridge sau Downtown San Francisco).Golden Gate Bridge îmi răsfățase toate simțurile cu aceste superbe imagini… am închis pentru un moment ochii și am respirat cu nesaț aerul deosebit al oceanului care se lasă gâdilat de o briza gentilă și plăcută, made în San Francisco Bay. După acest intermezzo de răsfăț personal de la mijlocul podului, am luat-o din nou la opincă și m-am îndreptat către capătul podului, spre intrarea în San Marino County, unde am făcut stânga împrejur si m-am intors înapoi, către locul unde parcasem mașina.  
 
De ce numele de Golden Gate Bridge?  
 
Mulți cred că numele de Golden Gate Bridge vine de la culoarea international orange care dă impresia de golden, dar în fapt, adevărul este altul… Golden Gate se refera la strâmtoarea Golden Gate Strait care face legătura dintre Oceanul Pacific și Golful San Francisco. Strâmtoarea are aproximativ 3 mile (4.8 km) și a fost numită așa, de către Army Captain John C.Fremont în anul 1846.  
 
Golden Gate Bridge cucerește Hollywood-ul  
 
Hollywood-ul, la rândul lui, nu a putut nici el să stea departe de acest magnetism pe care îl emană aceast giuvaer arhitectural, fiind și el atras și fascinat de miticul Golden Bridge, care a fost scenă a 26 de filme printre care aș aminti: The Maltese Falcon (1941), Escape în the fog (1945), Vertigo (1958), Superman (1971), The Domino Principle(1977), The Rock (1996), Interview with a vampire (1994), Star Trek (2009), Final Analysis (1992) și cel mai recent film „Going the distance” (2010 – un film cu Drew Barrymore)  
 
Câteva date tehnice  
 
Construcția acestei „Modern Wonders of the World” a început pe 5 ianuarie 1933 și a durat până în anul 1937, când pe 27 mai, a avut loc deschiderea oficială. Inginerul șef Joseph B. Strauss a compus și un poem, „The Mighty Task is Done” în cinstea acestui eveniment. Inginerul Joseph Strauss a fost recompensat cu un milion de dolari pentru proiectul sau, din pacate nu a reusit sa se bucure prea mult de ei, deoarece la un an de la inaugurare a decedat.  
 
În anult 1937, Golden Gate Bridge a fost cel mai lung pod suspendat, având o lungime de 1280 de metri, distincție care a menținut-o până în anul 1964… de atunci a mai fost depășit de alte 8 poduri, dar în SUA rămâne pe locul doi, după Verrezano-Narrows Bridge din New York City. Lungimea totală este de 2737 de metri, iar turnul de suspensie are o înălțime de 211 metri deasupra apei, distanța dintre podul propriu zis și apă fiind de 75 de metri.  
 
De ce culoarea portocalie a podului?  
 
În fapt este orange vermilion și a fost selectată pentru că îmbunătățește vizibilitatea pentru vasele care trec pe sub pod și pentru că se potrivește foarte bine peisajului din jur și da un contrast deosebit între cer și apă. În anul 1965 culoarea originală a fost înlocuită datorită coroziunii.  
 
Taxa de colecție  
 
Pe data de 19 octombrie 1968, Golden Gate Bridge a fost primul pod major din lume care a instituit „toll colection” ( taxa de trecere) și de atunci și alte poduri au urmat acest exemplu care a fost unul de succes. În prezent taxa de trecere a podului (numai pentru mașini) este de $5 pentru cei cu abonament și de $6 pentru cei care plătesc cash. Ca un fapt divers, se estimează că de la deschiderea oficială din anul 1937 și până în aprilie 2011 au trecut aproape două miliarde de mașini.  
 
" Poate vor să se elibereze de o durere sau poate vor să zboare cu adevarat”  
 
Golden Gate este, din păcate, destinația cea mai căutată din lume pentru cei care aleg să încheie conturile cu viața. Rata de fatalitate este de 98%, dată fiind distanță de 75 de metri dintre pod și apă și viteză de impact de aproximativ 120 km/oră. Cei puțini care reușesc să supraviețuiască impactului mor din cauza hipotermiei sau pur și simplu se îneacă. Se estimează că au avut loc peste 1200 de sinucideri de la inaugurarea podului, o medie de 30 de sinucideri pe an. Până în anul 2006 s-au contabilizat doar 26 de supraviețuiri. Pentru a preveni sinuciderile s-au instalat „suicide hotline telephones” și patrule de polițiști pe biciclete care să fie în alertă și să încerce să prevină eventualele tentative de sinucidere. În anul 2006 s-a filmat controversatul film „The Bridge”, care a fost filmat de-a lungul unui an întreg, 2004, cu ajutorul a două camere montate în două locații diferite, camera care înregistrau non-stop de-a lungul zilei și care au înregistrat 23 de sinucideri și au reușit să prevină alte câteva tentative. În film au fost intervievați prietenii, familiile și martorii celor care s-au sinucis și au fost oferite în detalii mărturii despre motivele care au stat la bază acestor sinucideri: depresii, droguri, boli mentale, decepții în dragoste sau motive financiere. O mărturisire a unuia dintre prietenii celor care s-au sinucis: „Nu știu de ce se omoară unii. Toți trecem prin momente de disperare. Pentru mulți dintre noi însă răsare soarele… Chiar nu știu de ce se sinucid. Poate vor să se elibereze de o durere sau poate vor să zboare cu adevarat”  
 
79 de ani de Golden Gate Bridge  
 
Pe 27 Mai 2016, se implinesc 79 de ani de la inaugurarea acestei icoane arhitecturale, perla și mândria celor din San Francisco. Este o vorbă care spune: „Vedi Napoli , e puoi muori”… eu aș parafraza cu: “See Golden Gate Bridge, and live happily ever after!”  
 
Happy birthday, Golden Gate Bridge!  
 
Referinţă Bibliografică:
Happy birthday, Golden Gate Bridge! / Viorel Vintilă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1970, Anul VI, 23 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorel Vintilă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Vintilă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!