CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 2681 din 04 mai 2018        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - STATUL CATOLIC CU POPOR ORTODOX E ROMÂNIA?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Klaus Werner Iohannis, preşedintele României reprezintă statul acquis-ului catolic, capitalismului UE/NATO, Imperiului Sf. Petru şi este capul Bisericii Ortodoxe în simfonie cu Statul. În acesta dublă calitate e inimaginabil ca un ortodox pune la îndoială voinţa Împăratului Bizanţului, Tarului Rus, ale lui Stalin, Putin, sau la români ale lui Vlad Ţepeş, Fanarioţilor, Anei Pauker, Dej, Ceauşescu, Iliescu... Preşedintelui, ales de toţi românii.  
 
Liviu Dragnea, preşedintele PSD (fost PMR, PCR, FSN), reprezintă devălmăşia ortodoxă moldo-valaha, Imperiul Sf. Andrei, teocraţia neo-feudală, paternalismul Fanarului, de aceea se îndoieşte de legitimitatea UE/NATO, cu toate angajamentele în acest sens.  
 
Ortodoxo-comunistii au lichidat Biserica unită cu Roma, intelectualitatea filo-occidentală şi după 1989, se aşteptau ca Biserica şi activul lor de Partid să fie lichidate, la fel. Mare a fost mirarea tovarăşilor când au văzut nu-s nici măcar condamnaţi pentru genocidul lor religios, cultural, că rămân cu Bisericile luate ilegal, că omul Moscovei şi al Partidului, Iliescu rămâne la putere. În acest context e firesc ca Dragnea vrea „să trăiască în capitalism cu devălmăşie socialistă“, să devină şeful Statului, Partidului, Guvernului, Justiţiei şi Bisericii. „Vrednic este!” I-a cântat deja şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Statele Paralele reprezentate de Iohannis şi Dragnea sunt ilegitime, fiecare din perspectiva celuilalt, şi într-un conflict surd, permanent. Cu Armata Roșie în RPR şi cu Partidul lui Ceauşescu în RSR, supuşii urmau fără să crâncnească voinţa Secretarului General al PCR-ului trimis de Cel de Sus. Acum cu Armata NATO şi cu UE ortodocşii au libertatea de mişcare, a cuvântului şi se pot prevala de drepturile occidentalilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar nostaligia după paternalismul oriental nu dispare peste noapte.  
 
Din anul 2007, după aderarea la Europa, preşedintele ţării, partide politice, parlamentul, guvernul, justiţia s-au obligat să implementeaze acquis-ul catolic, adică drepturile și obligațiile care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene, în contradicţie cu tradiţia strămoşească, cutuma teocraţiei, după cum vedem în zilele noastre. După Brexit, un Romxit şi integrarea în Imperiile teocrate euro-asiatice rus sau turc nu este exclusă, dar e puţin probabilă, având în vedere că cinci milioane trăiesc, au votat pentru occident, şi lipsa de credibilitate a „miticilor“ ortodocşi moldo-valahi în Ardeal, Banat, Bihor şi Maramureş.  
 
* * *  
 
Puţină istorie. Germanii lichidează Imperiul Roman de Apus, iar islamo-arabi pe cel de Răsărit. În sec. VIII. Grecii se salvează în Asia Mică, Constantinopol şi fac din Imperiul Roman un „regat grecesc“, anti-latin, Bizantin. Romani persecutaţi se asimilează sau fug în munţi, pe insule sau la nord de Dunăre, dar şi aici le se impune cu forţa ierarhia ortodoxă bizantina, altfel le „tăia popă (greco-slav) limba latină". Astfel supravieţuiesc ei şi sub sultanul turc şi patriarhul său grec până la Mihai Viteazul, care sub egida Ligii Creştine (NATO) condusă de Papa şi a Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană (UE), uneşte Tara Românească, Moldova cu Transilvania. Unirea nu rezistă din cauza incompatibilităţii dintre greco-ortodoxie şi catolicism de la aceea vreme.  
 
Un secol mai târziu, ardeleni se unesc cu Roma şi Biserica Unită, Școala Ardeleana pun bazele emancipării naţiunii, statului occidental, democratic, capitalist, care se înfăptuieşte la Marea Unire, 1918. Războiul dintre Statele Paralele Ilegitime - catolic vs ortodox - din perioada interbelică se încheie cu victoria ortodoxo-comunistilor, care desfiinţează Biserica unită, reorientează 2.000 de biserici cu baioneta de la Roma spre Bucureşti/Moscova şi face din Şcoala Ardeleana greco-catolică, una fără Dumnezeu. Şi azi moldo-valahaii vor să fie model de urmat pentru toţi romanii şi prezintă Scoala Ardeleana ca iluministă, nu catolică.  
 
1989, URSS, urmaşa Bizanţului dispare şi România (fără Basarabia) revine la civilizaţia euro-atlantică, UE/NATO, dar românii nu pot renunţa la o mie de ani de evlavie orientală, ceea ce creeaza dificultăţi în relaţiile cu occidentalii. Asta vedem de la Mihai Viteazul, la Unirea cu Roma, la încercarea de catolicizare sub Cuza, la Marea Unire, în perioada interbelică (cu rege catolic şi 25% din populaţie filo-occidentala), la vizita Fericitului papa Ioan Paul ÎI la Bucureşti, la Centenarul, la care nu mai vine papa Francisc.  
 
Speranţa, şansa refacerii unităţii creştine a anului revoluţionar 1989 nu s-a fructificat, aşa că deja nemulţumirea generală în est şi vest generează un război rece religios. Care Stat Paralel Ilegitim se va impune la Dunărea de jos, la Porţile Orientului, statul de drept occidental sau paternalismul fanariot, libertate contractuală sau neo-iobagia neo-fanariotă, democraţia occidentală catolică sau teocraţia orientală, euro-asiatica, individualismul sau devălmăşia ortodoxă moldo-valaha, socialismul sau capitalismul, ortodoxia sau catolicismul?  
 
Vor reuşi romanii în State Paralele Ilegitime despărţite de Carpaţi să găsească o cale comună de emancipare socială şi naţională în civilizaţia euro-atlantica, pentru care optează deja mai mult decât cinci milioane bajenite în UE/Europa? Sau vor recădea, ca de atâtea ori în istoria lor, în servitutea teocratică euro-asiatică turco-greco-pravoslavnica? În lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constantinopolitane?  
 
(va continua)  
 
------------------------  
Dr. Viorel ROMAN  
Bremen, Germania  
1 MAI 2018  
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - STATUL CATOLIC CU POPOR ORTODOX E ROMÂNIA? / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2681, Anul VIII, 04 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!