CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 2279 din 28 martie 2017        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - GRECO-ORTODOCŞII LA PERIFERIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ăsta e cuvântul de ordine al creştinilor occidentali, în speranţa fireşte a refacerii unităţii creştine, încă de la renunţarea la Cortina die Fier, la Lagărul ortodoxo-comunist şi egalitarismul inspirat de Profetul biblic Amos şi Karl Max.  
 
Din 1990, într-un document declasificat al serviciilor secrete din SUA, se face o departajare intre (1) greco-ortodocşii sârbi, romani şi bulgari, (2) catolicii de Vişegrad, polonezi, slovaci, maghiari şi (3) catolicii, protestanţii din vest, mai ales germani. În acelaşi an, la un Congres mondial în Anglia, la care am participat, se luă act de eşecul dogmei comuniste antinaţionale şi anticreştine şi de viitorul inevitabil al curentelor naţionalist şi/sau religios.  
 
La nivel spiritual, Fericitul papa Ioan Paul II pleda neobosit pentru un creştinism, care respiră cu doi plămâni, ortodox şi occidental, pentru unitate în diversitate, iar Papa Francisc merge mai departe, nu pune nici o condiţie. Extinderea UE/NATO, la orizont fiind mereu refacerea unităţii de credinţă de la Vancouver la Vladivostok, trecea cu vederea atât observaţiile serviciilor secrete din SUA, cât şi prognoza savanţilor din întreaga lume întruniţi în Anglia.  
 
Tranziţia de la egalitarismul dictatorial oriental la libertatea capitalistă occidentală, de la Lagărul ortodoxo-comunist la UE/NATO a fost extrem de dură în est şi a adâncit falia neîncrederii dintre fraţi. Ipocrizia politic corectă poate menaja senibilităţi, dar în acelaşi timp intimidează, creează confuzii şi în final îşi fură singur căciula.  
 
După criza financiară din 2008 treptat iluziile dispar. Astăzi se acceptă, ceea ce se ştia încă din 1990. Cele trei regiuni au tradiţii naţionale şi religioase diferite, aşa că integrarea europeană va fi cu cel puţin trei viteze, pentru: (1) greco-ortodocşi, (2) Grupul de la Vişegrad, (3) Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană.  
 
Pentru nemarxişti, adepţii paradigmelor secularizate ale acumulării capitalului la Centru şi la Perifierie, românii de la Dunărea de Jos au o poziţie aproape neschimbată în Imperiului Roman, Bizantin, Otoman, Austriac, Rus, UE. Pe de altă parte dialogul, început la Bucureşti de Fericitul Ioan Paul II, va continua la apropiata vizită a papei Francisc. Unirea a schimbat radical destinul periferiei, maghiarilor, polonezilor, lituanienilor, uncrainenilor şi nu în ultimul rând a ardelenilor, care au pus bazele emancipării naţionale şi sociale a românilor, Marii Uniri de la 1918.  
--------------------------------  
Dr. Viorel ROMAN  
Berlin, la 12 martie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - GRECO-ORTODOCŞII LA PERIFERIE / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2279, Anul VII, 28 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!