CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 2180 din 19 decembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - ROMÂNIA 2017 ŞI ANTIINTELECTUALISMUL PROTESTANT ŞI ORTODOX
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Victoria în alegerile parlamentare a partidei ortodoxe moldo-valahe - PMR, PCR, FSN, FDSR, PDSR, PSD, USL - este expresia nemulţumirii şi revoltei a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care trebuia să se întrunească după un mileniu la Constantinopol, dar a avut loc fără patriarhii Rusiei, Georgiei, Bulgariei şi Antiohiei în Creta. Cu toate că patriarhul Moscovei şi a întregii Ruşii, Kiril s-a întâlnit cu papa Francisc în Cuba, de depăşirea Marii Schisme din 1054 nici nu poate fie încă vorba. De aceea nu numai ţările ortodoxe sunt în criză. Vezi Skandalon din Vechiul Testament.  
 
La globalizarea mesianică ortodoxo-comunistă - înlăturarea exploatării omului de către om în întreaga lume - a renunţat de bună voie Mihail Gorbaciov în anul de graţie 1989, la cea anglo-mozaica democratizare de la Westminster, cu forţa a întregii lumi - renunţă acum Donald Trump. Singura speranţă a celor mulţi, săraci şi obidiţi, mai ales din Africa şi Asia, dar şi din Europa şi America, rămâne mondializarea celor zece porunci biblice, a bisericii catolice, a papei Francisc, care este aşteptat cu nerăbdare în România cu prilejul comemorării a unui secol de la Marea Unire de la Alba Iulia.  
 
După amânarea refacerea unităţii creştine, nemulţumirea, revolta ortodocşilor ruşi, români, greci etc., dar şi a creştinilor occidentali e la ordinea zilei, omni prezentă. De la altruism, internaţionalism şi generozitate se revine brusc la egoism, naţionalism şi provincialism pentru că deschiderea graniţelor nu-i în slujba oamenilor, ci numai a capitalului. De exemplu, România a vândut după 1989 industria şi sistemul de irigaţii la fier vechi, acuma vinde pământul şi pădurile străinilor, forţa de muncă vitală este deja în vest. Ce urmează?  
 
Rusia, China, mai nou Marea Britanie şi SUA renunţa la internaţionalism şi-şi urmăresc tenace interesele naţionale, dar ce poate face o ţară ortodoxă, din care au fugit în occident deja patru milioane? Incompatibilitatea, conflictul ortodoxie-occident poate fi aplanat numai pe calea dialogului, în vederea refacerii unităţii creştine, după cum am văzut în 1999, în timpul vizitei la Bucureşti a Fericitului Ioan Paul II.  
 
Cu prilejul apropiatei vizitei a papei Francisc, pe această line deja explorată şi după întâlnirea dintre patriarhul Kiril cu papa, după Sfântul şi Marele Sinod, partidă ortodoxă moldo-valahe este în măsură, este chiar mandatata de recentul succes electoral, să facă un pas înainte împreună cu Preşedintele Ţării, Preafericitul Daniel şi Preafericitul Lucian cardinal Mureşan, să taie nordul gordian al izolării, devălmăşiei sărăciei şi al anonimatului.  
 
Linkuri:  
--------------------------------  
Dr. Viorel ROMAN  
Bangkok  
11 decembrie 2016  
 
II.  
 
ANTIINTELECTUALISMUL PROTESTANT ŞI ORTODOX  
 
Antiintelectualismul protestant şi cel ortodox au dominat recentele alegeri prezidenţiale din SUA şi cele parlamentare din România. Împotriva tuturor prognozelor, aşteptărilor intelectualilor mondialişti aserviţi politic corect establishment-ului, samsarul de case dl. Donald Trump, dl. şi dna. Bombonica Dragnea au ieşit învingători. În America şi România există o veche tradiţie antiintelectuală. Vezi Richard Hofstadter: Anti-intelectualism în American Life, NY 1970, 434 p.  
 
Dictatura de dezvoltare ortodoxo-comunista, 1949-1989, a proletariatului eliberat de exploatare, era prin definiţie antiintelectuală. Aceasta componentă a mai multor generaţii de oameni noi, cu origine sănătoasă, muncitoreasca, a partidei ortodoxe moldo-valahe - PMR, PCR, FSN, FDSR, PDSR, PSD - este susţinută discret şi de Biserica naţională ortodoxă, revoltata şi ea de lipsa de unitate creştină, de incompatibilitatea cooperării şi coordonării activităţii social-politice cu occidentul fără intermediari evrei, maghiari, masoni etc.  
 
Mai ales preponderenţa intelectualilor evrei în satul global, în economia fără graniţe, pe care o slujesc în mod firesc încă din antichtate, printr-o diasporă globalizată, omni prezenta şi mult mai bine pregătită profesional decât autohtonii, generează pe lângă antisemitismul religios unul antimodernizator şi antiintelectual. Dacă la protestanţi există însă o simbioză anglo-mozaica, jumătate din familia Trump sunt israeliţi, la ortodocşi antisemitisnul este şi o formă discretă de antioccidentalism religios.  
 
Lumea modernă, dinamica, generează nesiguranţa pentru masele largi marginalizate, care nu pot sau nu sunt ajutate să ţine pasul cu schimbările tehnologice rapide ale inteligentiei artificiale. Iar dacă modernitatea actuală, globalizarea, e numai în folosul unei minorităţi, rezultatul alegerilor populiste antiintelectualiste e o consecinţă cât se poate de firească.  
 
Pentru cei fără multă şcoală intelectualul e şi el slujbaş, care foloseşte mai multe cuvinte decât e necesar ca să spună mai mult decât ştie. De aceea tendinţa alegerilor anti politic corect, antiintelectuale, antiestablishment, vor continua după Anglia, America şi în Franţa, Germania, Olanda etc.  
 
Linkuri:  
----------------------------  
Dr. Viorel ROMAN  
Bangkok  
16 decembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - ROMÂNIA 2017 ŞI ANTIINTELECTUALISMUL PROTESTANT ŞI ORTODOX / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2180, Anul VI, 19 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!