CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 2115 din 15 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA ŞI CHESTIUNEA ORIENTALĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După prima vizită a unui papă într-o ţară ortodoxă, a Fericitului Ioan Paul al II-lea la Bucureşti în 1999, cea a papei Benedict al XVII-lea nu a mai avut loc. Mult aşteptată vizită a papei Francisc va avea loc cu prilejul aniversării a unui secol de la Marea Unire, în condiţiile războiului din Orientul Apropiat generat de vechea Chestiune Orientală, care numai aparent e rezolvată, a conflictului dintre greci şi latini, greco-ortodocşi şi romano-catolici, la care participa şi profita mereu Califatul Islamic.  
 
Chestiunea Orientală: cine va moşteneşti Imperiul Roman de Răsărit, Bizantin, Otoman? Pretendenţii şi conflictele lor sunt la ordinea zilei, vizibile în Turcia, Siria, Liban, Palestina/Israel, Egipt, Libia, Tunisia, Yemen, Irak, Afganistan, Kurdistan, Armenia, Georgia, Ucraina/Dombas, Moldova/Transnistria, Serbia/Kosova, Bosnia-Herzegovina, Albania, Macedonia. Cât timp mai sunt grecii, bulgariii, moldo-valahii în tabăra occidentalilor, UE/NATO şi nu în cea în care cred, în cea greco-ortodoxa?  
 
Roma, Imperiul Roman de Apus, creştinii occidentali, cruciaţii, luptau, după Marea Schismă, 1054, pentru refacerea unităţii. Conciliul de la Lion 1274, Florenţa 1439, refac formal unitatea creştină, dar Constantinopolul cade sub turco-musulmani 1453. A treia Romă, Rusia pravoslavnica, se consideră ea cea mai îndreptăţită la moştenirea Constantinopolul şi a luptat eroic în opt cruciade, toate trecând peste moldo-valahi, inpotriva turcilor, dar ccidentalii opresc mereu avântul lor pentru a nu face şi mai dificil imperativul unirii creştine. Totuşi ruşii sunt din 1774 protectorii ortodocşilor ajuns robi ai islamului. Aşa se legitimează Vladimir Putin în apărarea lor în Siria. Atât timp cât occidentalii şi ortodocşi nu refac unitatea pierdută, lupta fratricida continuă şi islamul se extinde. Aşa a căzut Constantinopolul, aşa s-a intmplat în războiului de 30 de ani, în războaiele mondiale, în cruciadă inpotriva ortodoxo-comunistilor. Vezi şi invazia arabă, islamică spre Europa/UE din zilele noastre.  
 
Venirea papei Francisc este vitală pentru o ţară despărţită de Carpaţi nu numai geografic, dar mai ales duhovnicesc şi sobornicesc. România Mare, Polonia au fost în perioada interbelică santinele la poarta Europei mereu ameninţată de barbarii de la răsărit şi au căzut primele la datorie, implacabilă soarta a celor din linia întâi. Azi România, Polonia sunt santinele UE/NATO inpotriva primejdiilor de la răsărit. Preşedintele Klaus Iohannis, în concepţia constrantinopolitana a simfoniei, şeful statului şi bisericii ortodoxe urmăreşte:  
• legitimarea, prin vizita Suveranului Pontif, apartenenţei ţării şi bisericii sale la civilizaţia occidentală;  
• continuarea dialogul cu Roma, început de Fericitul Ioan Paul al II-lea, în vedera refacerii unităţii creştine fără de care emanciparea naţională şi socială a românilor e incertă, mereu pusă la îndoială.  
 
18 episcopii romano-catolici şi greco-catolicii sunt obligaţi de a atrage atenţia asupra neajunsurilor cu care se confruntată biserica şi mai ales omul de rând, nevinovat. Vezi Cathedral Plaza din Bucureşti, pe care Vaticanul o numeşte un monument al corupţiei, şi corupţia cu larg caracter de masă, care au determinat deja patru milioane, cei tineri şi calificaţi, să se refugieze în UE. Vezi şi cartea „Corupţie şi păcat” a Papei Francisc.  
 
Ce vrea Papa Francisc: „Singurul lucru pe care îl dorește Biserica Catolică și pe care îl urmăresc ca Episcop al Romei... este comuniunea cu Bisericile Ortodoxe... Biserica Catolică nu dorește să impună nici o condiţie, în afara celei a profesiunii de credinţa comune. Suntem gata ca să căutăm împreună modalităţile prin care să garantăm unitatea necesară a Bisericii în condiţiile actuale.” (Fanar, 30.11.2014)  
 
Omul de rând de o parte şi de cealalalta a Carpaţilor vrea să scape de lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constrantinopolitane, care îl împiedica să facă parte din lumea latină, fireşte fără ca ortodoxia să să fie puse la îndoială. Prima Unire cu Roma din 1698 a ortodocşilor ardeleni s-au făcut astfel fără intermediarii. Emancipare naţională şi socială a generat însă o reacţia potrivnică a maghiarilor şi greco-slavilor, care a dus la o a doua Unire 1701, mult sub nivelul celei din 1698. De atunci se duce o luptă surdă între aceste curente: spre vest prin noi înşine sau prin intermediari, maghiari. UDMR-ul e o expresie vizibilă a acestei realităţi dureroase. Şi discrepanţă dintre dată invitaţiei adresată de preşedintele Iohannis papei Francisc la Roma pe 15 mai 2015 şi invitaţia episcopilor romano-catolici şi greco-catolici din România adresată papei pe 28 septembrie 2016 e greu de trecut cu vederea.  
 
În ciuda tuturor, tot aşa cum Fericitul Ioan Paul ÎI a depăşit toate dificultatiile şi prejudecatiile şi a fost întâmpinat la Bucureşti de sute de mii de creştini care scandau Unitate, azi există un climat mult mai favorabil (invazia arabă, şantajul umanitar islamic joacă şi ele un rol) ca papă Francisc să taie nodul gordian milenar şi să refacă unitatea creştină începând cu Bucureştiul, cu consecinţe emancipatorice dorite de secole de Mihai Viteazul, Inocenţiu Micu Clain, Corifeii Şcolii Ardelene, Cuza Vodă, Partida Naţională şi nu în ultimul rând de preşedinţii ortodocşi moldo-valahi.  
 
Fericitul Ioan Paul ÎI a deschis generos poarta Europei şi România a devenit de jure membră a UE şi NATO, inpotriva reticentelor greco-pravoslavnice şi a maghiarilor. Papa Francisc face un pas mai departe, spre aderarea de facto şi a moldo-valahilor la Europa printr-o „comuniunea cu Bisericile Ortodoxe “... „fără nici o condiţie “. Anul aceste este unul deosebit: An Sfânt la Roma, la 50 de ani de la Conciliul Vatican II; întâlnirea papei Francisc cu patriarhul Kiril a Moscovei şi al întregii Ruşii de la Havana; vizita preşedintelui Putin, şeful statului şi bisericii ruse, la Athos, „Vaticanul Ortodoxiei “; Marele şi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta. Toate indiciile converg spre refacerea unităţii creştine şi mai ales salvarea păcii universale, după ce Chestiunea Orientală, conflictul dintre occidentali, ortodocşi şi islam a degenerat din nou într-un război de durată şi o invazie islamică incontrolabila spre Europa creştină.  
 
După aceste evenimente memorabile, unele pozitive, altele dramatice, apropiată vizită a papei Francisc ne îndreptăţeşte să fim optimişti. România este singura ţară în al cărei nume se găseşte Roma. Ei îşi declară astfel atât punctul de plecare cât şi aspiraţia naţională. Mai ales pentru romanii, din toate timpurile şi în ciuda tuturor adversarilor emancipării lor naţionale şi sociale: Toate drumurile duc la Roma!  
--------------------------  
Dr. Viorel ROMAN  
Bremen, Germania  
15 octombrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA ŞI CHESTIUNEA ORIENTALĂ / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2115, Anul VI, 15 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!