CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 2111 din 11 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - TURNĂTORUL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Turnătorul este un personal tragicomic din junglă unui regim socio-politic închis în el însuşi, autist, în care dreptul de mişcare şi de exprimare era strict interzis. Actorul Ştefan Sileanu, romancierul Constantin Turturică ne ajută să înţelegem banalitatea terorii cotidiene a acelor vremuri. Să începem cu actorul: „Ajungând la această vârstă, eu ştiu exact ce trebuie denunţat, în ce moment şi în legătură cu ce. Nu mă înşel niciodată. Am un instinct special pentru asta (...) Sunt un turnător ideal. Dacă s-ar acorda o medalie pentru delaţiune, aş fi primul care ar lua-o!’’. Replică e inspirată din piesă „Circuitul normal’' a dramaturgului Jean-Claude Carriere. Piesă, de aproape două ore la Teatrul Nottara, e suficientă pentru marele actor să ne introducă în duplicitatea care îl măcina în primul rând pe turnătorul obligat să se denunţe el însuşi, pentru a fi la mâna comisarului, care nici el nu este în afara acestui cerc vicios, a „Circuit (ului) normal“.  
 
În ce priveşte cartea lui C. Turturica, scriitorul este exhaustiv - deja pe coperta suntem introduşi în tematica: Republica Populară Română (Stema ţării), Ministerul Afacerilor Interne, Secret (după completare), numele autorului, titlul romanului, Nu eşti obligat să mori tâmpit, cu subtitlul, Mărturia informatorului, Dată, Editura Tehnopress, Iaşi 2006.  
 
Cartea are 437 pagini şi patru capitole:... până în pragul Securităţii; În drum spre Suza; Trădarea trădătorului; Zi neagră pentru idoli... Dacă Sileanu ne prezintă un turnător senior, uns cu toate alifiile, Tutus este un tânăr care nu numai că nu are origine sănătoasă (tatăl jandarm, deci un instrument al exploatării burghezo-moşiereşti), nu are nici măcar buletin de Bucureşti. Cu toate aste el este hotărât să supravieţuiască, să cucerească oraşul cu orice preţ, până ajunge în atenţia Securităţii. Aşa avem prilejul de a fi introduşi în lumea dictaturii celor ce muncesc, a proletariatului, în care în mod paradoxal nu muncă era pe primul plan, ci o sumedenie de reguli scrise şi nescrise, riscurile pe care eroul nostru încearcă să le facă faţă. Atât marele actor Ştefan Sileanu cât şi scriitorul, prea puţin cunoscut, Constantin Turturica au realizat, primul rolul unui personaj de neuitat, al doilea o carte extraordinară. E vorba de o societate sortită ab ovo eşecului pentru că nu muncă sau altă activitate creativă dădeau tonul, ci PCR, Partidul Comunist Roman, sau mai exact „Circuitul (a) normal “, Pile, Cunoştinţe, Relaţii.  
----------------------------------  
Prof.Univ. Dr. Viorel ROMAN  
Universitaet Bremen  
Akademischer Rat a.D.  
5 octombrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - TURNĂTORUL / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2111, Anul VI, 11 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!