CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 1677 din 04 august 2015        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - EUROPA FĂRĂ DUMNEZEU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eşecul Uniunii Sovietice, a Lagărului ortodoxo-comunist a fost urmarea firească a scoaterii lui Dumnezeu din societate, a decuplării muncii de remunerare, a sexualităţii de procreere, a închiderii graniţelor şi interzicerea strictă a criticii acestor anomalii marxist-leniniste strigătoare la cer.  
 
Eşecul Uniunii Europene, dacă ne uităm la URSS, este aparent numai o chestiune de timp, pentru că o Constituţie a UE cu Dumnezeu în preambul e indezirabilă, decuplarea muncii de remunerare e în curs, o vedem la greci unde salariul e de cinci ori mai mare decât în România, pensiile mai mari, aprobate cu opt ani înainte de Germania, şi totul pe banii altora. În discuţie este un impozit european pentru finanţarea nivelului de trai nesustenabil, nejustificat a grecilor. Decuplarea sexualităţii de procreere e deja politica de stat prin legiferarea avorturilor şi a căsătoriilor celor de acelaş sex. Se autodistrug, sinucid vest-europenii?  
 
Eşecul refacerii unităţii creştine în anul de graţie 1989, omogenizarea fără a lua în considerare că fiecare neam are o evlavie proprie, a generat o lehamite generalizată în Europa, conflicte şi blocaj socio-politic de la Kiev, Tiraspol la Atena. Europenii se deosebesc în modul de a-şi organiza viaţa social-economică. Protestanţii acceptă o piaţă neagră de 10%, catolicii de 25%, ortodocşii de 50%. Germanii respectă reguli, chiar dacă contrazic aparent logică etc.  
 
UE mătura sub preş toate astea şi se apără politic corect împotriva acelora care-l văd pe Împărat în pielea goală. Toţi trebuie să admire UE. Nu poate fi pusă la îndoială generozitatea faţă de musulmanii sau africanii idolatri, care trec acum cu riscul vieţii, Mediterana, dar efectul este deseori contrar nobilei intenţii. Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii? Ungaria se apără la graniţa cu Serbia cu un gard de sârma de trei metri şi un metru în pământ.  
 
Cruciaţii au luptat secole cu expansiunea islamului până au reuşit cu sabia în mână să refacă unitatea creştină în şase decenii. Au eşuat pentru că l-au desconsiderat pe celălalt: ortodox, evreu, musulman. Cruciaţii de azi, mutatis mutandis, vor să facă o unitate quasi religioasă financiară. După teologia inclusivistă, toţi suntem creştini, latent, aşadar şi ortodocşii, evreii, şi musulmanii, şi idolatri, etc. Cu toţii sunt creştini occidentali, dar încă nu au conştientizat. De o mie de ani ştim unde duce o astfel de lipsă de respect pentru Celălalt.  
 
Să sperăm că Sfântul şi Marele Sinod Panortodox de la Constantinopol, Anul Sfânt de la Roma şi vizita papei Francisc în România vor depăşi impasul UE/Europei fără Dumnezeu.  
------------------------------------------------  
Prof. Dr. Viorel Roman  
Consilier academic la Universitatea din Bremen.  
29 iunie 2015  
 
Cărţi şi articole:  
 
• De la Râm la Roma. Studii, articole şi conferinţe, 1990-1999. Anexe: Discursuri prilejuite de vizită Papei Ioan Paul al II-lea în România. Bucureşti 1999, 220 p.  
• Iliescu la Roma. Cine va începe dialogul? Partidă Naţională sau Convenţia Neoliberală? În: Dimineaţa, Nr.184 (696), Bucureşti, 20 sept. 1992  
• Integrarea în Europa/UE de la Împăratul Traian la Papa Ioan Paul II. În: Dias natalis Traiani, Deva, 18 sep. 2004; În: România Mare, Bucureşti, 15 oct. - 5 noe. 2004  
• Integrarea românilor în Uniunea Europeană. În: Timpolis, Timişoara, 1,8,17 martie 2004; în: Viaţa Basarabiei. Seria nouă, anul III, Nr. 2 (10), Chişinău 2004  
• Putin la Papa de la Roma. În: Magazin, Timişoara, ian. 2004  
• Revenirea românilor la Roma. În: România Mare, Nr. 700-704, Buc. 2004  
• Roma, Bizanţul şi postcomuniştii. În: Vremea, Bucureşti, 6 apr. 1996  
• Românii şi maghiarii la Limes. În: Graiul Maramureşului, Baia Mare 6-22 martie 1995; în: Totuşi iubirea, Buc., mai 1996; în: Curierul Primăriei, Cluj-Napoca 1,1995,9-17  
• România´s Transformation 1711-2003. În: The 27Th Annual Congress - ARA, Târgu Jiu, 3 iun. 2003; în: Lumina. Nr.4-5-6, Pancevo 2003; în: România Mare, Nr. 675-7, Buc. 2003  
• Traian Băsescu. În: România Mare, Nr. 756, Buc., 7 ian. 2005; în: Clipă, Anaheim (SUA) 20 ian. 2005; în: Alo, Bucureşti, ian. 2005  
• Transilvania. Românii la încrucişarea intereselor imperiale. Cu H. Hofbauer. Buc. 1989, 188 p.  
• Transition în România. În: The BAL Baloldali Alternativa Egyesülés, Budapest, 1 nov. 1997  
• Unirea cu Roma - 1698 şi 1998 - integrarea în Uniunea Europeană. În: România Mare, Buc., 16. Ian 1998; în: Graiul Maramureşului, Baia Mare, 17, 18 ian. 1998,  
• Unirea cu Roma a Românilor. În: Clipă, Nr. 672-4, Anaheim (SUA) 2004.  
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - EUROPA FĂRĂ DUMNEZEU / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1677, Anul V, 04 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!