CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 1640 din 28 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - PARAZITISMUL GRECO-ORTODOX
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E un protest inpotriva ipocriziei laice, politic corectă occidentală. După Vladimir Putin, şeful Federaţiei şi Bisericii Ruse, protectorul tuturor greco-ortodocşilor, cauza conflictelor est-vest este generată de eşecul anului crucial 1989, de când refacerea unităţii creştine, opera lui Mihail S. Gorbaciov şi Fericitului Ioan Paul II, e degradată la una tehnico-financiară, fără Dumnezeu. Motive de neînţelegere se găsesc uşor, dacă nu era Ucraina se găsea altceva, constata Putin. Asta e valabil în aceste zile şi la conflictul dintre greco-ortodocşi şi instituţiile creditoate occidentale.  
 
Ce se întâmplă de fapt în Grecia? UE/FMI/BCE asigura ortodocşilor un nivelul de trăi occidental în speranţa că ei vor adopta un nou sistem social-politic pe baza codului canonic romano-catolic modernizat şi actualizat (acquis-communautaire), cu toate că falimentul doctrinei „Modernization without westernisation” (Modernizării fără occidentalizare), este cunoscut şi verificat în zeci de ţări.  
 
Dar occidentalii vor să eludeze refacerea unităţii creştine cu o subvenţionare fără de sfârşit... Ad Calendas Graecas. Piaţa neagră, corupţia, evaziunea fiscală e în Grecia la ordinea zilei, iar cea mai mare şi bine plătită administraţie europeană (termenul de comparaţie find PIB-ul) n-a reuşit, în ciuda promisiunilor, să colecteze 70 de miliarde de euro. Pensiile sunt în Grecia de patru ori mai mari decât media UE (după PIB), iar pensionarea începe cu opt ani mai devreme decât în Germania. Economia nu-i competitivă. 50% din tineri sunt şomeri.  
 
După cinci ani de situaţia falimentară, cu un stat şi o economie incompatibilă cu normele vestice, Grecia poate reveni la moneda naţională Drahma, la devlorizare şi recâştigarea pe această cale a competitivităţii economice şi mai ales la eliminarea şomajului de masă. Institute de cercetare din Oxford şi München au analizat situaţii similare în 70 de ţări şi favorizează această politică economică pragmatică.  
 
Interesul pentru soluţionarea falimentului greco-ortodocşilor depăşeşte însă cu mult cele 2%, cât este economia Grieciei în UE. În primul rând este un experiment, care vă fie extins la toţi ortodocşii. În al doilea rând un eşec destabilizează flancul sud-estic al continentului, când Islamul şi Rusia sunt în stare de război, ante portas. În al treile rând, anul viitor are loc Sinodul Panortodox, de la care nu numai papa Francisc aşteaptă refacerea unităţii creştine şi noi perspective comune.  
 
Pentru a înţelege întreaga dimensiune a situaţiei din Grecia este indispensabilă atât raportatea la Chestiunea orientală, cât şi la punctul de vedere a Bisericii Ortodoxe. De accea a se vedea articolele mele anterioare: Cred (o) & Cred (it); Greco-ortodocsii şi negustorii de popoare; Către popor. Enciclică a Sfântului Sinod al Bisericii Greciei; Sfântul şi Marele Sinod Panortodox - 2016  
 
Prof. Dr. Viorel Roman  
Consilier academic la Universitatea din Bremen  
28 iunie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - PARAZITISMUL GRECO-ORTODOX / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1640, Anul V, 28 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!