CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 1517 din 25 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - REVOLTA ORTODOXĂ 2015
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Rusia, după marea vânzare din anii 90, se ridică sub Vladimir Putin din genunchi, nu mai acceptă o singură supraputere şi e în război cu vestul fascist. Grecia premierului Alexis Tsipras şi-a recâştigat demintatea, refuză colaborarea cu FMI, BCE, CE şi cere despăgubiri de război Germaniei. Premierul Victor Ponta nu semnează Acordul cu FMI.  
 
Revolta ortodoxă e firească. După imensul eşec 1989, când lumea aştepta refacerea unităţii creştine, a urmat o perioadă de lehamite şi de promovarea, fără tragere de inimă, a unităţii tehnico-economice mondialiste, fără Dumnezeu: modernizare (laică) fără occidentalizate (religioasă). Asta e mărul discordiei, ne asigura Putin, nu Ucraina.  
 
Occidentalii, azi prizonierii unui laicism arogant, unei imagini deformate a islamului şi creştinismului sunt şi ei în derută, aşa că greco-pravoslavnicii profita de lipsa de unitate din lagărul catalicilor şi protestanţilor, adică a catolicilor care au trecut prin Reforma. Ei câştiga timp până la Marele şi Sfântului Sinod Panortodox de la Constantinopol, 2016.  
 
La începutul anilor 60, după ridicarea anatemei reciproce de către Patriarhul grec şi Papa urma să aibe loc un Sinod Panortodox (ultimul a avut loc în anul 787) simultan cu al doilea Conciliul de la Vatican. Sinodul n-a avut loc din cauza Lagărului comunist. În timp ce Conciliul a pus bazele destinderii, sfârşitului Razboilui Rece şi unităţii creştine.  
 
Ce vor greco-pravoslavnicii? Un Imperiu de la Moscova la Muntenegru (A. Dugin), o Uniune Eurasiatică, un URSS fără Karl Marx şi izolarea, discriminarea Cortinei de Fier, dar care oricum ar genera a la long aceleaşi probleme socio-economice, care au dus la prăbuşirea Lagărului moscovit. Vezi dictatura de dezvoltare, panortodoxie, panslavism.  
 
Occidentalii s-au luptat mereu pentru refacerea unităţii creştine şi salvarea creştinismului oriental ameninţat de Islam, cu sabia, cruciaţii, cu bună înţelegere a egalilor, la Conciuliul de la Florenţa 1437 (vezi Biserca unită cu Roma din Ardeal), mai recent cu generozitatea de la Conciliul Vatican II. Creştinismul respira cu doi plămâni.  
 
Tensiunile, urmare a lipsei de unitate creştină a dus la deformări grave şi în vest: ateism, modernism, materialism, naţionalism, fascism, socialism, naţional-socialism, consumerism. De aceia aşteptările de la Sinodul Panortodox sunt la fel de mari în vest şi est. Mai mult decât atâta, civilizaţia creştină este model pentru întreaga lume.  
 
Un mileniu de adversitate a creat însă un întreg catalog de prejudecaţii reciproce, care în aceste zile de criză, din Ucraina până în Grecia, reapar că cipercile după ploaie. Deja simpatia şi respectul pentru ortodocşi din anul 1989 e pe cale de dispartie, iar greco-ortodocsii, cetăţeni de categoria II, se văd din nou ameninţaţi de fantome fasciste.  
 
Cum s-a ajuns aici? Imediat după Marea Schismă, în sec. 11-13 Revoluţia papală a pus bazele civilizaţiei occidentale actuale prin santificarea raţiunii: raţio, ştiinţa şi şcoala de la greci; dreptul, individualitatea şi proprietatea privată de la romani; ambele puse apoi în slujba esatoligiei şi eticii Bibliei. Sinteza străină ortodoxiei. (H.J. Berman; P. Nero)  
 
Occidentalii îl preamăresc pe Creator prin muncă (după protestanţi condiţia mântuirii), perfecţionarea condiţiilor de trăi, ortodocşi cred că astfel El este mai degrabă trecut cu vederea şi trădat. Primii se uită de sus la mizeria materială din est, ortodocşii cred în superioritatea lor duhovnicească şi sobornicească. (F. Dostoievski; A. Solgenitin)  
 
După eşecul modernizării ţariste, început de tarul Petru I, în sec. 20 ortodoxo-comuniştii sperau că imitând revoluţia industrială, cu ajutorul unei dictaturi de dezvoltare, ajung din urmă şi chiar depăşesc occidentul. Eludând însă Revoluţia papală, dialogul, unitatea cu Roma, totul s-a năruit, iar azi ortodocşii Putin, Tzipras, Ponta sunt dezorientaţi.  
 
Ce-i de făcut? Lumea aşteaptă ca Sinodul Panortodox să depăşească dezorientarea, revolta actuala prin refacerea unităţii, fără de care civilizaţia creştină, fractură dintre est şi vest, generează conflicte binecunoscute de la de Marea Schisma la Războiul Rece. Vezi criză de astăzi din Ucraina, Moldova, România şi Grecia.  
 
Istoria fireşte nu se repetă, nimeni nu mai vrea un război mai ales al creştinilor între ei, sau o imitare superficială a vestului, o modernizare fără occidentalizare, că cea de după anul revoluţionar 1989. Dorinţa de refacere a unităţii creştine în era globalizării fără graniţe e mai puternică ca niciodată. Suntem martorii debutului unei noi ere istorice?  
-------------------------------------  
Prof. Dr. Viorel ROMAN  
Akademischer Rat a.D.  
Bangkok  
11 februarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - REVOLTA ORTODOXĂ 2015 / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1517, Anul V, 25 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!