CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 1462 din 01 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - ZECE TEZE, 2015
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1) Românii stau în calea tuturora! Turcii i-au ţinut 500 de ani ostatici pentru a intra şi ei asfel în Europa. Pentru a ajunge la Constantinopol, la slavii de sud din Balcani, ruşii trebuie să treacă peste ei... iar occidentalii, pentru a ajunge la Marea Neagră. Şi pentru că şi românii au fireşte interesele lor, imperiiile se folosesc de interpuşi fideli, aşa zişi creoli, neofanarioţi străini de neam. Turci s-au bazat pe greci, ruşii pe evrei şi ţigani, iar occidentalii pe germani, maghiari şi evrei.  
 
2) Proiectul moldo-valah, să ne unim în cuget şi-n simţiri împotriva maghiarilor, germanilor, evreilor, ţiganilor, inpotriva creolilor şi mai ales a globalizării şi raţionalităţii occidentale, trece cu vederea rezultatul alegerilor din 2014. De data asta Transilvania şi Banatul au respins fără drept de apel modelul Partidei ortodocse moldo-valahe PMR, PCR, FSN, FDSR, PDSR, PSD, USL, PC. Dacă în turul doi elitele din Iaşi şi Bucureşti nu se trezeau la realitate şi nu schimbau brusc macazul, de la est la vest, aveam astăzi trei Românii.  
 
3) Fărădelegile maghiarilor sunt la fel de condamnabile ca şi cele ale germanilor, ţiganilor, evreilor şi românilor. Ideea că năvala spre vest a slavilor a fost frântă în Panonia româno-catolică a lui Ştefan cel Sfânt este, se pare, a lui Daicoviciu. Fără breşa salvatoare, slavizarea românilor ar fi fost probabil, ca cea de la sud de Dunăre astăzi.  
 
4) Pe de altă parte nu ungurii au lichidat Biserica unită cu Roma, garanţia emancipării naţiunii, ci fraţii lor, moldo-valahii. Ei au ucis episcopii, preoţi uniţi şi intelectualii filooccidentali, au reorientat 2.000 de biserici cu baioneta spre Moscova, iar azi refuză retrocedarea lor, plagiază şi degradează Şcoala Ardelenă la nivelul jos, fără Dumnezeu, atee, iluministă. Perfidie bizantină sau prostie balcanică? Şi una şi alta!?  
 
5) Antimaghiarismul, antisemitismul şi antigermanismul din discursul moldo-valah sunt expresia unui antioccidentalism atavic, oriental şi uşor explicabil prin izolarea milenară de după Marea Schismă, lipsa de contact direct a estului cu vestul, a Cortinelor de Fier sau de Argint, care i-au ţinut departe pe ortodocşi de Roma, de civilizaţia latină. Un antioccidentalism direct e manifest azi numai la ruşi, sârbi şi greci.  
 
6) Înainte de Marele şi Sfântul Sinod Panortodox de la Constantinopol, care va avea lor în anul de graţie 2016, Moscova e din nou în Război Rece cu occidentul, din cauza imensului eşec al anului revoluţionar 1989, când toată lumea spera în refecerea unităţii şi este azi profund dezamăgită. Puţin este foarte clar: şi fără războiul din Ucraiana s-ar fi găsit un motiv. În ce tabără vor fi moldo-valahii la Sinod şi în Razboiui Rece?  
 
7) La ortodocşi, la creştinii orientalii, după (1) dezordine şi mizerie pseudo-democratică, (2) despotul face ordine, apoi (3) sătui de lipsa de drepturile omului ei se rascola şi revin la (1) ş.a.m.d. Fără refacerea unităţii creştine la Marele Sinod Panortodox, aşteptat de un mileniu, din acest cerc vicios va fi dificil, dacă nu chiar imposibil, de ieşit. Vezi mitul lui Sisif.  
 
8) Ruşii după (1) marea vânzare din anii 90, (2) se ridică acuma din genunchi (o formulare rusească) şi se văd, cred ameninţaţi de NATO. O condiţia necesară şi suficieta pentru un regim autoritar? Urmează o nou dictatura orientală? La români teama de occident, de raţionalitatea contractului este numai la moldo-valahi.  
 
9) Ardelenii şi bănăţenii se tem mai degrabă de o nou eliberare pravoslavnică. În condiţiile în care Putin, protectorul tuturor ortodocşilor, declară că în două zile e la Bucureşti, va reuşi noul preşedinte Iohannis să facă credibile normele şi valorile occidentale ale Şcolii Ardelene peste Carpaţi? Sau va învinge modelul despotic cu măduva duhovnicia şi sobornicia greco-pravoslavnica, străină de latinitate?  
 
10) Serbia n-a reuşit să ingenunchieze Croaţia catolică, nici Moscova Ţările Baltice. După ocuparea Crimeeii avântul Armatei Ortodoxe s-a inpotmolit în Ucraina. Dacă occidentalii nu-i vor mai lăsa pe catolicii sub ruşi, atunci şi Transilvania, Banatul pot avea speranţe. Graniţa civilizaţiilor e pe Carpaţi (Hungtington). Există totuşi şanse reale că normele şi valorile occidentale să fie îmbrăţişate de toţi romanii şi ei să adere de facto, nu numai de jure, la Europa fără ca Moscova să intervină în forţă.  
 
Eseul, „Revin ruşii”**, publicat la 1 ianuarie 2013 e surprinzător de actual. Asta mă încurajează să încerc o privire eurocentristă, din perspectiva Imperiului Sfântului Petru, mai puţin familiară orintalilor, supuşi privaţiunilor inerente izolării, cenzurii şi propagandei antioccidentale, antifasciste din Imperiului Sfântului Andrei, pentru a desluşii critic cauzele şi consecinţele noului Război Rece şi Sinodului Panortodox. Război şi Pace!  
--------------------------------  
* Tezele sunt un răspuns şi la scrisorile d-lui prof. Ioan Huma (Iaşi) şi d-lui Cătălin Moldoveanu, redactor şef (Brăila). Ambele pot fi citite pe blog: http://www.viorel-roman.ro/  
 
Prof. Dr. Viorel ROMAN  
Akademischer Rat a.D.  
Bangkok  
1 Ianuarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - ZECE TEZE, 2015 / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1462, Anul V, 01 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!