CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 1319 din 11 august 2014        Toate Articolele Autorului

Viorel ROMAN - RĂZBOIUL RECE, RELIGIOS, 2014
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Drepturile omului occidental sunt inacceptabile pentru clerul ortodox. Democraţia de tip Westminster şi autonomia individului sunt păcate, pentru că preamăreşte egoismul şi pun la îndoială atutputernicia Celui de Sus asupra vieţii. Contractul, concurenţa, motorul vieţii economice moderne, lezează dragostea dintre fraţi, sunt păcate. Bisericile ortodoxe, în primul rând clerul pravoslavnic, sunt din punct de vedere sociologic etno-religii creştinizate, care celebrează unitatea de nezdruncinat dintre neam, rit şi glia strămoşească.  
 
Cine nu-i ortodox, nu-i român(!), spunea Nae Ionescu, ideologul Legiunii Arhangelului Mihail. Ortodoxo-comuniştii au fost mai consecvenţi, au lichidat Biserica unită cu Roma din Transilvania şi au reorientat cu baioneta 2.000 de biserici spre Moscova. O revenire la normalitate e mai dificilă decât s-a crezut.  
 
În războiul religios al jugoslavilor, clerul sârb îndemna la luptă împotriva catolicilor şi musulmanilor. Aşa au venit la luptă şi sute de tineri greci şi ruşi. Şi fără un apel, la anexarea Crimeii au venit şi volutarii sârbi. Armata Ortodoxă din Ucraina de est luptă acum împotriva catolicilor (fasciştilor?!) din vest. Război Rece, religios. La comemorarea a o şuta de ani de la izbugnirea primului război mondial Chestiunea Orientală e din nou la ordinea zilei.  
 
1914 expansiunea austriecilor catolici spre sârbii, alianţa turco-germană (calea ferată spre Bagdad) erau inacceptabile atât pentru panslavism, panortodocsism, cât şi pentru interesele anglo-franceze. Ocuparea Constantinopolului de către ruşi era indiscutabilă!  
 
Cine moşteneşte Imperiul Roman de Răsărit, Bizantin, Otoman? Această Chestiune se pune din anul 1774, când ţarul rus din a treia Romă devenea patronul ortodocşilor din Imperiul turco-musulman. El se consideră şi astăzi succesoarea sultanilor. Occidentalii vor refacerea unităţii creştine, nu amânarea ei, cum se pare că vor pravoslavnicii. Fericitul papă Ioan Paul II nu a fost primit la Moscova sau Belgrad, iar la Bucureşti oferta sa de dialog e şi azi neglijată cu consecinţe grave pentru cea mai săracă ţară din UE.  
 
Conflicte religiose au generat războaie mondiale. Anglo-saxonii sunt mereu învingători şi azi jandarm mondial. A urmat apoi un Război Rece religios între ortodoxo-comunişti şi occidentali. Dacă până în 1989 există totuşi speranţa refacerii unităţii creştine la demontarea Cortinei de Fier şi rezolvării implicite a Chestiunii Orientale, din acest an, se pare, că totul o ia de la început.  
 
Rusia lui Vladimir Putin, urmaşul împăraţilor romani de răsărit, sultanilor, intervine în războiul din Siria, anexează Crimeea, sprijină Armata Ortodocsa, începe un război vamal. Toate acestea readuc în mod paradoxal în conştiinţa tuturora imperativul refacerii unităţii creştine. Occidentalii, că de obicei, au interese divergente până ajunge funia la păr. Până atunci musulmanii profita de dihonia din lumea creştină şi aspiră la refacerea Califatului, a Imperiului islamic. Tema merită toată atenţia, dar ar depăşi cadrul acestor câteva remarci pe marginea conflictului religios al creştinilor în vederea refacerii unităţii.  
 
Toată speranţa lumii creştine, care s-a transformat într-o lehamite generală după anul de gratie1989, se pune acuma şi în est şi vest în Marele şi Sfântul Sinod Panortodox de la Constantinopol/Istanbul 2016. Concepţia după care religiile sunt paşnice este un aspect a impocriziei anglo-mozaice, „Political Correctness”, sau a ateismului primitiv şi psicho-speculatiilor de tot felul.  
 
Partea pozitivă a vremurilor noastre este legată de existenţa unui armament nuclear sofisticat, care fac un război al marilor puteri, ca în secolele trecute, greu de imaginat. Pe de altă parte, până la refacerea unităţii creştine, conflictele religiose locale vor fi la ordinea zilei, între: israeliţi-palestinieni; sunniţi-şiiţi; catolici-ortodocşi; catolici-musulmani; budişti-musulmani; confucianişti-tibetani-musulmani; hinduşi-musulmani etc.  
-----------------------------------------------------------------  
Prof. Dr. Viorel ROMAN  
Akademischer Rat a.D.  
Bremen, Germania  
8 august 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel ROMAN - RĂZBOIUL RECE, RELIGIOS, 2014 / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1319, Anul IV, 11 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!