CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Felie de Timp - Invata a fi! -
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce vine din vânt și nu din adânc, în vânt se duce!  
 
Omul poate fi cel ce poate curății și îndrepta orice, dar poate fi, și distrugătorul celor care l-au creat. El poate fi distrugătorul, chiar și-al proprei sale existențe. Cât trăiești să ai grijă de minte ca să nu te bage-n ceață, sau în întuneric. Să ai grijă de inimă, ca să bată, numai pentru adevăr, pentru iubire și viață! Să nu –ți vinzi sufletul, că tot ce-ai fost în existența ta va fi șters, ca și cum nu ai fi fost niciodată! Pomenirea nu-i numai de bine. Multe suflete rănite, prin multe generații nu uită. Istoria și trecutul fiecăruia, ale noastre, ale tuturor, sunt dovada.  
  
Nu-ți măsura faptele tale cu a celorlați, căci fiecare avem balanțe diferite. Trebuie să înveți că inima nu bate întodeauna în acord cu sufletul și mintea. Construiește armonii cu ele, construiește o muzică diversă și plăcută, ție și celorlalți, chiar dacă ele sunt note diferite. Trebuie să știi, că, greu vei găsi acea iubire care să simtă și să dureze la fel. Cei care au asemenea iubiri, sunt dăruiți cu mare dar de la Dumnezeu! Ei știu cum să-l dăruiască mai departe, căci se vor iubi întreaga viață.  
  
Nu urma drumul celui ce-n cale ta pune flori cu minciună, cu sclipire-n ochi și cu lingușeală. Sarpele șuieră în dosul acestora. Mărul căzut nu ne iartă. Este drumul care nu duce nicăeri, de multe ori ne poate duce, atenție, prea devreme spre moarte. Nu asculta pe cel ce te îndeamnă;  
  
…  
  
Fură, ia, că nu se cunoaște, să nu-ți pese, lasă-l să moară. Eu merit pentru ce este și al lui. Scaunul pe care-l ocup, îmi dă dreptul ca eu să fiu legea! Fără mine nu era și nu este nimic. Ei ... uită că fără ceilalți, nu sunt nimica. Ei, au mintea inima și sufletul stricate. Ei, nu au Dumnezeu! Ei sunt Iuda care vorbește în toate limbile pământul, dar mai ales știu să vorbească limba fiecăruia. Ei au învățat și au perfecționat limba celor mulți, săraci și slabi. Când vei auzii glasul Iudei, în mintea ta, în inima ta, în sufletul tău, trezeste-te și ține minte, că, ce vine din vânt și nu din adâncul tău, vânt rămâne și nu-i realitate. Dumnezeu a sădit în fiecare darul său, la unii însă greu de găsit. Si cel mai crud criminal are momente când plănge, în adâcul unde a pus Dumneaeu darul său!  
  
Să nu te zgârcești dar nici să risipești! Ia ce soarele crește din sămânța trudei tale. Nu gusta și nu lua din truda altuia decât dacă ți-o dăruiește, că poate fi otravă. Bucură-te de lumina prin care vezi și nu rupe frumusețea florilor vieții pentru ca alții să devină orbi. Orbirea nu este a lor, ci a ta! Pământul este negru, dar căt de colorat înflorește și ce frumos zâmbește soarelui, primăvara când în abur se trezește, vara când cu fruncte ne dăruiește, și toamna când ne lasă ca de pe el să le culegem.  
  
Culege iubirea și nu o risipi. Nu o ignora și nu-ți bate joc de iubirea curată. Apreciază-i fiecare clipă și dăruiește-i cât poți, cu mintea, cu inima și sufletul tău. Respectă iubirea altuia, chiar dacă nu o împărtășești. Deschide casa sufletului tău, dar nu încuia în ea pe cel care iubești, căci toate păsările pământului sunt libere să zboare. Ele nu sunt obligate să stea în același copac, toată viata, pentru ca Dumnezeu a creat mulțimea, copacii. Dacă ești trădat și cu dispreț tratat, într-o zi vor da peste copacul care va răzbuna iubirea ta.  
  
Dacă ajungi în înaltă demnitate, uită-te înapoi în neamul tău și convige-te că nu te-ai născut cu nici un drept asupra celorlalți. Sămânța ta are aceaiași origine cu a celorlalți. Nu-ți minți, mintea, inima și sufletul cu merite pe care nu le ai. Nici un om nu poate fi deasupra nimănui. Rari sunt aceia care se ridică deasupra lor înșiși, și atunci, ceilalți îi ridică peste ei. Unii ajung sfinți.  
  
Nu crede numai în foșnetul și sunetul numărătorii și nu-ți fă zeu din numere mari. Nu pune suflete muncite pentru tine, pachet peste pachet și nu fă din ele lingouri de aur, căci pământul și aurul furat se vor răzbuna în nopțile cănd sufletul tău va ajunge să bântuie!  
  
Prostul are darul de a asculta de cel deștept dar are și el șiretenia lui. Mulți cu aceasta șiretenie, complectată cu actul învățarii mecanice și a unei simple memorii, fără caracter și sterile, se cațară deasupra celor mulți. Prostul pentru că nu are conștiință și caracter, învață repede arta datului din coate, datului la gioale, arta cățărării. El poate să provocă și să făptuiască multe nenorociri, pretinzând în mintea lui, că-i geniu, că-i meritul și dreptul lui, însă când coboară în adăncul său, se vede în oglinda pusă acolo de Dumnezeu. Prostul daca vrea, poate fi si el om. A vrea sau nu însă este defectul!  
  
Deșteptii sunt de multe feluri! Deșteptul în general este dotat cu multe, dar în principal are voința de autoeducare. Mulți au și geniu, dar nu în bine, ci în rău. Unii au nenorocit popoare. Aceștia nu au cracter și onoare. Ei sub diferite forme sunt lichele. Sunt însă mulți deștepți care au bun simț, au caracter și demnitate, însă șansa lor de a urca pe scara societății, cu demnitate, într-o societate de proști și lichele în care educația și încultura sunt majoritare, este impiedecată, stopată, lovită, bătută și chiar omorâtă. Orice individ, membru al unei societăți pretinse democratice, trebuie să știe că dacă se depășește pragul de 50/100 de componenți cu proști, hoți și lichele, societatea nu se dezvoltă. Democrația majorității proștilor, hoților și lichelelor, nu poate fi impusă celorlalți și este nelegitimă. Nimeni nu are dreptul de a legitima prostia, lichelismul și hoția.  
  
Pentru toți Dumnezeu a dat îndreptare. Îndreptarea nefăptuită din proprie voință, în sine și pentru sine, este un drept care devine obligație. Acest drept există în fiecare și în final, în dreptul tuturor de a îndrepta pe cel care de la sine nu își exercită acest drept. Fiecare are dreptul îndreptării ca și mulțimea în întregul ei. Sunt oameni care pot pretinde dreptul îndreptării oricui la fel ca a mulțimii, cu condiția ca acesta să demonstreze și să dovedească majorității, adevărul și realitatea. Pentru părți ale mulțimii ca și la turme, nu există dreptul ținerii în captură și dreptul de folosința a acestor părți. Dacă ești ales, nu înseamnă că ai legitimitatea de a hotărâ și asupra celor care nu te-au ales, fără ai consulta temeinic și a ține cont de acestia. Dreptul se schimbă în fiecare moment la fel ca și realitatea. Dreptul este legitimat de media momentelor realității în progresia și scurgerea timpului, ca și legile.  
  
Finalul nu este același pentru toți. Nu există dovadă contrară. Ce vine din vânt și nu din adânc, vânt rămane.  
  
@ viorel muha februarie 2018  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Felie de Timp - Invata a fi! - / Viorel Muha : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2614, Anul VIII, 26 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Viorel Muha : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Muha
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!