CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Când dă să plesnească-n tine nedreptatea - Felie de Timp -
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când dă să plesnească-n tine nedreptatea - Felie de Timp -  
  
In comunism aveai voie să taci şi să nu gândeşti. Pe stradă miliţianul patrula cu pistolul mitralieră, singur s-au urmat de către doi soldaţi. Te studiau atent dacă ceva li se părea suspect. Pe anumite străzi ale oraşelor României puteai să cumperi, dacă nu aveai relaţii în lumea celor care ieşeau afară, de la ţigani s-au alţi bişnitari (o parte dintre “capitaliştii” s-au “oamenii de afaceri de astăzi”), bunuri de lux, adică, un casetofon, un tricou, un sutien s-au o pereche de ciorapi, chiloţi, o pereche de blugi (jeans) sau raiaţi, o sticlă de Whisky sau ţigări Kent. Existau în anumite blocuri sau case, minimagazine, la negru, de unde noaptea puteai să-ţi cumperi vin de talaj s-au ţigări Carpaţi.  
  
“Capitalismul” pur românesc a fost clădit cu instituţii şi cu o mare parte dintre funcţionarii acestora (şefimea), educaţi de către comuniști, că ei sunt elita, că ei sunt conducătorii şi că capitalismul lor li se cuvine. Politrucii şi securiştii sau situat deasupra lor, iar pe vârful piramidei, marii lătrăi din eşaloanele partidului stat, care la rândul lor au educat, alţi lătrăi, dar mai tineri şi cu mult mai periculoşi, unii dintre ei. Cetăţeanul truditor a rămas pe mai departe, acelaşi bou care să tragă la altă căruţă, de data aceasta pretinsă capitalistă.  
  
Aceştia au construit o societate ale căror bunuri în mare parte și le-au însuşit ei, altele le-au distrus din incompetenţă şi prostie s-au pe şpăgi de nimic, iar truditorului, de la căruţă, i-au dat marea libertate de a gândi şi a vorbii, chiar şi de a urla, dar organizat şi cât mai bine supravegheat, acum după 25 de ani de către trupe bine instruite şi bine echipate.  
  
Aşa, că, stimate cetăţean, când dă să plesnescă-n tine nedreptatea, ai dreptul împreună cu alţii să te aduni şi înconjurat de trupe speciale, să urlii programat, cât poţi, pentru ca să te descarci şi apoi să te duci acasa şi să exclami:  
  
- Ce le-am zis-o. Mai mult, a doua zi te-nconvoi mai departe la aceiaşi căruţă, tot în calitate de bou, însă fără sacul negativ din spate. Mândru, sigur vei posta pe feisbuciuc cât mai multe poze pentru ca să vadă lumea ce grozav ai fost.  
  
Pe - ăia –, de sus, drept în cur îi doare. Ia uită-te, cel ce trage la căruţă, începând de la paznic până la doctor, la inginer s-au profesor, cine au şanse să iasă la parlamentare, noi, boii de la căruţă? In veac cu aşa sistem.  
  
Mai iese pontălăul (Victor Ponta ieri, Liviu Dragnea și marioneta Grindenu astăzi iar mâine, alt maidanez politic) şi ne mai aruncă câţiva lei, pentru nişte osicioare, cu zâmbetul lui de maimuţă, de rang înalt. Eram odată la Judecătoria Buftea. Inalt cât un plop. Nu mergea ca tot omul, aluneca de-a lungul coridorului, parcă îi era frică să se atingă de noi, probabil noi fiind resturi în mintea lui.  
  
Comunismul ca şi Capitalismul sunt două feţe diferite a aceleiaşi libertăţi, controlate, libertate încadrată în norme şi subjugată dependenţelor, coercitivului comunitar sau legal. Metodele de control şi întiderea acestora, diferă. Binenţeles că şi cumunismul ca şi capitalismul au şi ele la rândul lor, feţe diferite. Când am ajuns în USA, înainte de 1989, din primele discuţii mi s-a spus că … comunismul este acolo. După mult timp mi-am dat seama că la majoritatea refugiaţilor politici a avut loc o suprapunere în mintea lor, a celor două sisteme.  
  
Omul crede că se naşte liber. Nu, nu se naşte liber. Respiră şi începe a avea o anumită libertate pentru prima dată, într-o primă închisoare, trupul său. Componente ale destinului şi libertăţii lui, există cu mult înainte de concepere şi naştere. Astfel omului îi este afectată pozitiv sau negativ, libertatea, poate fi condiţionat în mai mare masură s-au mai mică, când va exista prin procreaţia unui anumit cuplu.  
  
In comunism datorită faptului că majoritatea aveau un nivel de trai şi condiţii de a trăi, cam aceleași, posibilitatea de a te naşte într-o famile excesiv de bogată sau de săracă, era extrem de mică, căci numărul celor excesiv de săraci s-au excesiv de bogaţi, era mic. La fel, exista posibilitatea destul de mică de a te naşte din drogaţi, alcolici s-au hoţi. Nu exista şansa să te naşti în canal s-au sa ajungi la vârste de început, de copilărie s-au de bătrân, “om al străzii”.  
  
După 1990 a fost construită o Romanie, alterată, bolnavă în profunzime, în adâncul ei, conştient, premeditat, o societate cu totul în afara oricăror limite capitaliste sau comuniste, o corcitură comunistă de bișnițar și de infractor, de milițian, de securist, de secretar de partid, totul complectat, cel mai grav cu magistrați drept butoane de comandă pentru bani, pentru bunuri materiale, pentru ca toți aceștia să dea sentințe pentru o societate a jafului. Totul părea într-un aparent haos, dar de fapt totul a fost controlat de forţe, foste “elite” comuniste, multe care au apărut în cea mai mare parte după anii 1975, dar mai ales care s-au maturizat, s-au format în decada 1980 – 1990. Toată această corcitură de societate a fost supravegheată atent de Maica Rusie, sub ochi vigilenți ai tovarășului Ion Iliescu, pentru ca poporul romăn să-și autodistrugă, industria, agricultura, finanțele, etc. Scopul? Să “nu ajungă” sub americani, Romănia, decât o țară belită rău de tot. Mai mult, țiganului de Ion Iliescu i-au fost trasate indicații prețioase de a ne țigănii, de a ne transforma în țara țiganilor. Inceputul a fost dat, cu … chiciul si maneaua, apoi, cu schimbarea cuvăntului de țigan cu rom. Haida ha!  
  
@ viorel muha  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Când dă să plesnească-n tine nedreptatea - Felie de Timp - / Viorel Muha : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2242, Anul VII, 19 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Viorel Muha : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Muha
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!